Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Stelian Ion, despre Secţia specială: Ideea că avem o problemă de corupţie generalizată la nivelul magistraţilor e greşită. Nu am spus că sunt nişte sfinţi

13
21 Jan 2021 22:20:53
Autor: News.ro
Stelian Ion / FOTO Inquam Photos
Stelian Ion / FOTO Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu conduce la o ”protecţie” a magistraţilor care încalcă legea. El susţine că SIIJ încalcă principiul specializării procurorilor şi, de la înfiinţarea sa, în 2018, SIIJ nu a demonstrat că are ”dosare temeinice” şi trimiteri în judecată.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că nu are ”o fixaţie în ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ”, el amintind că înfiinţarea acestei structuri s-a făcut într-o perioadă în care se punea presiune pe sistemul judiciar, iar legile justiţiei au suportat ”modificări nocive”. 
 
Stelian Ion spune că înfiinţarea SIIJ intră la capitolul ”greşeli foarte mari” şi că este ”greşită concepţia” de la care s-a plecat la înfiinţarea acestei instituţii. 
 
”În primul rând, ideea că avem o problemă de corupţie generalizată la nivelul magistraţilor e greşită. Nu am spus că sunt nişte sfinţi, am spus că nu avem un fenomen de mare corupţie, de corupţie generalizată. Desfiinţarea acestei secţii nu înseamnă nicidecum protecţia magistraţilor, dimpotrivă. (...) De ce magistraţii trebuie să aibă o secţie specială şi alte categorii, poate din justiţie dacă vreţi... Această secţie are particularitatea că se ocupă de toate infracţiunile, indiferent de categorie. Acesta  este un lucru greşit pentru că neagă principiul specializării procurorilor”, a declarat Stelian Ion, joi seară, la TVR. 
 
El a spus că SIIJ nu a fost eficientă de la înfiinţarea sa şi până în prezent.
 
”Indiferent ce şanse acordam eu şi ce prognosticuri dădeam, a avut marea ocazie această Secţie ca din 2018 să demonstreze că vine cu dosare temeinice, că are trimiteri în judecată, că nu e părtinitoare sub niciun aspect”, a adăugat Stelian Ion.
 
Ministrul a precizat că, după ce s-a înfiinţat SIIJ, ”prima grijă” a fost anchetarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. 
 
”Cine a creat această secţie şi de ce a creat-o? De ce să o lăsăm?” a mai afirmat Ion. 
 
El a criticat inclusiv faptul că magistraţii SIIJ, dacă ar fi reclamaţi, nu pot fi cercetaţi decât colegii lor, ceea ce ar fi ”conceptual greşit”.  
 
”Sunt mai multe minusuri, o desfiinţăm, asta nu înseamnă că nu vor răspunde procurori şi judecătorii”, a adăugat ministrul. 
El a subliniat importanta procurorilor specializaţi pe categorii de infracţiuni, arătând că aceştia sunt mai eficienţi. 
 
După închiderea SIIJ dosarele aflate în administrarea acesteia vor fi trimise către DNA, DIICOT sau Parchetul General, în funcţie de specificul infracţiunilor, a menţionat ministrul.
 
Ministrul a afirmat că va discuta cu Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la desfiinţarea SIIJ, precizând că avizul acestuia este unul consultativ, nu obligatoriu. 
 
De asemenea, Stelian Ion a menţionat că SIIJ are 6 rechizitorii din aproximativ 5.000 de dosare. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Porky
21.01.2021, 22:33:02

Corect, marea majoritate a magistratilor sunt corupti, dau sentinte dubioase, majoritatea cu achitare pentru marii corupti si foarte usoare pentru criminali si violatori. Ar trebui sa le taie si pensiile speciale.

-1 (9 voturi)
Roy Peters
21.01.2021, 22:57:21

"...ideea că avem o problemă de corupţie generalizată la nivelul magistraţilor e greşită". Aveti perfecta dreptate, nu este generalizata, e doar larg raspandita. Extrem de larg!

+2 (6 voturi)
moftronix2
22.01.2021, 01:24:35

Ministru securist și mincinos....Secția in cauză nu este nou înființată. Ea exista deja în cadrul DNA ....Azi Secția este independentă în sensul că depinde direct de Procurorul general...Acum aceasta Secție este singura care NU are conducere operativă numita politic. Șeful e desemnat de CSM prin concurs...Secu dorește din nou să încalece justiția. Apoi, mai nimeni nu crede in Justiție și nu are motive să creadă. E coruptă, incompetenta. Marile dosare nu sunt rezolvate de ani și zeci de ani...Pensiile speciale le primesc degeaba. Daca scapă și de Secția asta care le sta în gat, mai aduce o fărâmă de control iar reînvie Protocoalele cu Secu. Judecătorii vor fi din arestați în sala de judecată dacă nu dau sentința care trebuie...

0 (8 voturi)
moftronix2
22.01.2021, 01:33:17

Nea Stelian asta e o muhaia de ministru...Învață meserie la locul de munca!!..PSD nu găsea ministru nici între Profesorii universitari și iată că acum e bun și papagalul asta....Auzi brâul, cică nu are procurori specializați...de aceea desființează SIIJ.....Așa zicea și Livia Stanciu de la ICCJ...că nu vrea ea sa aplice legea vreo 8 ani...și să facă complete specializate....iar acum se rejudeca zeci de dosare...

-4 (12 voturi)
imsi imsi
22.01.2021, 01:38:45

Adica avocatelul de divorturi din constanta ajuns ministru fix ca Zarone ministru la agricultura acum 70 de ani zice ca nu i generalizate coruptia cand astia au 5000 (CINCI MII DE DOSARE) in lucru ? ASta crede ca suntem tampiti ?

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările