Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sondaj INSCOP: Trei sferturi dintre români sunt interesaţi de recuperarea tezaurului de la ruşi

7
17 Jan 2014 12:07:58
Autor: Mădălina Mihalache
Tezaurul României se află încă la ruşi FOTO Arhiva Adevărul
Tezaurul României se află încă la ruşi FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP Research, trei sferturi dintre români consideră recuperarea tezaurului din Rusia o problemă importantă sau foarte importantă.

56,9% dintre români consideră recuperarea tezaurului din Rusia o problemă „foarte importantă”, 27,8% „importantă” şi abia 11,1% văd recuperarea tezaurului ca o problemă „puţin importantă” şi „foarte puţin importantă”. Doar 4,1% au ales varianta nu ştiu/nu răspund. Evident, în contextul crizei economice, cei mai mulţi români au căpătat interes faţă de chestiunea tezaurului românesc trimis la Moscova.

Moscova speră într-o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare a 18 ambasadori în Rusia.

„Ne aşteptăm la o cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România. Suntem pregătiţi colaborăm pentru aprofundarea legăturilor politice, economice şi umanitare", a declarat Putin, potrivit comunicatului publicat pe site-ului preşedinţiei ruse“, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.

Tezaurul României trimis la Moscova acum aproape un secol şi nerestituit statului român în integralitate, continuă şi astăzi să fie o mare piedică în calea stabilirii unei relaţii diplomatice normale româno-ruse şi aşa zdruncinată în încredere de actele abuzive comise de URSS în trecut.

Convorbirile diplomatice româno-ruse finalizate prin semnarea Tratatului de cooperare din 2003 au hotărât să transfere discuţiile legate de Tezaurul României unei comisii mixte de istorici români şi ruşi care să investigheze această problemă delicată. Rezultatele însă întârzie să apară.

 


 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Adrian Valeriu Samoil
17.01.2014, 13:04:25

Tezaurul la care se face referire a fost trimis la rusi spre custodie de catre Banca Romaniei, actualmente BNR. La vremea respectiva Banca Romaniei era o banca privata. Romania era regat iar in Rusia se afla tarul. Problema juridica ce s-a ridicat rezida in faptul ca la momentul de fata subiectii initiali participanti la raportul juridic deponent - depozitar, nu mai exista. Banca Romaniei a devenit un organism statal, Romania a devenit republica iar rusii si-au impuscat tarul devenind ulterior URSS. Astfel, la momentul de fata rusii spun ca nu au cui sa restituie acest tezaur in mod legal intrucat nu exista succesori. De aici incepe game-ul. Succesibilii totusi exista: e vorba de mostenitorii deponentilor la Banca Nationala, pe atunci privata. Sunt mii, in special evrei. Deci ne intrebam fireste e bine sau nu sa luptam a ne recupera tezaurul in favoarea unor terti evrei, astfel incat , probabil ( nu cunosc exact procentul ) doar o catime ar ajunge efectiv in proprietatea statului roman si ar contribui la bunastarea nationala. Este un aspect ce trebuie gandit sidocumentat in mod anticipat, cine ce are de castigat si in mainile cui se face restituirea. O deturnare politica a patrimoniului in favoarea vreunui partid sau patrimoniu privat ,plasat ulterior in atentia DNA , este iarasi de nedorit.

+1 (1 vot)
aurel aurel
17.01.2014, 13:13:09

adriane,gressti in logica ta...aurul era al romaniei nu al bancii.Romania a facut transferul ...daca o banca privata iti pierde cea ce ai depus spre pastrare la ea,te va despagubi.

0 (2 voturi)
Teodorescu Emanuel
17.01.2014, 13:32:38

Romania ar avea mai mult de castigat daca s-ar elibera de CORUPTIE, decat sa planga dupa aurul din Rusia.

0 (2 voturi)
x cogito ergo sum
17.01.2014, 13:58:10

Rusul pe ce pune mana nu da inapoi . Nu mai visati cai verzi pe pereti . Dupa sute de ani de nefasta vecinatate inca nu-i stiti naravurile ? Necivilizati ! Au o religie de fatada fara nici o frica de Dumnezeu care spune sa nu ravnesti la avutia aproapelui tau . Dar ei nu stiu asemenea lucruri fiind ocupati cu inchinarea la idolii lor in loc sa se destupe la cap citind Biblia .

+1 (1 vot)
cornel jurja
17.01.2014, 14:09:26

Eu cred ca 100% din romani sunt interesati de recuperarea acestui tezaur. Ecuatia insa nu este completa. Cat la suta din rusui si mai ales din politicienii acestora sunt interesati de acest lucru? Cred ca nici unul.din acest punct de vedere desi politic nu este corect, cred ca roamnii ar trebui sa se consoleze si sa treaca acest tezaur la capitolul pierderi.la fel ca si pretinsele sume datorate romaniei de Germania pentru petrolul dat lui itler. Suntem o putere prea mica , iar aceste restituiri se impun cu forta ,economica sau militara. Ori din acest punct de vedere suntem niste castrati!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările