SONDAJ: Aproape jumătate dintre români consideră că ţara noastră ar putea fi vizată de atacuri teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre români (46,7%) consideră că ţara noastră ar putea fi vizată de atentate teroriste, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“, după atacurile comise în capitala Franţei şi revendicate de Statul Islamic (ISIS). Totuşi, mai puţin de o treime dintre români (31,8%)  afirmă că România ar putea deveni o ţintă pentru atacurile teroriste ale acestei grupări.

Atentatele de la Paris, care s-au soldat cu 130 de morţi, au o notorietate ridicată în rândul opiniei publice (97,7%) ca urmare a mediatizării intense, dar în ceea ce priveşte motivaţia teroriştilor ISIS de a ataca Parisul şi Europa, românii au părerile împărţite, relevă sondajul comandat de „Adevărul“.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (40,3%) consideră că teoriştii au atacat Parisul din răzbunare pentru atacurile asupra Statului Islamic, iar 27,6% din populaţie afirmă că aceştia vor să impună legea islamică în Europa. Totodată, 11,1% sunt de părere că tragicul incident s-a petrecut din cauza persecutării/discriminării în Europa a persoanelor de religie islamică. 

Chiar dacă în spaţiul public s-a discutat intens despre cum ar trebui să reacţioneze statele europene după atacurile de la Paris, românii nu par să aibă o poziţie clară în această privinţă. Aproape o treime (32,2%) consideră că statele europene ar trebui să se comporte la fel ca şi până acum, în timp ce 24,6% dintre respondenţi au apreciat că statele europene ar trebui să trimită trupe terestre în Siria şi Irak pentru a elimina ISIS. Totodată, aproape un sfert (24,3%) opinează că statele arabe din regiune ar trebui să fie sprijinite pentru a se implica activ în combaterea Statului Islamic. 

Barometrul INSCOP mai arată că cele două serii de atacuri teroriste din Franţa de anul acesta (Charlie Hebdo şi 13 noiembrie) au generat la nivelul populaţiei din România nu atât teamă, cât o conştientizare a existenţei pericolului terorist asociat Statului Islamic în Europa. 

Sondajul  a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“ în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie 2015, pe un eşantion de 1.071 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 şi peste 18 ani.  Eroarea maximă admisă a datelor este ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

sondaj atentate
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite