Spark, noul serviciu de car-sharing cu maşini electrice, este de astăzi în România. Care este tariful vehiculelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO
Andrei Brînduşescu
FOTO Andrei Brînduşescu

Serviciul permite închirierea maşinilor electrice pe distanţe scurte, iar prima flotă a companiei va include 50 de vehicule.

Închirierea maşinii se realizează cu ajutorul aplicaţiei, utilizatorii având la dispoziţie o perioadă de până la 30 de minute pentru a ajunge la vehiculul pe care îl rezervă. Folosirea maşinii este taxată la minut, indiferent dacă aceasta se află sau nu în mişcare.

Spark a pornit din Lituania, compania cunoscând ulterior o extindere în capitala Bulgariei, Sofia. În prezent, flota din Bulgaria numără 150 de vehicule, număr la care managerul general al Spark România, Iordan Tonchev, speră să ajungă şi în ţara noastră.

GALERIE FOTO

Flota iniţială este compusă din 50 de maşini electrice, de două tipuri: Renault ZOE şi Nissan Leaf. Tarifele celor două diferă, Nissan Leaf fiind considerată maşina premium a serviciului, cu un tarif de utilizare de 1.40 lei pe minut. De partea cealaltă, un minut de închiriere a unui Renault ZOE va costa 1.20 lei.

Maşinile pot fi conduse şi în afara Bucureştiului, însă vor trebui returnate în zona Capitalei. ”Dacă este lăsată în afara Bucureştiului, sesiunea de închiriere nu se închide” a precizat Tonchev.  În plus, ambele vehicule au un tarif zilnic maxim, care, odată atins, nu va mai creşte, însă maşina va putea fi utilizată în continuare.

Şoferii nu vor trebui să se îngrijoreze că se pot urca într-o maşină cu un nivel al bateriei redus, compania anunţând că are proprii angajaţi care se vor asigura că vehiculele sunt întotdeauna gata de drum.

De asemenea, Spark pune la dispoziţia companiilor un serviciu special, în cadrul căruia călătoriile angajaţilor vor putea fi plătite direct de companie, după nişte parametri stabiliţi de aceasta.

Maşinile Spark sunt complet asigurate în caz de accident. Şoferii pot anunţa prin aplicaţie reprezentanţi ai companiei, fiind nevoiţi să completeze numai formularele pentru RCA. La nevoie, aceştia pot ataşa şi fotografii de la locul accidentului, iar cei de la Spark se vor ocupa mai departe de situaţie.

Întrebat dacă există planuri de extindere şi în alte oraşe din România, Tonchev a indicat că acest lucru ar putea fi posibil doar din al doilea an al serviciului.

”Cred că este o variantă ideală pentru toţi cei care vor să încerce o maşină electrică, costul nu este atât de mare. Cunoaştem cu toţii Bucureştiul şi avem un conţinut de emisii de CO2 de aproximativ 10 ori mai mare decat cel indicat la nivelul Uniunii Europene. Maşinile sunt noi-nouţe din punct de vedere tehnologic şi oricine are nevoie de o maşină ecologică le poate folosi” a mai spus Tonchev. 

Perfomanţele

Modelul Renaul Zoe costă 33.550 de euro cu tot cu TVA, are o baterie de 41 kWh, este dotat cu o cutie de viteze automată şi dispune de nenumărate sisteme de siguranţă.  Constructorul susţine că modelul are o autonomie reală de 300 de kilometri vara şi, respectiv, 200 de kilometri iarna. Timpul de încărcare este de 25 de ore dacă se foloseşte o priză domestică, dar scade la aproximativ o oră şi jumătate dacă se foloseşte o staţie rapidă.  Zoe are o viteză maximă  de 135 de kilomtri pe oră. 

Cu Nissan Leaf trecem în altă ligă. Japonezii promit o autonomie de peste 350 de kilometri chiar şi la o încărcare rapidă. Maşina are dotări de ultimă oră, parchează singură şi frânează automat la apariţia pietonilor. Viteza maximă de care este capabilă Leaf este de 145 de kilometri pe oră. Totul are un preţ pe măsură, peste 40.000 de euro cu TVA inclus. 

Tarifele maşinilor

Nissan Leaf 40

  • Tarif de 1.40 lei pe minut
  • 150 km incluşi pe zi
  • Suma maximă la care se poate ajunge într-o zi este de 260 de lei
  • Taxe adiţionale/km de 0.85 lei după depăşirea celor 150km

Renault ZOE

  • Tarif de 1.20 lei pe minut
  • 150 km incluşi pe zi
  • Suma maximă la care se poate ajunge într-o zi este de 215 lei
  • Taxe adiţionale/km de 0.75 lei după depăşirea celor 150km
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite