Eveniment

articolul anterior articolul urmator

STENOGRAME Cum a fost turnat Gheorghe Nichita la DNA de finul care i-a dat şpagă

9
25 Jan 2016 06:06:17
Autor: Sorin Ghica, Ionel Stoica
Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată după ce ar fi primit mită pentru a favoriza firma UTI la câştigarea unui contract
Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată după ce ar fi primit mită pentru a favoriza firma UTI la câştigarea unui contract

Gheorghe Nichita a fost înregistrat de procurorii DNA în timp ce vorbea despre şpaga primită de la firmele UTI şi IBC, cărora le-a atribuit contractul pentru implementarea sistemului de management al traficului. Când DNA a intrat pe fir, Nichita a dat dispoziţie ca banii primiţi mită să fie daţi înapoi la UTI, ca şi cum ar fi încasări necuvenite.

Gabriel Mardarasevici, unul dintre finii primarului suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, este  cel care a purtat tehnica de înregistrare care le-a adus procurorilor principalele probe în dosarul de corupţie în care edilul a fost trimis în judecată. Asta reiese din rechizitoriul prin care Nichita a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 10% din valoarea contractului privind managementul traficului rutier, câştigat de asocierea UTI Group - Information Business Consulting SRL (IBC). De altfel, chiar Nichita a fost cel care ar fi sugerat asocierea dintre cele două firme pentru a le atribui contractul. El a fost filmat cu camera ascunsă de martorul-cheie Mardarasevici (care controlează firma IBC SRL) în timp ce vorbea despre şpaga primită în contul acestui contract.

La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că rechizitoriul întocmit de procurori pe numele lui Gheorghe Nichita este legal întocmit şi au dispus începerea procesului.

Nichita: „Dacă e, tu nu m-ai rugat, eu n-am făcut nimic…”

Strâns cu uşa de anchetatori, Gabriel Mardarasevici a acceptat să colaboreze cu DNA şi l-a înregistrat pe Gheorghe Nichita. Lucrurile s-au precipitat în momentul în care DNA a deschis oficial dosarul de corupţie. Nichita a intrat în panică şi i-a cerut lui Mardarasevici să scape de o parte din şpagă, suma fiind virată de UTI în conturile firmei IBC pentru a fi spălată. 

„În contextul în care vorbisem despre suma mare de bani care a ajuns de la UTI la IBC, Nichita Gheorghe mi-a spus să le-o dau înapoi ca şi cum ar fi încasare necuvenită“, le-a mărturisit procurorilor Gabriel Mardarasevici.
Nichita era convins că este monitorizat şi i-a spus Mardarasevici ce să declare în cazul în care va fi săltat de procurori.

Gabriel Mardarasevici: … Ştii ce mă stresează? Deci când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată. Zic: „băi Mihai, ce pana mea?!“ Şi el tot o dădea: „Aaaa, proiectul merge extraordinar!“ La el la birou…
Gheorghe Nichita: (în şoaptă) Noi suntem monitorizaţi…
Gabriel Mardarasevici: Da, mă, şi ăsta…
Gheorghe Nichita: (în şoaptă)… dacă e, tu nu m-ai rugat, eu n-am făcut nimic…

„Securiştii“ de la UTI

Pentru a-l face să vorbească despre şpaga primită, Gabriel Mardarasevici i-a spus primarului că cei de la UTI nu vor să mai răspundă la telefoane, în contextul audierii la DNA a mai multor angajaţi ai companiei şi că el a rămas cu „mortul“ (banii de şpagă). Nichita a încercat să-l liniştească pe Mardarasevici în privinţa celor de la UTI: „Ştii că ăştia sunt securişti!“.

Gabriel Mardarasevici: Ştii care-i problema? Că eu am văzut că nu mai răspunde la telefon. Pe mine nu m-au chemat. Le-au chemat pe fetele astea…
Gheorghe Nichita: Care?
Gabriel Mardarasevici: Pe Adina…
Gheorghe Nichita: Cristina n-o fost?
Gabriel Mardarasevici: Cristina nu… nu mai ştiu nimic, ştii? Numai Adina… Deci ideea este că ăştia, cum îi cheamă, de la UTI, s-au cam dat la fund, ştii? Ei acuma… nu-mi place atitudinea lor.
Gheorghe Nichita: Ăştia sunt securişti din ăştia… dar sunt oameni, care… na!
Gheorghe Nichita: (neinteligibil)… (şoptit) Îs mulţi?...
Gabriel Mardarasevici: (şoptit) Păi asta e problema, că ăştia s-au spălat pe mâini şi eu am rămas, vorba aia, cu „mortu” în cont… şi trebuia să îi scot, ştii, cumva… 

Cum a fost disimulată şpaga

Gheorghe Nichita ar fi primit de la UTI-IBC doar jumătate din cei 10% pretinşi, adică 3,6 milioane de lei. Tot Gabriel Mardarasevici le-a dat detalii anchetatorilor despre circuitul de spălare a banilor prin facturări fictive.

„Banii ce urmau a fi daţi drept mită lui Nichita ajungeau în IBC de la UTI, care acceptau facturi de la IBC pe relaţia cu constructorii, cu sume în plus faţă de valoarea reală care fusese negociată în mod direct cu constructorii. Negocierile fuseseră purtate de UTI cu constructorii, care unii facturau direct la UTI, alţii la IBC. Sumele facturate către IBC erau ulterior facturate de IBC către UTI, adăugându-se un procent de 20-30%, iar UTI ne făcea plăţile pe suma întreagă. Practic, suma pentru Nichita se colecta la IBC“, le-a declarat anchetatorilor Gabriel Mardarasevici.

Declaraţia acestuia a fost confirmată de unul dintre directorii IBC, Adina Roşu. „Mecanismul prin care era obţinută această sumă, avea în vedere mărirea formală a participaţiei IBC la proiect la 35%  faţă de 25% cât era în realitate. Astfel rezulta un procent de 10% din valoarea totală a proiectului, care trebuia să ajungă la domnul primar Nichita Gheorghe“, a declarat Roşu.

Nu şi-a recunoscut faptele

Primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, a negat în permanenţă că ar fi primit mită de la UTI, fiind de altfel singurul inculpat din dosar care nu şi-a recunoscut faptele, în ciuda probelor. Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care l-au trimis pe edil în judecată că acesta nu a avut o atitudine sinceră pe parcursul urmăririi penale, fapt ce va cântări în posibila pedeapsă pe care o va primi acesta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ioan Moldovan
25.01.2016, 08:16:22

Urmeaza ca mama s-si dea in gat fiul, nepotul - bunicul, pionierul -tatal si tatal -bebelusul.Natie ciudata.

-8 (8 voturi)
in bogus
25.01.2016, 10:00:46

ca bine zici.. cum o chema pe pioniera aia care si-a turnat mama la kgb ca fiind dusman al poporului? a fost premiata ptr fapta patriotica. era celebra prin anii '30....

+3 (5 voturi)
valeriu topala
25.01.2016, 09:05:41

nu-i mai ajungeai la nas astuia,se credea un fel de mesia prin iasi!

+7 (7 voturi)
gogu58
25.01.2016, 09:31:52

Nici in rude nu mai poti avea incredere.....

-4 (4 voturi)
Marius Malus
25.01.2016, 11:18:02

O rusine pentru Iasi, un primar votat pe principiul "ne da abonament de transport". O rusine pentru ieseni.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările