Eveniment

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Sondaj: un român din doi are încredere în NATO

9
7 Apr 2014 08:04:29
Autor: Mihalache Madalina
Avioanele americane F16 se găsesc în dotarea multorstate membre NATO FOTO Reuters
Avioanele americane F16 se găsesc în dotarea multorstate membre NATO FOTO Reuters

Potrivit cercetării INSCOP Research, realizată în perioada martie 2013 – martie 2014, nu mai puţin de 50,5% din români au “multă şi foarte multă încredere” în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Analiza propusă de INSCOP Research a fost efectuată pe baza a 8 sondaje realizate la comanda ziarului “Adevărul”, timp de un an, între martie 2013 şi martie 2014. Volumul eşantionului pentru fiecare sondaj a fost de 1.050-1.080 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor pentru fiecare sondaj este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Eşantioanele au fost validate pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.Volumul eşantioanelor cumulate a fost de 8568 persoane, iar eroarea maximă admisă pentru eşantionul cumulat este de ± 1%. 
 
„Sentiment public de siguranţă”
 
În medie, 50,5% au încredere multă şi foarte multă în NATO, în timp ce 49,5% au încredere puţină şi foarte puţină. ”NATO este instituţia internaţională care se bucură de cel mai ridicat nivel de credibilitate în rândul populaţiei României”, spune Remus Ştefureac, director INSCOP. “Cifrele cumulate, culese pe perioada unui an (martie 2013 – martie 2014), arată un nivel mediu al încrederii de 50%, ceea ce plasează NATO în top 5 al încrederii românilor în instituţii interne şi internaţionale. Încrederea în NATO este legată atât de orientarea pozitivă a opiniilor românilor înspre instituţii din zona apărării, securităţii naţionale, ordinii publice – aşa cum sunt Armata, Jandarmeria, SRI, SIE sau Poliţia, cât şi de sentimentul public de siguranţă pe care îl conferă apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică.”
 
Moldovenii se bazează pe NATO mai mult decât ardelenii
 
Bărbaţii au încredere mai mare în NATO decât femeile, lucru explicabil în contextul dimensiunii militare a organizaţiei. 52,1% din tinerii din categoria 18-49 de ani au multă şi foarte multă încredere în NATO, faţă de numai 46,5% din rândul persoanelor de 65 şi peste 65 de ani care au un sentiment de siguranţă ca urmare a apartenenţei la Alianţa nord-atlantică. De asemenea, persoanele cu studii superioare au o încredere semnificativ mai mare în NATO decât persoanele cu studii primare şi ceva  mai mare decât persoanele cu studii medii.
 
Persoanele cu venituri mari au mai multă încredere în NATO decât persoanele fără venit sau decât cele cu venituri mici.Cel mai mare nivel de încredere în NATO se înregistrează în cazul locuitorilor din Moldova şi Bucovina, la polul opus situându-se locuitorii din Transilvania. 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Virgil Popescu
7.04.2014, 09:29:51

Mi se pare normal să am încredere în cineva care în caz de nevoie îmi va sări în ajutor.

-1 (5 voturi)
We
7.04.2014, 10:44:16

Increderea naivilor!

+1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
7.04.2014, 11:21:07

Atâta vreme cât Europa este împărțită în Rusia și Vest (nu discut de ce), este firesc să fiu mai liniștit că fac parte din NATO!

0 (4 voturi)
Gheorghe Corbu
7.04.2014, 11:55:36

Titlul corect: Peste 50%din romani Nu au incredere in NATO. Mai ales locuitorii zonelor mai bogate si mai educate, care au mai multa informatie PTransilvania, Banat , Crisana-nu au incredere in NATO. Daca acest sondaj, facut sub presiunea unanima a mediilor de informare proNATO ( daca nu esti de acord imediat esti catalogat prorus, dusman al statului etc.) arata un asemenea scor, putem gandi ca adevarul este pe la 60-65% neicredere. Personal nu inteleg extinderea NATO spre est, stiind ca Rusia considera asta o provocare directa. Banuiesc ca se doreste o reluare a cursei inarmarilor in beneficiul blocului militaro-industrial din SUA, protejat de aripa dura a republicanilor . Asta daca se mai permit pareri personale, si nu trebuie sa fim incolonati , si sa cantam "slava" conducatorilor iubiti.

+1 (3 voturi)
McGee
7.04.2014, 17:03:26

multă lume nu înțelege treaba cu NATO...în cazul nostru nu e vorba de un conflict direct SUA- RUSIA ci mai degrabă ține de faptul că România este protejată la nivel mutual de o alianță pe care Rusia nu o va ataca niciodată..e scop geostrategic pur..

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările