Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Studenţii români din Marea Britanie se tem că vor fi exmatriculaţi sau chiar expulzaţi

9
10 Feb 2014 11:25:28
Petru Luhan

Săptămâna trecută am efectuat o vizită de urgenţă la Londra pentru a veni în sprijinul miilor de studenţi români afectaţi de sistarea împrumuturilor de studii şi de întreţinere. Am vizitat două colegii londoneze şi am ascultat problemele a sute de studenţi. Deşi fuseseră planificate şi aprobate vizite în alte două campusuri, conducerea a interzis în ultimul moment vizita şi a refuzat orice dialog cu mine şi cu studenţii.

Sunt îngrozit  de discriminarea studenţilor români de la colegiile britanice. Sunt victime ale retoricii anti-româneşti, se tem că vor fi exmatriculaţi sau chiar expulzaţi. Sunt discriminaţi din momentul în care spun că sunt români şi sunt defavorizaţi chiar şi când încearcă să-şi găsească un loc de muncă.

Pentru a putea beneficia de împrumutul de întreţinere,  studenţii români au trecut printr-un proces de verificare a eligibilităţii şi a rezidenţei.  Şi atunci, cum e posibil ca cererile lor să fie aprobate în urmă cu 1-2 ani şi acum să fie somaţi să aducă dovezi suplimentare? Modul în care autorităţile britanice au schimbat regulile odată cu expirarea restricţiilor pentru români este absurd, imoral şi împotriva valorilor europene.

Deşi cei mai mulţi studenţi au depus deja actele suplimentare solicitate, împrumuturile sunt în continuare sistate, iar conturile bancare le-au fost blocate. Şi mai grav este faptul că, în practică, suspendarea îi afectează doar pe studenţii români şi bulgari, un semn clar de discriminare.

Potrivit planului de acţiuni convenit împreună cu studenţii români:

•    Voi sesiza Comisia Europeană în privinţa sistării creditelor pentru studenţii români, solicitând declanşarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii;
•    Pregătesc o scrisoare adresată premierului britanic David Cameron şi ministrului universităţilor David Willets, solicitându-le deblocarea urgentă a creditelor pentru studenţii români;
•    Nu în ultimul rând, solicit din nou ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean să meargă de urgenţă la Londra pentru a dezamorsa criza anti-românească.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ciprian Apetrei
10.02.2014, 14:56:45

Ne puteti oferi, va rog, o justificare a votului dumneavoastra din Parlamentul European referitor la raportul Lunacek? Multumesc!

+2 (4 voturi)
Alex.T
10.02.2014, 19:48:20

@Ciprian Apetrei: tratam un alt subiect, mult mai sensibil decit drepturile LGBT; recent, un prieten, a ales o universitate din Irlanda pt ca cele din UK nu i-au acordat bursa (cu toate ca se califica d.p.d.v. al notelor). Chestiunea se poate expune foarte simplu: UK nu vrea muncitori necalificati sau studenti (oameni in care trebuie sa investeasca ceva inainte sa ajunga productivi), vrea doar oameni calificati si pregatiti deja in alte state, oameni care pot sa aduca un plus in economie (au deja destui necalificati si studenti din India si alte foste colonii); este o gindire capitalista foarte corecta... intrebarea este de ce continua studentii nostri sa mearga in UK? in Germania sau Olanda sunt scoli la fel de bune, ofera aceleasi facilitati cu privire la plata studiilor (cu conditia sa te califici pt bursa).

0 (2 voturi)
calu
10.02.2014, 19:53:46

"Asa-i un semn "bun" zic eu.Spun ca-i bun pentru ca,englejii,vor ca printul charles sa fie propus pentru functia suprema in stat,statul roman zic.Este un fel de a forta ...mana bietilor romani pentru a accepta ceea ce se urmareste"Ghilimilili-mi apartin.

+2 (4 voturi)
laurentiutm
11.02.2014, 02:18:34

Hai sa vedem ce mai spune acum domnita daca ....stiti voi,studentesa aia care se plangea de englezoi si occident in general. http://www.7est.ro/actualitate/social/item/3238-student-roman-la-londra-dumnezeu-a-fost-ucis-de-occident-vreau-sa-ma-intorc-acasa.html well,acum aia se comporta exact cum i-a zugravit domnisorica......si bine fac

-1 (1 vot)
aurel aurel
11.02.2014, 10:26:42

laurentiutm nu stiu pe seama a ce sa pun atitudinea asta a ta...pe seama frustrarilor si neimplinirilor din viata sau pe seama refuzului de integrare in societatea din care faci parte.Daca nici dupa multe generatii trecute pe aceste meleaguri nu poti,nu vrei sa consideri ca faci parte sufleteste dintr un popor ce te accepta ca pe unul de al sau,niciodata nu vei avea o identitate...nu vei fi nici de al lor nici de ai nostrii.Ai insa circumstante atenuante...la fel ca tine,sunt si etnici romani ,care nu pot trece peste frustrarile ce i macina,dezicandu se de cea ce sunt dar macinati din interior ca nu pot fi cea ce afirma....si toate astea le rapesc insusi calitatea de om.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările