Surse Haaretz: Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, legată de ancheta procurorilor DNA din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beny Steinmetz in court, August 14, 2017 JACK GUEZ/AFP via Haaretz
Beny Steinmetz in court, August 14, 2017 JACK GUEZ/AFP via Haaretz

Arestarea miliardarului Beny Steinmetz şi a consultantului Tal Silberstein în Israel are legătură cu un dosar instrumentat în România, relatează publicaţia Haaretz. Potrivit acesteia, poliţia confirmă legăturile cu ancheta DNA din România.

Beny Steinmetz este anchetat în legătură cu un dosar de retrocedări ilegale în România. Miliardarul israelian ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate, arată Digi24.ro.

Articolul din Haaretz poate fi accesat aici Israeli Billionaire's Arrest Linked to Real-estate Deals in Romania, Police Say

Beny Steinmetz şi Tal Silberstein sunt judecaţi la Curtea de Apel Braşoş în dosarul „Ferma Regală Băneasa”, caz în care au fost trimişi în judecată „prinţul” Paul Lambrino, afaceristul Remus Truică, Dan Andronic- patronul „Evenimentului Zilei”,afaceristul Moshe Agavi, avocaţi, afacerişti şi funcţionari.

Ancheta din România

Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup”, se arată în rechizitoriul DNA, mai arată Digi 24.

Detalii despre Beny Steinmetz şi ancheta DNA au fost publicate şi în ziarul „Adevărul”: Parlamentari şi miniştri români, VIP-uri la petrecerile de la Monaco ale miliardarului Steinmetz, „Prinţul” Paul a înregistrat discuţiile cu miliardarul Steinmetz. „Dorim să investim foarte mulţi bani în afacerea asta, având un low profile” şi DNA: Silberstein, Shevez şi Steinmetz au contribuit cu sume de bani pe care Truică le-a dat prinţului Paul. Lia a României: „Paul este un bun coechipier!“

De altfel, acuză procurorii, influenţa politică a lui Remus Truică şi Tal Silberstein, foşti consilieri ai unor şefi de Guvern, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptaţi în afacere. Numai că omul de afaceri român le-a înşelat încrederea partenerilor.

„Remus Truică a obţinut, prin persoane interpuse, o parte din terenurile retrocedate şi, de asemenea, şi-a însuşit o parte din banii acordaţi cu titlu de împrumut către Reciplia SRL. În aceste condiţii, Remus Truică a fost determinat să-şi cedeze părţile din Reciplia LTD, fiind exclus din grupul infracţional”, se arată în rechizitoriu.

Firma Reciplia concentra interesele tuturor celor implicaţi. Paul al României a vândut societăţii 80% din drepturile asupra a zeci de proprietăţi, inclusiv cele pe care le-a redobândit - adică Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa.

Arestaţi pentru 4 zile

Omul de afaceri Beny Steinmetz, reţinut luni împreună cu Tal Silberstein, consilier politic, şi alţi cinci oameni de afaceri, a compărut în instanţă, unde a declarat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanţat de miliardarul George Soros, relatează Haaretz, citat de News.ro

Steinmetz afirmă că întregul dosar împotriva sa are la bază declaraţia falsă a unei femei neidentificate. Judecătorul care l-a audiat pe omul de afaceri a decis că atât el, cât şi Silberstein vor rămâne în arest încă patru zile.

Ofiţerul care conduce ancheta, Avshalom Ahrak, a declarat în instanţă că poliţia se teme că Steinmetz va influenţa investigaţia, dacă va fi eliberat din arest. “Acest bărbat ne-a dovedit, prin capacităţile sale de a interfera, că, dacă ar fi eliberat, ar putea lua măsuri care ar interfera cu investigaţia”, a spus Ahrak.

Haaretz precizează că cei reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari.

Mai exact, Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite