STOP FALS CORONAVIRUS! Un protest al medicilor din Franţa, folosit ca argument pentru „frauda“ coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Miercuri, 8 iulie, am descoperit întâmplător un filmuleţ scurt de vreo 20 secunde de o calitate inferioară despre cum nişte oameni adunaţi în sală aruncă demonstrativ halate albe adunate toate în mijlocul unei săli.

Chiar dacă nu ştim cine a făcut filmuleţul respectiv şi cu ce scop, la prima impresie pare a fi vorba despre un flashmob. Dar ceea ce m-a intrigat a fost descrierea care a însoţit respectiva postare: „În Franţa frauda Coronavirus a ajuns la cote alarmante. Doctorii şi asistentele şi-au dat jos măştile şi protestează. Respect!”.

Coronavirus - o fraudă. Aceeaşi poveste fake cu aşa-numitul „raport” emis de Ministerul de Interne german, numai că acum avem o postare cu un impact pe social-media devastator. Până pe 9 iulie, postarea a reuşit să strângă circa 2.200 reacţii, 255 de comentarii, 6.000 distribuiri şi peste 193.000 de vizualizări pe Facebook. Şi asta datorită, în mare parte, unui număr mare de redistribuiri oferit de conturi reale sau fake pe diverse grupuri de discuţii (echo chamberssistem închis unde membrii acţionează şi îşi împărtăşesc opiniile în funcţie de un bias al confirmării).

dd

Sursa: Facebook

Filmuleţul respectiv fusese urcat pe platforma de socializare de pagina Generatia „Feisbuc” & Diaspora Romaneasca. O pagină creată în noiembrie 2014 „imediat ce domnul Johannis (sic!) a câştigat alegerile prezidenţiale” sub denumirea de Generatia Feisbuc & Diaspora din Romania (cică au scris „Feisbuc” pentru că Zuckerberg nu dă voie utilizarea termenului de Facebook pe paginile care nu aparţin companiei).

După un an, administratorii din România (3 conturi) decid să-i schimbe numele paginii încă de vreo trei ori. Tot din descrierea paginii aflăm că pe unul dintre administratori îl cheamă Florin şi ar avea experienţă „în promovarea hotelurilor din Palma de Mallorca”, este neafiliat politic şi că ar fi un foarte bun „Social Media Manager” sau comunicator pentru că a descoperit succesul reţelei de socializare: cunoaşterea tuturor opţiunilor.

Domnul Florin are dreptate în ceea ce priveşte succesul de pe Facebook. În ultimii 6 ani a reuşit să strângă peste 370.000 de aprecieri şi un grup de discuţii cu peste 27.000 de „oameni cu bun simţ”.

În acelaşi timp, vrea să ne convingă că nu e ceilalţi şi că nu are, chipurile, nevoie de like-urile şi share-urile noastre, dar nu uită să-şi îndemne vizitatorii să invite prietenii „să fim cât mai mulţi pentru ca vocea noastră să se audă cât mai departe”:

aaa

Sursa: Facebook

Administratorul Florin mai are şi un credo personal – să lupte pentru orice obiectiv care are în fond un rezultat pozitiv. Dar ceea ce dl. Florin nu spune direct e că pagina fusese creată mai mult pentru promovarea site-ului romaniprinlume.info de pe care îşi scoate bani frumoşi.

Aşa se explică şi de ce platforma de ştiri e acum ticsită cu articole de clickbait (copy-paste) şi reclamă cu remedii naturiste împotriva varicelor, durerilor articulare şi diabetului; inclusiv cu sfaturi „practice” ca să scapi uşor de papiloame şi „metode militare” pentru îmbunătăţirea vederii. Toate expuse cu ajutorul platformei MGID Ads (setată la făcut bani din per-click/per-view).

sss

Sursa: romaniprinlume.info

Datele de pe whois arată că site-ul fusese înregistrat pe 23 noiembrie 2017 cu hosting în Statele Unite (California). Chiar dacă datele personale ale administratorului sunt ascunse, am descoperit cu ajutorul unui program de arhivare că prin 2018 site-ul afişa la adresa de contact e-mailul lui oarecare Zoltan Pataki.

sss

Sursa: romaniprinlume.info

Probabil că domnul Florin era pe atunci la muncă în Spania. Era ocupat cu hotelurile sau culesul de căpşuni pentru a pune un ban de-o parte cu care să cumpere mai apoi site-ul de la Zoltan 😊

În orice caz, domnul Florin a ajuns în cele din urmă la „performanţa” de a obţine un „rezultat pozitiv” în promovarea fake news-ului. Dar s-o luăm pas cu pas.

Am vrut să verific, în primul rând, dacă a apărut vreo ştire în presa din România sau cea internaţională despre celebrul protest al „Halatelor albe” din Franţa. Rezultatele mi-au afişat câteva ştiri cu manifestaţii stradale din mai-iunie, dar fără a identifica filmuleţul respectiv.

Am luat o captură din video şi am căutat pe Google după reverse image search şi... Bingo! Lista de afişări m-a trimis direct la pagina Collectif Inter-Hopitaux care publicase acelaşi filmuleţ (în HD) pe 15 ianuarie (cu 6 luni în urmă!).

juhjuju

Sursa: Facebook

Din descriere aflăm că protestul medicilor, într-adevăr, a avut loc la spitalul Saint-Louis din Paris, dar nu are nicio legătură cu coronavirusul: „Supăraţi că n-am fost auziţi şi în solidaritate cu acele 1200 de demisionari: ne aruncăm halatele”.

ss

Sursa: Twitter

Ne uităm mai departe pe rezultatele afişate de Google, şi descoperim o serie de tweet-uri cu acelaşi filmuleţ şi cu hashtag-uri caracteristice protestelor anti-guvernamentale organizate de mişcarea „Vestelor galbene”: #EnsembleSauvonsLHopital #greve18janvier şi #GiletsJaunes – ceea ce confirmă că evenimentul fusese la un moment dat chiar viral pe social-media, şi ar fi trebuit să apară în presă.

Pentru a afla mai multe detalii despre protest, am hotărât să mă uit şi peste presa franceză. De aici aflăm că protestul medicilor a avut loc pe 14 ianuarie, când ceremoniile oficiale de la spitalul Saint-Louis din Paris au fost perturbate de un protest spontan al medicilor, care şi-au aruncat demonstrativ halatele albe în semn de solidaritate cu colegii lor care şi-au anunţat demisia in corpore dacă ministrul francez al sănătăţii nu renegociază bugetul spitalului şi salariile medicilor. La fel, niciun cuvânt despre coronavirus.

Nici nu avea cum, în condiţiile în care autorităţile franceze intră în alertă abia pe 23 ianuarie după ce au primit informaţii de la Ambasada Chinei la Paris că o femeie, suspectată a fi bolnavă de coronavirus, a fugit din ţară şi s-a lăudat pe reţelele de socializare că a mâncat la un restaurant de lux din Franţa. Mai mult, primul caz de îmbolnăvire de covid-19 în Franţa (şi Europa) a avut loc la zece zile de la protest, abia pe 24 ianuarie.

Ce învăţăminte ar trebui să tragem de aici?

În primul rând, să ne gândim de două ori înainte de a distribui un filmuleţ care ne indignează sau ne enervează extrem de mult. Deseori, aceste tipuri de postări funcţionează ca nişte capcane abile întinse pentru naivi.

Iar pentru că suntem zilnic bombardaţi de informaţii false despre pandemia de coronavirus, îţi recomand să consulţi şi site-urile oficiale:

Informaţi-vă din surse sigure şi de calitate. Think Before You Share!

Analiză de Nicolae Ţîbrigan, membru în Consiliul de Experţi LARICS şi expert asociat LID Moldova.

--------

Drept la replică acordat lui Florin Baciu

Astăzi am aflat că tot ce public eu este minciună. Şi asta chiar de la saitul de la care preiau cele mai multe ştiri

Ne-am obişnuit deja ca diferiţi experţi să facă anchete “pe genunchi” şi foarte probabil să fie şi bine plătiţi pentru asta. Dacă la sfârşitul acestor anchete apare un nume cu un CV impresionant, credibilitatea a tot ce e scris acolo nu mai trebuie pusă la îndoială absolut deloc, de către redacţia care publică. Acesta este şi cazul în care am fost eu (adminul generatia feisbuc & diaspora românească) implicat. 

Uite-aşa, aflu că eu conduc o adevărată luptă de tip “fake news” care doreşte să decretibilizeze lupta autorităţilor, contra nemernicul de coronavirus.

O să vă pun mai jos un link despre articolul cu pricina, dar haideţi să explic ce scrie acolo şi de fapt care este adevărul.

În primul rând subliniez din capul locului că nu mi s-a dat dreptul la replică, ceea ce mulţi ar considera că nu este democratic. Un simplu mesaj la pagina de Facebook ar fi fost necesar. Doar s-a scris ceea ce crede un expert. Deja e închis cazul, ce scrie omul acela acolo este sfânt!

Cine a scris articolul despre care vorbim.

Potrivit Ispri.ro, Nicolae Ţîbrigan este sociolog şi cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Bratianu” al Academiei Române. De asemenea, este expert în cadrul consiliului Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategica (LARICS). Gândul a discutat cu el despre ce înseamnă şi cum funcţionează războiul informaţional, respectiv fake news-ul, dar şi despre cum ne putem feri de acestea.

Omul are şcoală, nu glumă. Tot respectul. Totuşi, sper ca nu toate articolele scrise de către dânsul sunt la fel de corect documentate ca şi cel despre mine şi pagina mea.

Ce a scris şi care este adevărul? Haideţi să le luăm pe rand!

Totul porneşte de la un clip video pe care l-am postat eu, despre care sursa de unde îl preluasem, spunea ca este vorba despre o revoltă a medicilor din Franţa, contra corupţiei generata odată cu fenomenul coronavirus. În acel clip câţiva doctori şi asistente îşi aruncau jos halatele în semn de protest.

Mi s-a părut astfel interesant acel îndemn, ştiind bine că la noi nu se protestează din alt motiv decât tăierea salariilor. Dacă un clip care încurajează personalul medical să protesteze contra corupţiei este ceva greşit din punct de vedere etic, îmi asum aceasta greşeală. Asta era de fapt ideea distribuirii, de-asta la descriere am scris  „În Franţa frauda Coronavirus a ajuns la cote alarmante. Doctorii şi asistentele şi-au dat jos măştile şi protestează. Respect!”.

Dar aici se pare ca într-adevăr domnul Nicolae Ţîbrigan (autorul articolului) are dreptate. Acel video fusese făcut cu mult timp înainte, neavând nicio legătură cu coronavirus. Prin urmare, am luat decizia de a-l şterge imediat. Asta faci când ştii că ai greşit. Nu insişti, astfel chiar vei dovedi că eşti rău-intenţionat!

Dar de aici încolo începe manipularea şi minciunile autorului. Pornit de la o realitate, omul începe să fabuleze. 

Analiza asupra a ceea ce public eu se doreşte una profunda şi merge mai departe, omul încercând de fapt să demonstreze că tot ce public este fals. Şi se leagă de anumite informaţii care sunt vizibile, dezvoltând apoi idei proprii ca şi cum ar fi deja un adevăr demonstrat. Dacă asta este tot ce poate să facă un om cu un aşa CV impresionant, să ştiţi că nu sunt impresionant deloc. Haideţi sa le luăm pe rand!

După un an, administratorii din România (3 conturi) decid să-i schimbe numele paginii încă de vreo trei ori, scrie acelaşi “cercetător”. 

Asa este, dar numele a rămas practic acelaşi. Oricine poate vedea asta, nu-ţi trebuie master în informatică. Nu e ca şi cum numele iniţial ar fi fost “iubesc PSD” apoi să schimb în “diaspora contra PSD”. Atunci într-adevăr puteam vorbi despre o schimbare totală, chiar şi de o manipulare a maselor.

“Tot din descrierea paginii aflăm că pe unul dintre administratori îl cheamă Florin şi ar avea experienţă „în promovarea hotelurilor din Palma de Mallorca”, este neafiliat politic şi că ar fi un foarte bun „Social Media Manager” sau comunicator pentru că a descoperit succesul reţelei de socializare: cunoaşterea tuturor opţiunilor.”

Aşa este, pot demonstra că am lucrat ca admin Facebook al mai multor hoteluri  din Mallorca, deoarece am acasă ceea ce spaniolii numesc” nomina” – adică fluturaşul de salariu. Ceea ce scrie mai sus, apare în descrierea pagini dar este combinat cu ceea ce am mai repetat deseori în live, deci omul a făcut ceva documentaţie. Mulţumesc pentru vizionare, deci. Este logic să cunosc opţiunile Facebook, dar ele se schimbă aproape săptămânal, aşa că e nevoie de ceva timp să le studiezi. Aşa şi? Ce aţi demonstrat aici?

“Dar ceea ce dl. Florin nu spune direct e că pagina fusese creată mai mult pentru promovarea site-ului romaniprinlume.info de pe care îşi scoate bani frumoşi.

Aşa se explică şi de ce platforma de ştiri e acum ticsită cu articole de clickbait (copy-paste) şi reclamă cu remedii naturiste împotriva varicelor, durerilor articulare şi diabetului; inclusiv cu sfaturi „practice” ca să scapi uşor de papiloame şi „metode militare” pentru îmbunătăţirea vederii. Toate expuse cu ajutorul platformei MGID Ads (setată la făcut bani din per-click/per-view).”

Pagina este creată in 2014 iar saitul in 2017. Aici ilustrul vânător de subiecte interesante, a dat greş. Cine face o pagina şi aşteaptă 3 ani să-şi atingă scopul? Apropo, chiar şi articolul postat de către dumneavoastră are reclame. Asta necesită o expertiză?

Adevărul este ca 2013 a fost ultimul an in care am lucrat în Mallorca iar apoi am avut diverse locuri de munca prin Austria, dar cine sta să se documenteze corect? Apar poze si live-uri pe pagină de pe unde am lucrat dar omul nostru nu a mai avut chef să caute… Şi-a imaginat el ca lucrez pe la căpşuni.

Deoarece Facebook creează o anumita dependenţă (nimeni nu poate nega asta) eram deseori prezent pe paginile pe care le administrasem. De acolo a pornit ideea de a-mi face propria pagină. Că între timp am descoperit că generează venit, nu este nimic rău. Poate vor înţelege asta şi cei care tot repetă că “e plătit de Soroş”.

Datele de pe whois arată că site-ul fusese înregistrat pe 23 noiembrie 2017 cu hosting în Statele Unite (California). Chiar dacă datele personale ale administratorului sunt ascunse, am descoperit cu ajutorul unui program de arhivare că prin 2018 site-ul afişa la adresa de contact e-mailul lui oarecare Zoltan Pataki.

Eu ştiam că fusese înregistrat cu datele de hosting in Bahamas (pe atunci nici nu ştiam ce înseamnă asta) dar între timp am mutat saitul în România. Deci şi aici a greşit domnul detectiv. Acel mail era un mail de-al meu, dar după ce am primit o serie de înjurături zilnice (mergeam la multe mitinguri în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi ma înjurau simpatizanţii PSD) am decis să-l şterg. Nu am cumpărat saitul de la nimeni, aici domnul ce doreşte a dezmonta o adevărată conspiraţie, a luat-o pe un drum total greşit. Totuşi, dacă fac live uri destul de dese, cred cu tărie că nu se poate spune că mă ascund.

În orice caz, domnul Florin a ajuns în cele din urmă la „performanţa” de a obţine un „rezultat pozitiv” în promovarea fake news-ului, mai scrie ilustrul nostru detectiv.

Pai cum e posibil, când cele mai multe ştiri sunt preluate chiar de la ziarul pe care dvs vă publicaţi ilustra descoperire? Indirect, omul învinuieşte chiar ziarul care-l publică. Este noaptea minţii! Eu la orice ştire scrisă pun şi sursa. Excepţie cele scrise de mine, toate au sursa. Toate ziarele şi televiziunile preiau stiri unii de la alţii, întotdeauna cu precizarea sursei. Deci şi aici a fost un imens rateu, în a încerca să demonstreze un mare nimic.

Articolul se încheie cu indemnul că trebuie verificat orice distribuim

Asta este foarte adevărat, dar ştim bine că de multe ori cădem pradă primului instinct. Nu are rost să mă apuc să dau exemple de televiziuni sau ziare care de-a lungul timpului au preluat ştiri, poze sau video care s-au dovedit a fi false sau editate în vreun fel.

Ceea ce nu spune acest domn, este despre multitudinea de fapte bune făcute prin intermediul paginii “Generatia feisbuc & diaspora românească”. Multe apeluri ale unor oameni disperaţi au fost auzite aici. Prea multe să mă apuc să le înşir.

Nu spune nimic de acţiunile alături de grupul civic “diaspora europeană”, acţiuni care au ca scop stoparea transportului ilegal sau peste normele admise, fapt care a enervat foarte mulţi Baroni. Să fie o întâmplare aceasta încercare de decredibilizare a paginii, exact după câteva zile de la aceste acţiuni? Nu ştiu sigur, aşa că nu mă pronunţ. Nu fac ca alţii, să arunc acuze nefondate….

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite