Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Speranţa prudentă. Despre Manifestul Toleranţei

16
9 Mar 2016 19:09:01
Péter Demény

"Tîrgu-Mureşul este, de fapt, oraşul a două majorităţi.” Aceasta este numai una dintre fraze. Şi mie îmi place foarte mult.

Fraza asta face parte din Manifestul Toleranţei, manifest adoptat alaltăieri, pe 7 martie de Partidul Oamenilor Liberi. Iată şi o alta: „Considerăm că a venit vremea să nu ne mai raportăm la extremiştii din cele două etnii.” Dar citiţi întregul manifest. Chiar merită.

Ştirea despre manifest a apărut şi în presa on- şi offline maghiară din Transilvania (vezi de exemplu aici şi aici). Cu toate acestea, i s-a dat mult mai puţină atenţie decît retragerii Ordinului ”Steaua României” a lui László Tőkés, deşi merită cel puţin atîta. Sigur că partidele nu sunt nişte fundaţii de binefacere, îşi urmăresc propriul interes, dar simplul fapt că POL îşi recunoaşte interesul într-un asemenea gest spune multe. Înseamnă, sper, că sunt oameni care s-au plictisit de frica, ura şi provincialismul extremismelor şi extremiştilor, şi POL crede că sunt destui pentru a avea şi el şanse la alegeri. E tot mai bine decît interesul acelora care urlă ca din gură de şarpe împotriva maghiarilor sau a românilor.

Am sperat de atîtea ori că mă şi tem să sper pînă la capăt. Dar încă nu vreau să mă gîndesc la capătul ăsta.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Paun Al
9.03.2016, 19:57:57

Un pas mic , dar necesar . Traim totusi cu fata spre viitor , iar comunitatile in care oamenii se inteleg , in care creeaza un mediu prietenos ,mediu in care sa-ti fie drag sa traiesti , au sanse mult mai mari de evolutie , decat cele care permanent isi cauta nod in papura .

+3 (5 voturi)
Ursula.K.LeGuin
9.03.2016, 20:15:37

Dacă o să gândim așa împreună, o să fim mai mulți, domnule Demeny și chiar dacă n-o să iasă imediat Soarele, o să ne fie mai puțin frig. Frigul se simte la fel și pe românește și pe ungurește. Ați scris un articol frumos, mi-a făcut plăcere să vă citesc.

+3 (5 voturi)
GD Toma
9.03.2016, 22:22:01

... hm!, stimate domnule Péter, pun pariu că Statul Bucureşti a înfiinţat deja o celulă de terorişti în cadrul aşazisului SRI, cu precisul scop de a contracara noua iniţiativă care ar putea să dea idei şi restului de naţiuni oprimate de această scârnăvie numită bizantinism recte ortodoxism. Cred că în mai puţin de trei luni, 77% dintre cei ce vor avea tangenţă cu POL vor fi, în realitate, oameni cumpăraţi de târla de pe Dâmboviţa, iar eu nu mă voi mira deloc când voi vedea că noul partid va lălăi clasicul refren al schelălăitorilor de la Aducem Basarabia acasă.

+1 (5 voturi)
Şniţelul Vienez
10.03.2016, 09:24:37

Nu zău?!? eu chiar sînt curios cum o să se raporteze UDMR la acest proiect. Sau Laszlo Tokes. Sau drujbaru-şef Verestoy. Sau intoleranţii (la lactoză, fireşte) din secuime. Ştii ce e asta, musiu Demenyi? O intoxicare. Adică "noi dăm în continuare la gioale, că aşa şti să jucăm, dar voi să jucaţi după regulile corectitudinii, că altfel vă ia mama naibii". N+avem nevoie de astfel de menifeste: voi, "ungurii luminaţi", puneţi-le doar botniţă lătrăilor voştri. O să obseraţi cu stupoare cum toată hărmălaia încetează de la sine. apropo, ce căuta nesimţitul ăla de la Jobbik, de l-au întors de la graniţă ieri? aducea cumva copia în ungureşlte a materialului?

+4 (4 voturi)
Cristian Saileanu
10.03.2016, 10:06:51

fii tu schimbarea pe care o vrei in lume - Mahatma

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările