Eveniment

articolul anterior articolul urmator

SRI: Atacul cibernetic de la Spitalul Witting reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate

0
30 Jul 2021 15:00:39
Autor: Cristina Morozan
FOTO: Atacurile de tip ransomware, deşi sunt de complexitate medie-redusă, „pot genera disfuncţii majore în activitatea efectivă derulată de instituţiile din domeniul sănătăţii” Foto: Catalin Bogdan
FOTO: Atacurile de tip ransomware, deşi sunt de complexitate medie-redusă, „pot genera disfuncţii majore în activitatea efectivă derulată de instituţiile din domeniul sănătăţii” Foto: Catalin Bogdan

SRI a informat ministrul Sănătăţii şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii cu privire la modul în care s-a derulat atacul cibernetic ransomware asupra Spitalului Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, subliniind vulnerabilităţile de care au profitat atacatorii. Specialiştii atrag atenţia că există o necesitate stringentă de implementare a unor măsuri şi politici de securitate specifice.

„În contextul atacului cibernetic ransomware derulat asupra Spitalului Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, SRI a informat ministrul Sănătăţii şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii cu privire la modul de derulare a atacului. În informare, SRI a punctat vulnerabilităţile de care au profitat atacatorii şi a transmis beneficiarilor o serie de măsuri de implementat în regim de urgenţă, în vederea limitării efectelor generate de atac precum şi prevenirii unor viitoare atacuri ransomware.  Astfel de atacuri împotriva unor spitale din România reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică existent şi subliniază necesitatea stringentă de implementare a unor măsuri şi politici de securitate specifice” a transmis, vineri, SRI.

Potrivit SRI, atacurile de tip ransomware, deşi sunt de complexitate medie-redusă, „pot genera disfuncţii majore în activitatea efectivă derulată de instituţiile din domeniul sănătăţii”.
 
 „În vederea asigurării unui flux constant de servicii medicale, este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună obligativitatea adoptării unor măsuri minimale de securitate cibernetică la nivelul instituţiilor din domeniul sănătăţii. Asigurarea securităţii cibernetice în domeniul sănătăţii prezintă un nivel crescut de relevanţă, inclusiv în contextul rolului esenţial în gestionarea unor situaţii de criză, precum cea generată de pandemia de COVID-19”, conform sursei citate.
 
Reamintim că joi, 22 iulie, s-a înregistrat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, la Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti. Atacatorii au cerut plata unei sume de bani, însă instituţia nus-a conformat. Activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă.

Potrivit sursei citate, acest atac a fost similar celui din vara anului 2019, când alte 4 spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluţii antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările