Suporterii Campionatului Mondial de Rugby, prădaţi de hackerii români. „O grămadă de lovele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare de tineri români s-a specializat în furturi de date bancare din întreaga lume. Ei au copiat datele confidenţiale de pe aproximativ 7.000 de carduri. Loviturile le dădeau îndeosebi în Anglia şi Elveţia. Cei mai mulţi membri ai grupării au fost reţinuţi ieri de procurori, în urma unei razii de amploare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi-au început luni ziua cu 25 de percheziţii în 10 judeţe şi municipiul Bucureşti pentru destructurarea unei grupări de hackeri coordonată de DJ-ul român Adrian Deveskovi, stabilit în Northampton (Marea Britanie). Membrii reţelei sunt acuzaţi de furt de date de pe cardurile bancare, care erau ulterior clonate.
Printre cei reţinuţi în urma descinderilor de ieri se numără soţia lui Deveskovi şi mai multe rude ale acestuia.

Bine organizată

Organizaţia pe care o coordona Adrian Deveskovi era bine structurată, iar membrii săi aveau atribuţii precise: unii montau aparate artizanale pe bancomate şi furau datele confidenţiale, iar alţii falsificau cardurile bancare. Banii erau retraşi de „săgeţile“ desemnate de liderul grupării.

De regulă, skimminngul - furtul de date de pe banda magnetică a cardului şi codul PIN-ul - se făcea în state europene, precum Marea Britanie, Franţa, Spania, Elveţia sau Danemarca. Pentru a minimiza riscurile de a fi interceptaţi de poliţie, retragerile de bani se făceau în SUA, Republica Dominicană, Thailanda, Coreea de Sud, Columbia, Argentina sau Rusia.

Ţinta: turiştii cu bani

Hackerii „vânau” evenimentele la care veneau mulţi turişti, care aveau bani de cheltuială şi foloseau bancomate. O astfel de oportunitate a fost, Cupa Mondială de Rugby din Marea Britanie (18 septembrie - 31 octombrie 2015). Într-o discuţie telefonică, unul dintre membrii grupării îi povestea lui Deveskovi că a pus la punct un sistem nou de copiat datele bancare de pe ATM.  „Ultima noutate e asta de băgat înăuntru… Vrem să păstrăm pentru... pentru după 15 septembrie încolo. 15 septembrie începe Campionatul Mondial de Rugby aicea. Vine şi Franţa şi America şi Canada, şi Australia şi Noua Zeelandă, şi Africa de Sud“, îi explica hackerul planul de acţiune pe termen scurt şefului său. Deveskovi era interesat şi de cumpărarea de minicamere care filmau când se tasta codul PIN: „Ţi-am zis de camerele ălea care filmează? ... filmează fără să clipească. Poţi să faci rost de ălea? Păi vezi, vorbeşte că mi-ar trebui şi mie vreo zece bucăţi de alea“.

Potrivit interceptărilor DIICOT, Anglia era preferată de membrii grupării, chiar dacă nu prea erau oportunităţi de skimminng: „Ţi-am zis care-i treaba cu Anglia, e bună încă, dar trebuie să-i luăm cantitate ca să faci treabă! Cum am făcut şi tura trecută!“. Un alt „vad“ bun pentru montat skimmer-ele erau gările din Elveţia.

Solidari cu tovarăşii arestaţi

Hackerii duceau o viaţă de nababi. Ei se cazau în hoteluri de patru stele şi cheltuiau banii obţinuţi prin fraudă pe obiecte de lux. Atunci când unul dintre ei era prins, ceilalţi se mobilizau şi clonau carduri pentru a face cumpărături şi a trimite pachete  tovarăşilor aflaţi în închisoare. De exemplul atunci când unul dintre ei a fost arestat în Rusia, Deveskovi le-a cerut celorlalţi date bancare pentru a da noi lovituri. „I-au luat pe Vali şi pe Radu ieri garda din apartament“/ „Garda sau securitatea ?“/ „Cred că civili“/ „Bă, frate, e nasol. Să fie garda să nu fie răpănoşii ăia de la Securitate. N-am dormit toată noaptea“/ „Problema e să nu-i găsească din trecut sau ceva de genu’. Ce ştii ? L-a luat cu jucăria?“/ „Da cu jucării“/ „Bă, frate. e super nasol :(“, discutau între ei hackerii.

Şeful grupării, capturat în Coreea de Sud

Pe 11 decembrie 2015, Adrian Deveskovi a fost arestat în Coreea de Sud, fiind acuzat de infracţiuni infomatice. Înainte de a fi prins el a trimis soţiei sale, Ramona-Marinela, prin intermediul unei firme de transfer de bani,  sume de ordinul zecilor de mii de euro. După arestare, soţia sa s-a dus să-şi viziteze soţul încarcerat. Ştiind că a lăsat urme şi putea rămâne fără avere, Deveskovi i-a dat o procură pentru înstrăinarea tuturor bunurilor ce le deţin, imobile şi autovehicule. Procurorii DIICOT au aplicat ieri sechestrul asigurator pe aceste bunuri.


“Vezi că înCuba merge bine”

O altă ţară în care gruparea lui Adrian Deveskovi reuşea să monteze skimmerele era Cuba. Aceatsa reiese dintr-o discuţie pe internet cu unul dintre amicii săi, Vasilică Stratulat.

Adrian Deveskovi: Ce mai zici
Adrian Deveskovi: Încotro te pornesti
Adrian Deveskovi:  Sau mai stai pe acasa?
Vasilică Stratulat: astept sa nasca nevastamea si sa o tai
Vasilică Stratulat: ca m am plictisit
Adrian Deveskovi: Aha
Vasilică Stratulat:  mai stau
Vasilică Stratulat: tu ce faci
Adrian Deveskovi:  Nimica deocamdată
Vasilică Stratulat: vezi ca in cuba merge bine
Adrian Deveskovi:  Ştiu
Vasilică Stratulat: se deschid toate modelele
Adrian Deveskovi:  Nustiu pe cine sa trimit
Vasilică Stratulat: maine trimit eu acolo la un baiat
Vasilică Stratulat: prieten cu mine sta de mult timp acolo
Adrian Deveskovi:  Aha
Adrian Deveskovi: Ar fi bine ca am face o grămada de lovele
Vasilică Stratulat: si iti spun mai multe dupa ce da in ele
Adrian Deveskovi:  Cam la 100 se scoate 20 mii
Adrian Deveskovi:  La 2000 calculează
Vasilică Stratulat: e bine ca se deschid multe aproape toate
Vasilică Stratulat: eu iti spun mai multe
Vasilică Stratulat: si vedem
Vasilică Stratulat: cum facem
Adrian Deveskovi: Ok
Adrian Deveskovi: Numa sa mearga repede
Adrian Deveskovi: Incolo
Vasilică Stratulat: da     
Vasilică Stratulat: ok fraticu te anunt



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite