Superimunitatea lui Dan Şova scoate oamenii în stradă. Protestatarii din Piaţa Universităţii: „Nu mai şovăiţi justiţia“, „Parlament penal, marş la tribunal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tertipul la care au apelat miercuri senatorii PSD, pentru a-i menţine imunitatea parlamentară lui Dan Şova, a aprins spiritele pe reţelele de socializare. În jur de 200 de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta faţă de gestul aleşilor. Şi clujenii, sibienii şi constănţenii se mobilizează în acest sens.

UPDATE: În jur de 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de imunitatea parlamentară. "Am venit să protestăm pentru că Parlamentul umblă cu două măsuri, pe de o parte spune că luptă pentru independenţa justiţiei şi pe de altă parte îşi protejează penalii. Domnul Şova şi-ar putea demonstra nevinovăţia în faţa justiţiei, de ce îi e frică dacă e nevinovat?", se întreabă unul dintre protestatari, Magdalena Schubert.

În Piaţa Universităţii, românii strigă "Nu mai şovăiţi justiţia", "Eu nu #şovăiesc", "Parlament penal, marş la tribunal", "Protestaţi, nu şovăţi, nu vosganaiţi", "Jos Ponta jos, eşti un mincinos", "DNA vine să vă ia".

Peste 1.000 de persoane au confirmat pe Facebook participarea la o acţiune de protest intitulată „Împotriva imunităţii parlamentare”. Oamenii se mobilizează să se întâlnească în Piaţa Universităţii din Capitală, începând cu ora 18.00. De asemenea, aproape 1.000 de clujeni anunţă că se vor alătura protestelor vineri după-amiază, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, iar câteva zeci de persoane au anunţat intenţia de a ieşi în stradă în Constanţa şi în Sibiu. Unii participanţi la proteste cer alegeri anticipate şi reducerea numărului de parlamentari.

„Milităm pentru menţinerea imunităţii doar pentru declaraţii politice. Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori!", este mesajul postat pe pagina de eveniment de pe Facebook. „Ştiu că apare la host acolo numele meu, dar evenimentului aparţine oricui. (...) La fel ca în 2012, este bine să reactionam din prima zi”, a scris Florin Bădiţă, organizatorul event-ului pe Facebook.

„Dan Şova a rămas cu imunitate! Parlamentarii continuă să îşi bată joc de popor şi de justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am ieşit în noiembrie!", mai ameninţă românii revoltaţi de decizia majorităţii PSD din Senat, care a respins miercuri solicitarea procurorilor DNA de reţinere a lui Dan Şova. În data de 13 martie, DNA a cerut Parlamentului să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, infracţiuni comise în dosarul Turceni-Rovinari. 

Cu toate că s-au anunţat, pe reţelele de socializare, proteste şi la Cluj, în centrul oraşului s-au adunat, miercuri seară, doar câteva persoane. Un protest amplu este anunţat pentru vineri.

PNL vrea să atace la CCR decizia Senatului în cazul lui Dan Şova

Majoritatea PSD din Senat a respins miercuri solicitarea procurorilor DNA de reţinere a lui Dan Şova. Deşi votul a fost în defavoarea lui Şova (79 pentru ridicarea imunităţii, 67 împotrivă), senatorii PSD s-au prevalat de o prevedere din Regulamentul Senatului (care spune că o decizie se adoptă cu majoritatea tuturor membrilor, adică minimum 85), ignorând însă Constituţia (care menţionează că în cazul cererilor de arestare preventivă este nevoie de majoritatea voturilor parlamentarilor prezenţi). 

Pentru Darius Vâlcov, care a cerut să-i fie ridicată imunitatea, senatorii nu s-au mai obosit şi au dat undă verde Justiţiei.

PNL vrea să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, în acest moment căutând soluţii juridice pentru a demara acest demers.

Tensiunile din Parlament au lansat ecouri şi în rândul societăţii civile. 


Pe aceeaşi temă:

Senatul l-a salvat pe Dan Şova de cătuşe sfidând Constituţia. Darius Vâlcov poate fi arestat. Senator PSD: Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!

Fostul ministru Darius Vâlcov a revenit la DNA după votul din Parlament: „Mă aşteptam să îmi ridice imunitatea”

Mirul a mai salvat un senator. Dan Şova, uns cu mir de la Mormântul Sfânt, în aşteptarea votului

Ambasadele occidentale reacţionează după votul scandalos pentru Şova

Istoricul Manuel Stănescu: De ce este dizolvarea Parlamentului singura soluţie

Protest în Constanţa faţă de decizia parlamentarilor de a obstrucţiona Justiţia. „Nu dorim ca imunitatea politică să fie paravan pentru infractori“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite