Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Blinken, despre retragerea trupelor SUA şi NATO din Afganistan: „Intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună”. Când se întorc acasă militarii români

4
14 Apr 2021 14:27:42
Autor: Lorena Mihăilă
Soldaţii români din afganistan vor fi retraşi până pe 11 septembrie
Soldaţii români din afganistan vor fi retraşi până pe 11 septembrie

Coaliţia NATO din Afganistan va părăsi ţara în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până pe 11 septembrie. România are în prezent 619 militari în Afganistan.

În jur de 7.000 de forţe ale coaliţiei, în principal din ţări NATO dar şi din Australia, Noua Zeelandă şi Georgia se află în prezent în Afganistan, acestea depăşindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldaţi americani rămaşi în ţară.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi la Bruxelles că este timpul ca aliaţii NATO care au mers în Afganistan să se retragă împreună.

„Sunt aici să lucrez îndeaproape cu aliaţii noştri, cu secretarul general (al NATO) pe baza principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, ne adaptăm împreună şi ieşim împreună", a declarat Blinken la sediul NATO.

„Vom lucra foarte îndeaproape în următoarele luni în vederea unei retrageri sigure, deliberate şi coordonate a forţelor noastre din Afganistan", a mai afirmat Blinken, stând alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Hotnews.

În după-amiaza zilei de miercuri, miniştrii de externe şi apărare ai NATO vor discuta planurile într-o videocinferinţă.

Un înalt diplomat al NATO a declarat pentru Reuters că nu este aşteptat ca vreuna dintre ţările membre ale alianţei să se opună intenţiei preşedintelui american Joe Biden de a retrage trupele din această ţară până pe 11 septembrie, când se vor împlini 20 de ani de la atentatele din 2001 în Statele Unite

Statele Unite au intervenit în Afganistan după atentatele contra turnurilor gemene din New York şi de la Pentagon. I-au îndepărtat rapid pe talibani de la Kabul, acuzaţi de a fi oferit refugiu liderilor organizaţiei teroriste. 
 
Retragerea decisă de Joe Biden, care urmează să vorbească public miercuri despre acest dosar sensibil, va fi una "fără condiţii".
 
„Preşedintele a estimat că o abordare pe bază de condiţii, cum s-a întâmplat în cursul ultimelor două decenii, este o reţetă sigură pentru a rămâne în Afganistan pe viaţă”, a explicat el.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

bovis
14.04.2021, 14:53:07

Ce cautau romanii in afganistan? Aia sunt MERCENARI nu soldati.

+1 (3 voturi)
Lucifer
14.04.2021, 14:54:12

Da, să plece din Afganistan şi să se ducă în Ucraina.

-2 (2 voturi)
gigi banateanul
14.04.2021, 15:09:55

Acum ce vor comenta fanii americanilor ?? Ca radeau de sovietici.... Si americanii nu au fost singuri, au avut si aliati cu ei. Sa se duca invartindu-se ! Din Uniune cand pleaca ??? Eventual si din RO !

-1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
14.04.2021, 15:20:05

Plecarea din Afganistan va fi urmată de un dezastru pentru cei rămași. Se vor umple spânzurătorile cu aliații intervenționiștilor! Iar țara se va întoarce la întunericul evului mediu timpuriu. Și rămânerea acolo nu rezolva nimic... Greșeala americană de a susține talibanii în lupta împotriva ocupantului sovietic a fost una capitală! Nu te însoțești cu dracul nici când vrei să treci puntea. Altfel, rămâi frate cu el!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările