Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Tehnologia blockchain care va împiedica modificarea datelor la alegerile parlamentare, implementată de STS

2
27 Nov 2020 21:27:46
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că a adoptat joi Hotărârea 29/2020 prin care a fost aprobată implementarea soluţiei tehnice de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) şi în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV).

Acţiunea a fost făcută la propunerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în vederea creşterii rezilienţei sistemului electoral românesc, precum şi a încrederii alegătorilor şi competitorilor electorali în integritatea datelor şi informaţiilor înregistrate în cele două sisteme informatice administrate de AEP cu sprijinul STS, mai transmite instituţia, într-un comunicat de presă.
 
„Astfel, prin implementarea soluţiei tehnice de blockchain, informaţiile vor fi înregistrate în timp real, în clar şi de tip HASH (amprenta digitală a datelor) şi vor fi făcute publice la adresa https://voting.roaep.ro, ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrităţii datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum şi în SICPV”, potrivit comunicatului de presă emis vineri de AEP..
 
Sursa citată mai spune că implementarea efectivă a soluţiei tehnice de blockchain în SIMPV şi SICPV va fi realizată de STS împreună cu AEP, iar aplicaţia propusă pentru vizualizarea blockchain-ului va conţine:
 
„- pagina de gardă disponibilă la adresa https://voting.roaep.ro, care va prezenta lista ultimelor blocuri, un grafic al încărcării cu date al blocurilor şi un instantaneu al informaţilor aflate în zona-tampon înainte de a fi închise într-un bloc;
 
- o pagină cu detaliile unui bloc şi lista tranzacţiilor incluse în acesta;
 
- o pagină cu detaliile aferente unei tranzacţii;
 
- o pagina cu diferite hărţi prezentând în timp real activitatea”.
 
De asemenea, informaţiile închise în blockchain vor putea fi accesate de public şi cu ajutorul unor servicii web de tip REST (interfaţă API) ce vor returna informaţii despre blocuri, dar şi informaţii aferente tranzacţiilor dintr-un bloc.
 
AEP mai precizează că introducerea soluţiilor tehnologice moderne în procesul electoral, printre care se află şi tehnologia blockchain, reprezintă încă un pas în procesul de informatizare a proceselor electorale şi, de ce nu, spre votul electronic. Hotărârea Autorităţii prin care este aprobată implementarea acestei tehnologii blockchain a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ce ar spune Isus
27.11.2020, 21:39:02

Exact dupa ce s-a demonstrat ca implementarea blockchain-ului in alegeri e o prostie, e fundamental gresit, Romania o implementeaza. Ia uite ce spune MIT: https://people.csail.mit.edu/rivest/pubs/PSNR20.pdf Going from Bad to Worse: From Internet Voting to Blockchain Voting Mai departe: ''' Astfel, prin implementarea soluţiei tehnice de blockchain, informaţiile vor fi înregistrate în timp real, în clar şi de tip HASH (amprenta digitală a datelor) ''' In clar, si se pare ca exista un 'tip' numit 'HASH' care, sa vezi tu, e amprenta digitata. Saracu hash, daca ar sti ce a ajuns. Limba engleza e tare grele de traducere. No comment cu privire la intelegerea tehnica a autorului ... te doare mintea cata prostie poate exista in presa romaneasca.

+8 (10 voturi)
Edmond Wolf
28.11.2020, 08:51:07

În condițiile în care contabila firmei îl roagă pe IT-ist să-i mai schimbe pe ici, pe colo, datele și cifrele în contabilitate că pe ea „nu o lasă sistemul”, această faimoasă autoritate electorală care a împărțit și reîmpărțit voturile la atâtea evenimente electorale (închizând ochii la multe) vine să ne asigure că sistemele informatice nu pot fi manipulate. Haida de... Cine vă crede? Orice IT-ist care a absolvit informatica cu nota 5 poate face în așa fel încât atunci când tastezi 3+3 să-ți dea 4 sau 7 dacă așa vrea el. De ce e dulapul de la Cotroceni atât de sigur că va avea „guvernul mieu” după ce a avertizat instituțiile subordonate lui, respectiv STS, SRI, SIE ȘI SPP că cine nu e cu el e împotriva lui? Dacă nu iese „guvernul mieu” și „parlamentul mieu” capii acestor instituții vor fi schimbați rapid.

-3 (5 voturi)
Modifică Setările