Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată, după ce femeia arsă pe masa de operaţie a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată, a transmis, luni, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan a declarat luni, la Spitalul Floreasca, faptul că biocidul folosit la intervenţia pacientei care a luat foc pe masa de operaţie, trebuia folosit strict pentru spălarea mâinilor şi nu pentru dezinfectarea câmpului operator şi al femeii. 

„Este un biocid aprobat pentru a fi folosit în România, dar este un biocid care se foloseşte pentru spălarea chirurgicală a mâinilor chirurgului şi a mâinilor personalului. Nu este biocid destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. Aceasta este diferenţa. Am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele necesare şi indicate în acest sens”, a declarat Moldovan, care a precizat că toţi medicii implicaţi în incidentul de pe 22 decembrie au dat declaraţii, cu excepţia unui singur, care se află în concediu. 

ANMCS a decis să suspende acreditarea Spitalului Floreasca pe o perioadă de şase luni, iar în următoarele cinci zile, spitalul trebuie să prezinte un plan de conformare şi persoanele care se vor ocupa de implementarea măsurilor pentru remedierea deficienţelor care au dus la incidentul în urma căruia o pacientă a fost incendiată în sala de operaţie. 

Explicaţia purtătoarei de cuvânt ANMCS 

Pacienţii vor putea însă să vină la spital şi să se trateze, însă spitalul este considerat unitate cu risc în sensul în care trebuie să se asigure că incidente asemănătoare nu vor mai avea loc. 

„Acreditarea confirmă că o unitate medicală dispune de resursele şi de competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialităţile pe care le are în structură, respectand siguranta pacientului si a angajatilor sai. Prin acreditare,  se validează conformitatea caracteristicilor serviciilor de sănătate, efectuate de către unităţile sanitare, ceea ce înseamnă că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale care să satisfacă aşteptările pacienţilor, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât şi din punct de vedere al condiţiilor în care se acordă”, a explicat purtătoarea de cuvânt a ANMCS, Cristina Jurca, pentru Adevărul. 

„În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează şi transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Acest plan trebuie să conţină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară şi termenul de îndeplinire a măsurii. Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămânal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităţilor. Încetarea suspendării acreditării unităţii sanitare se constată prin ordin al Preşedintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităţilor cuprinse în planul de măsuri. Remedierea deficienţelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiţia obligatorie în vederea iniţierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti în cadrul ciclului II de acreditare. Suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare”, se arată în comunicatul ANMCS. 

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Preşedintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.

​„Conform Metodologiei de monitorizare a unităţilor sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluţia implementării măsurilor de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ “near-miss” precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale „este obligatoriu a fi făcută de către unităţile sanitare în maximum 24 ore de la apariţia lor şi trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariţia evenimentului şi a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării””, se mai arată în document. 

Spitalul Clinic de Urgentă Bucureşti nu a raportat niciun eveniment advers şi niciun alt indicator de monitorizare ​din data de 01.01.2018 şi pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia, conform ANMCS.

Ministrul Sănătăţii a fost informat despre decizia de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti, a mai precizat ANMCS. 

O pacientă de 66 de ani a suferit arsuri în timpul unei operaţii realizate la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar unitatea nu a notificat Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, aşa cum cere protocolul.

Duminică seara, femeia a decedat, ancheta fiind preluată de serviciul Omoruri. Cazul este cercetat şi de către Ministerul Sănătăţii, ministrul Victor Costache anunţând că deja există un raport preliminar care scoate în evidenţă ”o cascadă de nereguli”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite