Sora judecătoarei Veronicăi Cîrstoiu, acuzată că ar fi spălat banii primiţi drept mită de magistrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti este acuzată de luare de mită FOTO Mediafax
Fosta judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti este acuzată de luare de mită FOTO Mediafax

Sora Veronicăi Cîrstoiu, fosta judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani, după ce ar fi cumpărat un apartament cu două camere în Capitală din banii pe care magistratul i-ar fi primit drept mită.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, procurorii anticorupţie au început recent urmărirea penală pe numele surorii judecătoarei Veronica Cîrstoiu, pentru spălare de bani.

Totodată, anchetatorii au dispus extinderea cercetării penale în cazul judecătoarei Cîrstoiu pentru instigare la spălare de bani.

Procurorii ar fi stabilit că judecătoarea Cîrstoiu i-ar fi dat surorii sale bani primiţi ca mită pentru a soluţiona favorabil dosare pe care le avea în lucru, spunându-i să cumpere un apartament. Aceasta ar fi cumpărat un apartament cu două camere în Capitală din banii primiţi de la Veronica Cîrstoiu.

Avocata judecătoarei, Lorette Luca, a declarat miercuri, că s-a făcut o extindere de urmărire în cazul clientei sale, pentru o nouă faptă. Aceasta a precizat că situaţia de fapt prezentată de anchetatori nu este conformă cu realitatea.

Lorette Luca a mai spus că sora judecătoarei lucrează de peste 10 ani, împreună cu soţul şi cu cei doi copii, în Spania, astfel că din veniturile obţinute acolo putea să cumpere un apartament în Capitală. Avocata a mai adăugat că apartamentul presupus cumpărat din bani primiţi ca mită este confort doi, astfel că nu putea valora prea mult.

În dosarul judecătoarei Cîrstoiu, în ultima perioadă au fost aduşi de mai multe ori la audieri omul de afaceri Dinel Staicu, fratele acestuia, Marian, şi fosta lor avocată Alina Răducan.

Judecătoarea Cirstoiu şi fiul ei, arestaţi preventiv de pe 9 august

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv pe 9 august, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu ar fi primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu ar fi pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judeca atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. 

Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu ar fi primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi a stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

Deşi pe 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferenţa de 300.000 de euro.

Dinel Staicu, arestat preventiv în acelaşi caz

Omul de afaceri Dinel Staicu şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost acuzaţi de dare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, fiind reţinuţi pe 13 august şi arestaţi o zi mai târziu.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, arestat într-o altă cauză, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor, pentru complicitate la dare de mită.

Procurorii l-au pus sub acuzare în acest dosar şi pe avocatul Lucian Băgia, acesta fiind arestat preventiv de pe 28 august pentru trafic de influenţă. Avocatul este acuzat că ar fi primit de la Marian Staicu 420.000 de euro, pentru a interveni la judecători de la Tribunalul Bucureşti să îl elibereze pe Dinel Staicu, care era arestat în dosarul Transgaz.

Pe aceeaşi temă:

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, audiată în dosarul magistratului Veronica Cîrstoiu acuzat de luate de mită

Sofica Dumitraşcu, judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a întâlnit luni dimineaţă cu procurorii anticorupţie pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care magistratul Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, aflată în arest preventiv, este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare. 

Motivarea Justiţiei. Dinel Staicu, perseverenţă infracţională şi dispreţ faţă de lege

Dinel Staicu a dovedit perseverenţă infracţională şi a tratat ca pe o „marfă“ soluţia dorită, dând mită magistraţilor peste un milion de euro, după cum se arată în motivarea deciziei de arestare a omului de afaceri. Acesta a fost arestat pe 14 august 2013, în dosarul în care judecătoarea  Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea  cu executare primită de afacerist în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe o parte din bunurile Veronicăi Cîrstoiu, judecătoarea şpăgară

Procurorii anticorupţie au audiat-o vineri pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi i-au adus acesteia la cunoştinţă faptul că i-au pus sechestru asigurător pe o parte din bunurile ce se regăsesc în declaraţia de avere, până la suma despre care susţin că a primit-o aceasta drept mită.

Aspecte din lenjeria Justiţiei

Guvernul Ponta are o iniţiativă legislativă pe care, nu ezit să o spun, o aplaud cu toate mâinile disponibile: retragerea pensiilor speciale magistraţilor care suferă condamnări pentru infracţiuni de serviciu. Cum ar fi, bunăoară, corupţia.

Şi magistraţii plâng. Judecătoarele şpăgare, între lacrimi de crocodil şi jenă. Veronica Cîrstoiu, Antonela Costache şi Viorica Dinu rămân după gratii

Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Antonela Costache şi Viorica Dinu rămân în arest. Magistraţii le-au respins cererea acestora de cercetare în stare de libertate. Aceeaşi soartă  a avut-o şi fiul magistratei Cîrstoiu şi fratele lui Dinel Staicu, rămaşi şi ei în spatele gratiilor.

Dinel Staicu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în dosarul judecătoarei şpăgare

Dinel Staicu - urmărit penal, pentru dare de mită, în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu de Curtea de Apel Bucureşti - reţinut marţi seară de procurorii anticorupţie a fost arestat  pentru 29 de zile de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Zi grea pentru judecătoarea şpăgară. Înecată în lacrimi, ea a refuzat să dea declaraţii: „Ruşinea i-a aşezat un nod în gât“

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ia în discuţie miercuri recursul judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi al fiului acesteia, Florin Cergan, la decizia prin care au fost arestaţi preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Dinel Staicu, reţinut de procurori în cazul judecătoarei şpăgare. Afaceristul a recunoscut că fratele său a dat mită de peste un milion de euro

Procurorii anticorupţie au decis, marţi, reţinerea lui Dinel Staicu în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de afacerist în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Staicu a recunoscut că fratele său le-a dat milionul de euro judecătoarelor şpăgare, prin  intermediul avocatelor sale.

Codul şpăgilor din Justiţie. Aranjarea părului cu ambele mâini şi afişarea unui zâmbet, semnul judecătoarei Veronica Cîrstoiu că aproba şpaga

Aranjarea părului cu ambele mâini şi afişarea unui zâmbet, la cinci minte de la începerea şedinţei de judecată. Acesta era semnul prin care judecătoarea Veronica Cîrstoiu, judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti, anunţa că acceptă şpaga. Mituitorul şi intermediarul se aflau în sală şi receptau semnalul. Judecătoarea şpăgară şi fiul ei au fost vineri arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

DOCUMENT Motivarea arestării judecătoarei Veronica Cîrstoiu. Un zâmbet şi aranjarea părului, semnul magistratului pentru acceptarea şpăgii

În motivarea deciziei Curţii de Apel de arestare preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia pentru luare de mită şi complicitate, magistraţii menţionează că mita iniţială cerută ar fi fost de 2,5 milioane de euro. Intermediarul „tranzacţiilor“ era avocata Adriana Dascălu, cea care a pretins mita de la Dinel Staicu, lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi, printre care şi Veronica Cîrstoiu.

După doi ani, dosarul fiului judecătoarei Cîrstoiu, cerut de Parchetul General. Florin Cergan este acuzat că a omorât trei persoane într-un accident rutier

Procurorii Parchetului General au cerut Parchetul Tribunalului Dâmboviţa dosarul în care Florin Cergan, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, este acuzat că, în 2011, în urma unui accident rutier ar fi omorât trei persoane.

S-a scumpit şpaga în Justiţie. Dosarele în care apare numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de mită

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Veronica Cîrstoiu, un magistrat „cu stare“. Ce avere a agonisit judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1 milion de euro

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se poate lăuda cu o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2012, judecătoarea deţine cinci terenuri şi două apartamente.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei, arestaţi 29 de zile pentru luare de mită: şpaga se ridică la 1 milion de euro

Magistraţii Curţii de Apel au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul colegei lor, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit şi fiul ei, pe care procurorii îl acuză că ar fi intermediat primirea a 50.000 de euro de către mama sa de la mai multe persoane care doreau soluţii favorabile în unele dosare şi care ar fi dat anterior un milion de euro. Decizia de vineri seară nu este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite