STUDIU Cum circulă fake news-urile despre COVID-19 şi cum pot ucide, la propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Difuzarea unei  stiri false despre COVID-19 a produs moartea a peste 899de oameni
Difuzarea unei  stiri false despre COVID-19 a produs moartea a peste 899de oameni

Fake news-urile şi teoriile conspiraţiei legate de COVID-19 au circulat în 25 de limbi diferite şi în peste 80 de ţări, iar această răspândire a dezinformării a dus la chiar şi la decese, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Tropicală şi Igienă.

În analiză au fost incluse informaţiile false „îmbrăcate” într-o formă care le poate da credibilitate publicate pe reţelele de socializare, pe unele platfome  sau în publicaţiile online în perioada 31 decebrie 2019 şi 3 aprilie 2020. 

Astfel cercetătorii au identificat 2.311 de astfel de materiale legate de COVID-19 publicate în 87 de ţări. Dintre acestea 89% au fost clasificate drept zvonuri, iar 7,8% au fost teorii ale conspiraţiei şi au fost publicate cu titluri ca „Ouăle de găină sunt contaminate cu coronavirus”, „Băutul de înălbitor poate ucide virusul”, „Toate bolile vin din China” sau „COVID-19 este o armă biologică finanţată de fundaţia Bill & Melinda Gates pentru vânzările ulterioare de vaccinuri”.

Analiza a arătat că 24% din totalul materialelor publicate au fost legate de decese şi transmiterea coronavirusului, 19% au făcut referire la tratament sau „leacuri”, iar în 15% se vorbea despre din cauza bolii şi originile virusului. 

Cercetătorii arată în studiu că, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, o astfel de campanie de fake news poate avea drept urmare îmbolnăvirea gravă sau chiar decesul unor cetăţeni, arată cnn.com.

„Zvonurile pot părea strategii credibile de prevenire a infecţiilor. De exemplu, a circulat şi a fost foarte popular un mit potrivit căruia consumul de alcool puternic concentrat ar putea dezinfecta organismul şi ar ucide virusul. În urma acestui fake news, aproximativ 800 de persoane au murit, în timp ce 5.876 au fost spitalizate şi 60 au suferit o orbire completă după ce au consumat metanol ca leac al noului coronavirus”, se mai arată în studiul publicat de  Jurnalul American de Medicină Tropicală şi Igienă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite