SRI respinge acuzaţiile de implicare în organizarea protestului. Comisia de control al Serviciului va solicita informaţii în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SRI FOTO Arhivă
SRI FOTO Arhivă

Serviciul Român de Informaţii (SRI) respinge acuzaţiile privind implicarea instituţiei în organizarea protestului de duminică, 22 ianuarie, privind proiectele de ordonanţe pentru graţierea şi modificarea Codului Penal şi le cataloghează drept „afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic”. Comisia de control al SRI va solicita informaţii de la conducerea Serviciului în legătură cu protestele.

SRI precizează, într-un comunicat de presă, că „în urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea în organizarea protestului de duminică, 22 ianuarie”, respinge categoric „orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.

„Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, se arată în comunicatul instituţiei.

SRI aduce aceste lămuriri în contextul în care, duminică seara, site-ul stiripesurse.ro a transmis că, la revenirea din SUA, Liviu Dragnea le-ar fi cerut celor din Comisia de Control SRI din Parlament „ca miercuri, în prima zi lucrătoare după mini-vacanţă, să cheme la ordine oamenii din Serviciu şi să le solicite lămuriri dacă această structură a avut vreo implicare în mobilizarea de la protestele din ţară”, dar şi că Dragnea le-ar fi „ordonat celor din Comisia de Control să ceară SRI să-şi retragă toţi ofiţerii acoperiţi din toate instituţiile din România”. Site-ul mai susţine că şi ministrul de Interne Carmen Daniela Dan ar fi declarat că „fosta unitate Doi ş’un sfert, acum restructurată, ar fi implicată în organizarea şi mobilizarea protestelor”.

image

Influenţa SRI asupra protestelor din ţară, pe ordinea de zi a Comisiei de control 

Comisia de control SRI intenţionează să discute miercuri, în cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellving, şi despre „influenţa” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminică seară în întreaga ţară, deoarece această chestiune priveşte şi „siguranţa naţională”, au declarat, luni, surse din Comisie pentru News.ro.

Totodată, secretarul Comisiei de control a declarat că vor fi solicitate informaţii de la conducerea Serviciului în legătură cu protestele care au avut loc în ţară, pentru că „situaţia o impune”.

"Deocamdată, nu am decis acest lucru, dar situaţia o impune. Noi, întotdeauna, avem în atenţie şi problemele curente. Noi ne orientăm să avem întrebări şi la situaţiile care au apărut recent", a declarat senatorul UDMR, Verestoy Attila, secretar al Comisiei de control al SRI, potrivit News.ro.

Peste 20.000 de oameni au ieşit în stradă în Capitală duminică seară, protestând faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Preşedintele Klaus Iohannis li s-a alăturat la un moment dat protestatarilor, fiind aplaudat de cei prezenţi: „Bravo, preşedintele!“.

Preşedintele a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi. „O gaşcă de oameni politici, cu probleme penale, vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi“, a declarat Iohannis, prezent în mijlocul protestatarilor.

Zeci de mii de persoane au protestat şi în principalele oraşe din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite