Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Surse: Ministrul Justiţiei a prezentat în şedinţa de Guvern o opinie prin care HG-urile trebuie tratate ca legile şi ordonanţele

3
27 Sep 2017 18:23:54
Autor: Ionel Stoica
Tudorel Toader FOTO gov.ro
Tudorel Toader FOTO gov.ro

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în şedinţa de miercuri a Executivului, o opinie potrivit căreia hotărârile de guvern trebuie să fie tratate în privinţa oportunităţii la fel ca ordonanţele şi legile, au declarat, surse guvernamentale pentru Agerpres.

Conform surselor citate, s-a avut în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din februarie 2017. Opinia prezentată de Toader ar urma să stea la baza unei propuneri pe care o va trimite spre analiză premierului Mihai Tudose. Dacă propunerea va fi agreată de şeful Executivului, ar putea să fie sesizată Curtea Constituţională, au mai spus sursele citate de Agerpres.

Pe de altă parte, potrivit unor surse citate de Digi24, ministerul Justiţiei consideră că decizia CCR privind OUG 13 nu se aplică şi Hotărârii de Guvern prin care a fost transferată insula Belina de la stat la Consiliul Judeţean Teleorman.Potrivit unor informaţii Digi24, Guvernul arată însă că vicepremierul Sevil Shaidehh şi ministrul Rovana Plumb nu au comis nicio ilegalitate.

Premierul ar vrea să sesizeze CCR

Premierul Mihai Tudose va sesiza Curtea Constituţională pentru constatarea unui posibil conflict între DNA şi Guvern în urmă instrumentării de către procurori a dosarului Belina, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD. Sesizarea va fi trimisă la CCR de premierul Mihai Tudose, care este, potrivit legii, titularul acţiunii. Potrivit surselor HotNews.ro, cel care a elaborat sesizare, la cererea publică a lui Liviu Dragnea, e ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ce spunea marţi Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror.

„De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul "Belina".

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

DNA a sesizat Inspecţia

"În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass media despre o cauză aflată în lucru la procurorii D.N.A., cunoscută drept “dosarul Belina”. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ", consemnează DNA.

"Declaraţiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul şef al D.N.A. a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal", precizează DNA.

În susţinerea cererii adresate C.S.M. se mai arată: “Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii D.N.A. nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice".

În ceea ce priveşte problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, DNA menţionează că "aceasta a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu".

Decizia CCR s-ar aplica doar legilor şi ordonanţelor

În ceea ce priveşte o altă decizie a Curţii Constituţionale, decizia nr. 68 din 27 februarie 2017, DNA susţine că "aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern".

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu procurorul. Precizarea sa vine după ce procurorul- şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, c- DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiiu.

"Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Declaraţia lui Kovesi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat luni, la Europa FM, referindu-se la dosarul "Belina", că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniştri, precizând că dosarul nu este din 2014, ci din mai 2017, aflându-se într-o etapă intermediară.

„DNA îşi face treaba. Dosarul e într-o etapă intermediară. Persoanele cercetate în dosar au dreptul să aducă probe în favoarea lor. În ultimii ani am tot anchetat miniştri. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat miniştri. Însă, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci în luna mai 2017. În 4-5 luni, am făcut primele acte şi cercetări", a declarat şefa DNA.

Ea a spus că în presă au mai apărut informaţii pe acest subiect, "dar nu înseamnă neapărat că ce scrie în presă e şi adevărat".

"Dar noi putem să verificăm", a subliniat Laura Codruţa Kovesi. În ceea ce priveşte hotărârea de Guvern din cazul Belina, procurorul-şef al DNA a declarat: "Noi nu urmărim Hotărârile de Guvern. Dar când apar informaţii că e ceva în neregulă cu o hotărâre de Guvern, noi ne sesizăm din oficiu”.


 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
27.09.2017, 18:38:31

Deci daca maine guvernul hotaraste sa mai faca un canal folosind munca oponentilor politici ... va fi perfect legal ? Consecinta ar fi ca se desfiinteaza parlamentul ..si ramanem doar cu guvernul ? Tot nu inteleg ...

marius olariu
27.09.2017, 18:46:47

"Domnul ministru" ar trebui sa-si ia bagajele si sa plece acasa ! A venit in guvern cu o aureola de profesor universitar competent, corect si responsabil, dar singurul lucru pe care l-a reusit ca ministru a fost sa-si piarda credibilitatea si sa se compromita. Tudorel Toader a ajuns omul de serviciu al PSD-ului, care a aratat ca este dispus sa faca orice pentru a se mentine in functie, pentru a i se spune "domnule ministru" ! In mod cu totul inutil mai incearca sa joace rolul de om corect. CV-ul lui, atat cat a fost si asa cum a fost, este in prezent patat de prestatia pe care a avut-o ca ministru ! In memoria justitiei romanesti, "domnul profesor Tudorel Toader" va ramane ca o sluga lipsita de coloana a actualei coalitii guvernamentale PSD-ALDE. Nu mai prezinta nici o garantie de corectitudine !

+1 (1 vot)
Banan Crudu
27.09.2017, 20:17:34

Ministrul justiției în conivență cu CCR devin complici la demolarea statului de drept . Cât de curând, după strădania lor, partidul unic prin voința conducătorului său, va tăia şi spânzura după bunul plac. Parlamentul este, oricum, o masină de vot la cheremul lui Dragnea. Ați văzut când l-au demis pe Grindeanu.

Modifică Setările