SUA: Mulţumim României pentru angajamentul său de neclintit pentru apărarea păcii şi a libertăţii în lume, inclusiv în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat american, Antony Blinken, felicită, în numele Statelor Unite ale Americii, poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, aniversarea Marii Uniri. Mesajul vine în contextul în care Pentagonul a anunţat că a decis modul în care vor fi dislocate trupele americane în afara graniţelor, în viitor. Între altele, România ar putea primi mai mulţi militari americani.

Între România şi Statele Unite există un parteneriat durabil, construit pe valori împărtăşite, interese comune şi legături inter-personale solide, aminteşte şeful diplomaţiei americane într-o declaraţie publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

„Ne mândrim să fim alături de România, în calitate de aliaţi NATO, să colaborăm pentru a depăşi ameninţările şi provocările prezentului şi viitorului, în regiunea Mării Negre şi nu numai. Mulţumim României pentru angajamentul său de neclintit pentru apărarea păcii şi a libertăţii în lume, inclusiv în Afganistan”, subliniază Blinken.

„Aşteptăm cu nerăbdare să valorificăm vizita la Bucureşti a secretarului apărării Austin, din luna octombrie, vizita ministrului afacerilor externe Aurescu la Washington, D.C, din luna noiembrie, şi succesul recentei sesiuni a Dialogului Strategic”, arată secretarul de stat american.

Mesajul secretarului de stat american, Antony Blinken, vine în contextul în care preşedintele Joe Biden a aprobat, recent, planurile şefului Pentagonului, Lloyd J. Austin III, privind Global Posture Review (GPR) – revizuirea posturii globale, adică modul în care vor fi dislocate trupele americane în afara graniţelor. Între altele, România ar putea primi mai mulţi militari americani în viitor

Concret, Pentagonul va renunţa la limitarea numărului trupelor desfăşurate în Europa, care era de 25.000 de militari, şi va păstra şapte baze militare de unde se anunţase retragerea. Practic, preşedintele Joe Biden a anulat, astfel, două dintre deciziile controversate luate de Administraţia Trump. Foarte important, Pentagonul a anunţat că a identificat capacităţi suplimentare care vor îmbunătăţi postura de descurajare a SUA în Europa şi acestea vor fi discutate cu aliaţii în viitorul apropiat, a declarat într-o conferinţă de presă Mara Karlin, care îndeplineşte atribuţiile de subsecretar adjunct al Apărării.

În mod repetat, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis şi a ministrului de Externe Bogdan Aurescu, România a cerut de mai multe ori sporirea numărului de soldaţi americani dislocaţi la noi, iar experţii consultaţi de „Adevărul” susţin că o decizie în acest sens a şi fost luată. „Nu întâmplător şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a vizitat România. A fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi a avut o întrevedere cu omologul său Nicolae Ciucă, cel care acum este premier. Foarte important, şeful Pentagonului a vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Această vizită a fost, ca să spun aşa, una a retuşurilor finale. Oficialul american a vrut să vadă ce disponibilităţi avem, să se convingă care ne sunt posibilităţile. În mod cert s-a şi decis dislocarea unui număr mai mare de militari americani în România”, a subliniat Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite