Statul, obligat să plătească 100.000 euro după ce a blocat aplicaţia „Inspectorul Pădurii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Tribunalul Bucureşti a decis să oblige Ministerul Apelor şi Pădurilor să plătească firmei Indaco Systems aproape 100.000 euro ca urmare a blocării aplicaţiei „Inspectorul Pădurii”. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

„Admite cererea formulată de reclamanta Indaco Systems S.R.L., în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Apelor şi Pădurilor. Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 440.070,51 lei reprezentând contravaloarea serviciilor prestate în temeiul contractului nr. 5613/17.08.2016 (...) Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 14.346 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în minuta instanţei.

Decizia instanţei a fost salutată de organizaţiile de mediu. „Proces crucial câştigat la Tribunalul Bucureşti cu Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru a salva Inspectorul Pădurii. Ministerul este obligat să reia dezvoltarea Inspectorului Pădurii (pe care l-a amputat şi blocat) şi să plătească firmei care a produs Inspectorul Pădurii cei 440.070 lei facturaţi şi neachitaţi din anul 2016 dacă hotărârea rămâne definitivă”, precizează Agent Green.

Aplicaţia „Inspectorul pădurii” a fost gândită de Bogdan Micu, voluntar de mediu, în 2016, în timpul guvernului tehnocrat, reprezentând o alternativă mult mai eficientă a aplicaţiei „Radarul Pădurilor”, dezvoltată de minister împreună cu STS. Cu ajutorul acesteia din urmă, oricine putea suna la 112 şi afla dacă un transport de lemn era legal sau nu. Lansată în 2014, aplicaţia avea o eficienţă scăzută, 75% din transporturile reclamate fiind legale. Aplicaţia „Inspectorul pădurii”, lansată în iulie 2016, permitea cetăţenilor să verifice direct pe telefonul mobil dacă un transport de lemne era legal sau nu, introducând numărul de înmatriculare al maşinii care transporta lemnul. Dacă transportul nu era găsit în sistem, exista posibilitatea ca acesta să fie ilegal, iar cetaţeanul putea să sune la 112. Aplicaţia este un succes instant, având peste 60.000 de descărcări, iar potrivit celor de la Greenpeace, în primul an de la lansare, infracţiunile forestiere au scăzut cu 47%.

Cu toate acestea, un an mai târziu, ministrul PSD Doina Pană a acuzat nereguli în contractul de dezvoltare al acestei aplicaţii (atribuit direct firmei Indaco Systems) şi a Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL). În scurt timp aplicaţiile nu au mai fost updatate cu informaţiile necesare pentru a funcţiona eficient astfel că utilizatorii nu au mai putut identifica transporturile ilegale. În câteva luni, din aproape 6000 de reclamaţii, doar 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite