Sondaj de Valentine's Day: Românii nu-şi „iubesc“ angajatorul, dar rămân în „relaţie“ din interes. Câţi bani ar cere în caz de „divorţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care petrecem mai mult timp la serviciu decât cu iubitul sau iubita, BestJobs a încurajat peste 1.000 de români să-şi imagineze că partenerul lor de viaţă este chiar organizaţia pentru care lucrează în acest moment.

 Astfel, doi din cinci angajaţi români sunt nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu angajatorul şi spun că este bazată strict pe un interes material, arată cel mai recent sondaj lansat de BestJobs cu ocazia Valentine's Day, în timp ce unul din cinci consideră că relaţia este de-a dreptul „toxică” sau chiar de tip „one-night stand”, arată BestJobs. Dacă ar fi să ajungă la „divorţ” (concediere), aproape şapte din zece angajaţi cred că ar merita cel puţin trei salarii compensatorii.

O relaţie „matură, în care ambii parteneri au crescut împreună şi în care îi leagă multe lucruri frumoase” spun că au cu angajatorul aproximativ 23% dintre respondenţi şi doar 4,6% au afirmat că este „love at first sight”. 

În aceste condiţii, doar 21,7% consideră că ar putea avea o relaţie „până la adânci bătrâneţi” cu firma pentru care lucrează în acest moment. Pentru cei mai mulţi, adică 41,6%, relaţia este una trecătoare, în timp ce 28,2% dintre respondenţi consideră că relaţia este una de lungă durată, dar care cel mai probabil se va termina la un moment dat. Alţi 8,5% sunt indecişi.

Angajatul român îi reproşează „partenerului” că nu se simte egal în relaţie (20%), că îi acordă prea puţină atenţie (16,5%), că nu ţine cont de sentimentele şi nevoile sale (16,3%), ori că „mă înşală ori de câte ori are ocazia (îmi înşală aşteptările)” - 11,4%. Alţi 11% se plâng că angajatorul le face promisiuni pe care nu le respectă niciodată, nu îi ascultă niciodată (9,8%) sau că „nu-mi oferă nimic din ce aş avea eu nevoie” (8%). Doar 7% nu au nimic de reproşat „partenerului de viaţă” actual.

Despre actualul ”partener” (angajator), angajaţii nemulţumiţi spun cel mai adesea că este indiferent (35,6%), imatur şi dezorganizat (26,2%) sau chiar agresiv (8,9%). Doar pentru 20,5% este matur şi calculat, iar pentru alţi 8,9% este iubitor şi tandru. De cealaltă parte, majoritatea angajaţilor se văd într-o lumină foarte bună în relaţia cu firma pentru care lucrează. Astfel, 64% dintre respondenţi consideră că sunt maturi şi calculaţi, iar 17% - iubitori şi tandri. Numai 11,8% afirmă că sunt indiferenţi, 4% sunt imaturi şi dezorganizaţi, în timp ce 3,2% admit că sunt chiar agresivi.

În aceste condiţii, nu e de mirare că jumătate dintre angajaţi (50,8%) consideră că ei oferă mai mult în această relaţie şi doar 5%, că partenerul. O treime dintre respondenţi afirmă că amândoi oferă în aceeaşi măsură, iar aproape 12% cred că nici unul nu se implică mai mult decât celălalt.

Trei sferturi dintre angajaţi s-ar vedea cu un alt „partener”.

Dacă firma pentru care lucrează ar fi partenerul lor de viaţă, o zi obişnuită din „viaţa de cuplu” ar fi, pentru circa o treime dintre respondenţi, cu vieţi total separate, ceea ce îi uneşte fiind doar un act (contractul de angajare). Pentru 11%, o zi obişnuită de cuplu este plictisitoare, iar pentru 10,3% este cu multe certuri şi reproşuri. În schimb, 37% afirmă că e calmă şi echilibrată, iar alţi 7,4% sunt încă „îndrăgostiţi” de job, declarând că e „plină de fluturi în stomac”.  

În aceste condiţii, întrebaţi dacă şi-ar da întâlnire şi cu alţi posibili parteneri în acest moment, peste jumătate dintre respondenţi (50,7%) au confirmat că „ar testa piaţa”, iar 28,2% sunt deschişi să se vadă cu un alt posibil partener, dacă ar apărea cineva interesat de ei, în timp ce 7,1% sunt indecişi. Doar 14% dintre respondenţi se declară fideli şi spun că nu şi-ar înlocui "partenerul" (compania), mai arată datele sondajului BestJobs.

În cazul unui divorţ pe care l-ar iniţia partenerul (concediere), 14,4% dintre angajaţi cred că ar merita cel puţin un salariu compensator pentru timpul şi dedicarea lor în această relaţie, 17% consideră că li s-ar cuveni minimum 3 salarii compensatorii, iar 8% - măcar cinci. Alţi 5% ar cere între 6 şi 8 salarii compensatorii, în timp ce un sfert dintre angajaţi ar pretinde între 8 şi zece salarii compensatorii. Un procent de 17% vor 12 salarii compensatorii sau chiar mai mult şi/sau alte beneficii. Numai 3,2% nu ar vrea nimic în cazul unui divorţ, iar 10,4% nu ştiu ce compensaţii să ceară.

De Valentine's Day, 31,3% dintre angajaţi ar vrea ca partenerul (compania) să le ofere un cadou consistent precum o vacanţă sau o mărire de salariu. Alţi 16,3% şi-ar dori mai mult timp de calitate împreună (team-building-uri, workshop-uri, ieşiri la bere cu colegii, cursuri şi training-uri etc.), precum şi mai multă atenţie în acest an, conform dorinţei exprimate de 13% dintre respondenţi. Unii ar vrea „o declaraţie frumoasă despre ce însemn eu” (12,4%), un cadou simbolic precum flori sau bomboane (8,9%), ori să li se acorde mai mult timp liber pentru pasiunile personale (6,4%). Dintre respondenţi, 11,7% nu vor nimic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite