Curtea Supremă judecă vineri recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest caz, SOV a fost condamnat, de două ori, la doi ani de închisoare cu executare FOTO Adevărul
În acest caz, SOV a fost condamnat, de două ori, la doi ani de închisoare cu executare FOTO Adevărul

Curtea Supremă judecă vineri primul termen al recursului formulat de Sorin Ovidiu Vîntu privind condamnarea la doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa. Concret, Vîntu l-ar fi ajutat cu bani pe fostul director al Gelsor, Nicolae Popa - condamnat în dosarele „FNA” şi „FNI” - cât a fost fugit din ţară.

Pe 20 iunie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate apelurile formulate în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa. Astfel omul de afaceri a rămas cu condamnarea de doi ani cu executare dispusă de Tribunalul Bucureşti. Hotărârea instanţei nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Pe 23 mai, avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu (SOV) a cerut admiterea apelului, achitarea clientului său şi revocarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru omul de afaceri, măsură ce durează de aproape patru ani, „o măsură fără precedent”.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 2 octombrie 2012, condamnare lui Vîntu la doi ani de închisoare cu executare în dosarul privind fuga din ţară a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, care este acuzat în două dosare de corupţie. 

Asta după ce pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe Vîntu sub acuzaţia că i-ar fi trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „FNI”.

Procurorii susţin că în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 SOV i-ar fi transmis lui Nicolae Popa două tranşe, de 50.000 de euro şi 20.000 de euro. 

Popa ar fi avut nevoie de aceşti bani petru a se ascunde şi pentru de autorităţile menite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său. Pedeapsa de 15 ani închisoare la care fusese condamnat, prin hotărâre judecătorească, era definitivă şi executorie. 

Procurorii susţin că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer menite să prevină descoperirea tranzacţiilor şi a persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro ar fi fost pus în executare de Octavian Ţurcan. 

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranşă, de 20.000 de euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de Nicolae Popa, mai spun procurorii. 

Potrivit anchetatorilor, după ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu şi Alexandru Stoian ar fi desfăşurat acţiuni de sprijinire a lui Nicolae Popa cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România. Sprijinul s-ar fi concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului. Decizia nu e definitivă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins astăzi recursul făcut de Sorin Ovidiu Vîntu la decizia Tribunalului Bucureşti care l-a condmnat pe omul de afaceri la doi ani de închisoare cu executare. Acesta este acuzat de favorizarea infractorului. Concret, Vîntu l-ar fi ajutat cu bani pe fostul director al Gelsor, Nicolae Popa - condamnat în dosarele „FNA” şi „FNI” - cât a fost fugit din ţară. Decizia nu este definitivă.

Pronunţarea în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu e acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa, amânată pentru 20 iunie

Curtea de Apel Bucuresti a amânat joi pentru 20 iunie pronunţarea în cazul apelului declarat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea fostului director al Gelsor Nicolae Popa, condamnat în dosarele FNA şi FNI.

DOSARUL „FUGA LUI POPA”  Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare

Instanţa Tribunalului Bucureşti l-a condamnat marţi pe Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, în dosarul în care este acuzat că l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa să fugă din ţară. Totodată, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul preşedinte al Băncii Române de Scont, Octavian Ţurcan şi şoferul lui Vîntu, Alexandru Stoian.

Cum a dat SOV tunul la FNI: 13 paşi care i-au purtat noroc în delapidarea celor 7 milioane de dolari

Creierul din spatele celei mai mari inginerii financiare, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI). „Adevarul” vă prezintă, în episoade, filmul complet al celui mai răsunător scandal financiar care a existat vreodată în România şi care a păgubit 300.000 de investitori.

Procurorii: Vîntu l-a pus pe Nicolae Popa să delapideze banii FNI din care şi-a clădit un imperiu imobiliar

Dosarul FNI trimis azi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) se referă doar la o parte din istoria prăbuşirii FNI, şi anume la modul în care Sorin Ovidiu Vîntu a scos ilegal de la FNI peste 7 milioane de dolari (la valoarea din 2000), bani din care SOV a cumpărat imobile şi şi-a finanţat afacerile.

Sorin Ovidiu Vîntu, la un pas de un nou proces în dosarul FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat în Penitenciarul Jilava după ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru şantaj, a fost dus, joi dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Dosarul „FNI”: Nicolae Popa, audiat la Parchetul General

Nicolae Popa a fost adus în această dimineaţă la Parchetul Instanţei Supreme pentru a fi audiat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus sub acuzare de procurori pentru spălare de bani şi instigare la delapidare. 

DOSARUL „PETROMSERVICE” Vîntu şi Luca au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidare

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, au fost trimişi în judecată joi, de procurorii Parchetului General, sub acuzaţiile de spălare de bani şi delapidare. Prejudiciul produs companiei Petromservice se ridică, potrivit rechizitoriului făcut de anchetatori, la peste 83,5 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite