Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sute de sesizări cu privire la posibile infracţiuni electorale. Care sunt preferatele românilor

0
27 Sep 2020 16:23:05
Autor: Valentin Bolocan
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

La nivelul structurilor MAI s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări. Până la această oră, forţele de ordine au aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale, 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei, a comunicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot. În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog. 
 
Primul caz este cel al unui bărbat din Măgurele, judeţul Ilfov care a fost reţinut după ce a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat. Apoi, poliţiştii constănţeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că dintr-o secţie de votare lipseşte o ştampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat şi-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secţia de votare, având ştampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
 
Poliţia Municipiului Sebeş s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secţie de votare urna mobilă a fost transportată fără a fi asigurată pază din partea structurilor MAI. Se fac verificări sub aspectul comiterii infracţiunii de „Nerespectare a regimului urnei de vot”.
 
În localitatea Năvodari, Constanţa, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare o persoană ar fi primit 5 buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză aplicând ştampila şi pe buletinul în plus. Acesta a fost anulat, restul de 4 buletine fiind introduse în urnele de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.
 
Un caz similar în Ciocârlia. Poliţiştii au fost sesizaţi după ce membrii comisiei au constatat că un bărbat a introdus în urne 2 buletine de vot şi mai avea asupra sa alte 3. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru fraudă la vot.
 

A oprit buletinele pe post de garanţie 

„În Bucureşti, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei.  
La o secţie de vot din sectorul 3 a fost sesizat faptul că un delegat al unui partid ar fi dat unui votant un buletin de vot pre-stampilat cu un anumit candidat. În urma verificărilor s-a constatat că această situaţie nu se confirmă.  La o secţie de vot dintr-o localitate din Vâlcea membrii secţiei au înmânat unui număr neprecizat de persoane 14 buletine de vot în plus pentru alegerea primarului localităţii. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot. Într-o localitate din Mureş a fost primită o sesizare cu privire la faptul că o persoană s-a filmat în cabina de vot în timp ce îşi exprima opţiunea de vot, apoi a postat-o pe o reţea de socializare. Se efectuează verificări în vederea identificării persoanei.
În localitatea Chirileu, din acelaşi judeţ, în fata secţiei de votare s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestau la adresa primarului în funcţie. La faţa locului s-au deplasat echipaje de poliţie şi se efectuează verificări.  Poliţiştii din Hoghiz, judeţul  Braşov, au fost sesizaţi cu privire la faptul că administratorul unei societăţi comerciale dintr-o altă localitate, ar fi oprit mai multe cărţi de identitate ca garanţie pentru cumpărăturile făcute de anumiţi clienţi. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Preşedintele unei secţii de votare din Caracal a fost informat cu privire la faptul că la aproximativ 50-60 de metri de secţia de votare, în curtea unui cetăţean, se află un panou pe care sunt încă afişe electorale. Panoul a fost îndepărtat, iar persoana a fost sancţionată contravenţional de către jandarmi pentru încălcarea legislaţiei electorale.
În judeţul Cluj, poliţiştii efectuează verificări cu privire la posibile fapte de mită electorală săvârşite în preajma unor secţii de votare din localităţile Mera şi Suceagu”, a precizat Monica Dajbog.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările