SRI şi-a achiziţionat noi echipamente de intervenţie la dezastre biologice, chimice sau nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile echipamente vor fi utilizate în intervenţiile necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe
Noile echipamente vor fi utilizate în intervenţiile necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe

În contextul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, Serviciul Român de Informaţii (SRI), prin U.M. 0466, a achiziţionat autospeciale şi echipamente pentru intervenţie în caz de accidente sau atacuri biologice, chimice sau nucleare (CBRNe).

 Câştigătoarea contractului, în valoare de 75,6 milioane de lei, fără TVA (peste 15 milioane de euro) este o companie din Sibiu specializată pe livrarea de astfel de echipamente, se arată în anunţul publicat de portalul specializat ted.europa.eu

Tranzacţia a avut loc după ce spre finalul anului trecut, instituţia a anunţat faptul că doreşte să achiziţioneze autospeciale şi echipamente pentru exersarea intervenţiilor CBRNe. Achiziţia este finanţată cu fonduri ale Uniunii Europene, încadrându-se  în proiectul european „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire şi a capabilităţilor de intervenţie necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe şi pirotehnic asociat, generate de acte de rea-voinţă”.

Răspuns rapid în toată ţara şi protecţia demnitarilor

Contractul a fost împărţit în două loturi, primul vizând achiziţia de autospeciale şi echipamente CBRNe, prin care se urmăreşte creşterea capacitaţii de dotare şi pregătire a structurilor de intervenţie în cazul dezastrelor nucleare, radiologice sau care implică substanţe periculoase, generate de acte de rea-voinţă. Aceste echipamente vor garanta un „răspuns rapid şi eficient, pe tot teritoriul naţional, la dezastre CBRNe” se mai arată în documentul de atribuire. 

Cel de-al doilea lot are drept obiect achiziţia unei autospeciale pentru prevenirea contaminării demnitarilor în cazul accidentelor CBRNe. Concret, echipamentul ar urma să fie utilizat pentru scăderea „timpului de detecţie, identificare, prelevare, monitorizare a zonei de manifestare a evenimentului de natură CBRN şi îmbunătăţirii reacţiei imediate a forţelor de specialitate pentru prevenirea contaminării demnitarilor din zona afectată”.

Venituri anuale de 17 milioane de lei

Contractul pentru cele două loturi a fost atribuit, în baza unei licitaţii restrânse, companiei ROM TECH, pe data de 03 septembrie 2021. Compania a fost înfiinţată in 1996 la Sibiu şi se ocupă, conform celor publicate pe propria pagină de internet, de comercializarea echipamentelor de analiză, inclusiv a sistemelor de detecţie si protecţie CBRN pe platforme fixe şi mobile. Cu un număr de 20 de angajaţi, conform datelor raportate Ministerulul Finanţelor, Rom Tech SRL a avut anul trecut venituri de 17.045.386 lei, dar şi cheltuieli de 16.932.102 lei şi un profit aferent de 40.999 lei. Printre clienţii firmei se numără Ministerul Apărării Naţionale şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite