Sună-ţi deputatul şi cere-i să taxeze şi extracţia resurselor de petrol! Miza este tot de ordinul miliardelor de euro

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perimetrele concesionate în Marea Neagră
Perimetrele concesionate în Marea Neagră

Lucian Davidescu: Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul! În timpul ăsta, fanii „transparenţei“ şi „predictibilităţii“ aplaudă presupusa intenţie de a reduce taxarea gazelor prin OUG

Legendara lege offshore a reuşit să impună, pe ultima sută de metri, o grilă de taxare care aduce ceva bani în plus la bugetul de stat faţă de varianta iniţială: 12 miliarde de euro după spusele lui Liviu Dragnea.

În legea adoptată, însă... ceva frapează prin absenţă: taxarea pentru petrol!

Se ştie deja cu certitudine că există şi zăcăminte de petrol în Marea Neagră. Nu este clar, deocamdată, dacă în cantităţi relevante. În general, acolo unde există petrol în cantităţi exploatabile se găsesc şi gaze, în schimb pentru situaţia inversă nu există vreo garanţie...

Dar nici prospecţiuni suficiente nu s-au făcut în direcţia asta, prioritatea până acum fiind gazele. Este oricând posibil să fie descoperite şi rezerve substanţiale de petrol, iar treaba legii este să prevadă inclusiv situaţia asta.

Lucru care nu se întâmplă. Redevenţa pentru petrol este acum între 3,5% şi 13,5%, în funcţie de calitatea fiecărui zăcământ în parte, la care se adaugă o suprataxă de 0,5%.

Prin contractul de privatizare al Petrom, din 2004, statul s-a angajat să plafoneze redevenţa pentru 10 ani la o bază de raportare de 22 de dolari pe baril.

Asta fusese recomandarea consorţiului de consultanţi Credit Suisse First Boston, ING si Jacobs Consultancy!

Între timp, petrolul a ajuns la valori mult peste 100 de dolari pe baril, timp în care statul s pierdut astfel sume care ajungeau până la jumătate de miliard de dolari pe an.

În 2013, când cei 10 ani erau pe terminate, preţul petrolului deja începuse să se prăbuşească aşa că redevenţele nu mai erau o miză atât de mare. Guvernul a ales să introducă doar suprataxa pe preţul gazelor, care astăzi este de 80% din ce depăşeşte 85 lei / MWh în cazul exploatărilor de uscat.

Apoi, subiectul a fost îngropat complet.

Preţul petrolului a rămas destul de jos, dar nişte bani statul tot a pierdut.

Dacă însă petrolul se scumpeşte iar, chiar şi doar din rezervele dovedite pe uscat, statul va avea din nou de pierdut sume de ordinul sutelor de milioane pe an.

Iar dacă se găseşte petrol în cantităţi mari şi în Marea Neagră, cu atât mai mult...

Dacă tot insistă concesionarii ca legea să fie amendată prin OUG, probabil că acesta ar fi unul dintre puţinele puncte legitime: suprataxa pe petrol!

---

Toate articolele despre legea offshore:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite