Spionul Floricel Achim trăia în lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un subofiţer din Ministerul Apărării riscă închisoarea pe viaţă după ce a furnizat informaţii clasificate unui spion bulgar. Floricel Achim (41 de ani), subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, a fost arestat preventiv pentru trădare prin transmitere de secrete militare către state din afara NATO.

Este pentru prima dată după Revoluţia din 1989 când, în România, se probează un „caz de vânzare” a informaţiilor militare.

De altfel, acest subiect a fost abordat, aseară, şi în discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Instanţa supremă va decide, astăzi, dacă Achim va rămâne după gratii sau va fi cercetat în libertate.

Conform anchetatorilor, beneficiarul direct al informaţiilor date de Achim era cetăţeanul bulgar Zikolov Marinov, acuzat de spionaj.

Informaţii pentru state din afara NATO

Procurorii susţin că Floricel Achim şi Zikolov Marinov ar fi dezvoltat un sistem în baza căruia subofiţerul a procurat, din cadrul unei unităţi a Ministerului Apărării, documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror răspândire  neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării, pe care ulterior le-a predat bulgarului.

Secretele militare româneşti ajungeau la state din afara Alianţei Nord Atlantice (NATO). „După prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legătură complex, Zikolov Marinov le transmitea unor reprezentanţi ai unui stat nealiat”, au arătat anchetatorii. Pentru informaţiile obţinute, Marinov primea diverse sume de bani, recompensându-l în mod periodic şi pe Floricel Achim.

Dosarul s-a constituit pe baza sesizării procurorilor de către SRI. Subofiţerul MApN a fost filat mai mulţi ani, fiindu-i livrate informaţii controlate chiar de la nivelul serviciului de informaţii al Ministerului Apărării.

Are doi copii minori

Floricel Achim locuieşte de aproape zece ani în cartierul Titan. Acesta are o fetiţă de şase ani şi un băieţel de patru ani. Până în urmă cu aproape doi ani a locuit, împreună cu soţia sa, Ioana, într-o garsonieră pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu. Ulterior, subofiţerul s-a mutat într-un apartament de trei camere.

De altfel, vecinii spun că subofiţerul prosperase financiar în ultimii ani. În afara apartamentului, el şi-a schimbat şi vechea Dacie, luându-şi două autorturisme străine. Ioana Achim, de meserie contabil, şi-a deschis o firmă de contabilitate, care avea sediul chiar în garsoniera de pe Lucreţiu Pătrăşcanu.

Vecinul din faţa garsonierei, Ion Panoiu, ne-a explicat că Ioana Achim venea zilnic la serviciu dimineaţa şi muncea toată ziua. „Uneori venea şi el, împreună cu cei doi copii, dar, în ultima perioadă, din ce în ce mai rar”, ne-a spus vecinul „trădătorului”. Ieri, la sediul firmei de contabilitate nu era decât o angajată, care nu a dorit să comenteze despre situaţia lui Floricel Achim.

„Nu l-am văzut niciodată în uniformă”

Vecinii ne-au povestit că Ioana şi Floricel s-au cunoscut în blocul din cartierul Titan, care adăpostea 280 de garsoniere. Ea stătea cu o rudă îndepărtată la etajul patru, iar el abia cumpărase un apartament la etajul nouă.

„Sunt vecini ireproşabili, niciodată nu întârziau cu întreţinerea, nu am avut probleme cu ei”, ne-a spus administratorul blocului. Mulţi vecini nu ştiau nici măcar că Floricel Achim ar fi subofiţer în cadrul Armatei, deoarece „umbla îmbrăcat doar în civil, niciodată în uniformă”.

Un alt vecin ne-a spus însă că auzise de la Floricel că era angajat „în cadrul Direcţiei de Informaţii a Armatei”.

image

În ultimii ani, se vedea că o duce bine. În afara apartamentului, Floricel Achim şi-a schimbat şi vechea Dacie. Şi-a luat două maşini străine pentru el şi soţie.

image


Ion Panoiu
vecin

Riscă închisoarea pe viaţă

image

Subofiţerul Floricel Achim este acuzat de trădare prin transmitere de secrete. Dacă va fi găsit vinovat, Achim riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă sau între 15 şi 25 de ani de detenţie, pentru transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, precum şi procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat.

Cetăţeanul bulgar Zikolov Marinov, acuzat de spionaj, riscă, de asemenea, închisoarea pe viaţă sau o pedeapsă între 15 şi 25 de ani.

Informaţii pe Bani
Subofiţerul Floricel Achim primea, periodic, diverse sume de bani de la cetăţeanul bulgar Zikolov Marinov pentru informaţiile secrete livrate. Dosarul s-a constituit pe baza sesizării procurorilor de către SRI. Subofiţerul MApN a fost filat mai mulţi ani, fiindu-i livrate informaţii controlate chiar de la nivelul serviciului de informaţii al Ministerului Apărării.

Scandalul de spionaj al bulgarului Stamen Stantchev

Cel mai mare scandal de trădare şi spionaj a izbucnit, în România, în anul 2007, când consultantul bulgar Stamen Stantchev a fost acuzat că ar fi „cumpărat” informaţii din domeniul energetic de la foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor, Codruţ Sereş şi, respectiv, Zsolt Nagy.

Procurorii DIICOT susţin că Stamen Stantchev, consultant internaţional de origine bulgară, a pus la punct o reţea formată din funcţionari români şi consultanţi internaţionali prin care obţinea informaţii economice secrete, pe care le furniza unor companii străine ce doreau să participe la privatizarea unor companii din subordinea Ministerului Economiei şi Ministerului Comunicaţiilor.

Conform procurorilor, activitatea reţelei conduse de Stamen Stantchev, acuzat de spionaj, ar fi afectat grav securitatea României, perturbând mediul de afaceri şi obiective strategice economice naţionale.

Foştii miniştri Sereş şi Nagy sunt acuzaţi de trădare, iar procurorii DNA fac cercetări şi cu privire la fapte de corupţie săvârşite de cei doi. Stamen Stantchev a fost arestat câteva luni în acest caz, iar apoi măsura a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara. Stamen Stantchev a obţinut însă revocarea interdicţiei şi a plecat în Franţa.

image


Ion Panoiu e surprins de arestarea vecinului său , Floricel Achim  Foto: Click!

image


În fosta garsonieră a lui Achim funcţionează acum firma de contabilitate a soţiei sale  Foto: Click!

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite