TITULARIZARE 2013 De ce mai vor tinerii un post în învăţământ: pasiune sau lipsa unei alte opţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul de profesor nu este tocmai motivant, însă cei care vor să profeseze în sistem spun că o fac din pasiune şi fiindcă le place să lucreze cu copiii, alţii pentru că vor un job sigur. Peste 32.000 de candidaţi au dat marţi examenul de Titularizare, iar mulţi au spus că subiectele au fost acceptabile, însă prea multă metodică a predării. 53 dintre ei au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

Examenul de Titularizare, care le asigură cadrelor didactice un post în grădiniţe, şcoli şi licee, este primul examen pe care îl dau tinerii abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor care vor să între în învăţământ, dar şi cei care au părăsit la un moment dat sistemul şi care vor să se întoarcă.

La această probă scrisă s-au prezentat 32.374 de candidaţi (88,48%) dintr-un total de 36.587 de candidaţi care au obţinut dreptul de participare, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei marţi seară.

53 de candidaţi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă (cei mai mulţi provin din judeţele Mehedinţi - 8 şi Constanţa - 5), iar 7,6% dintre candidaţi s-au retras din motive personale sau medicale. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizaţi pe posturi didactice/catedre în anul şcolar 2013-2014.

Diana Turnea a terminat Liceul Pedagogic din Craiova în 1988 şi a lucrat timp de trei ani în învăţământ, apoi a intrat la facultate, la Geografie, şi timp de 18 ani a lucrat ca cercetător la Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie (ICPA), iar pentru doi ani a fost profesor asistent la Şcoala Britanică din Bucureşti.

„De anul acesta am hotărât să mă întorc în învăţământ, acum mi-am luat şi definitivatul. Vreau să revin pe post de învăţătoare fiindcă cei mici îmi sunt cei mai dragi şi pentru ei mă întorc în sistem. Vă daţi seama că nu facem meseria asta pentru bani, o facem pentru copii, pasiunea pentru muncă este ceea ce ne motivează“, a spus Turnea, care a dat marţi examenul de titularizare la Grupul Şcolar Industrial ”Nicolae Teclu” din Capitală.

Liceul pedagogic, şcoala dascălilor

În ceea ce priveşte pregătirea profesională pe care a avut-o la liceul pedagogic, ea este de părere că nimic nu poate înlocui ceea ce se învăţa atunci. „Ceea ce se făcea în liceul pedagogic era cea mai solidă bază, dacă vrem calitate în învăţământ ar trebui ca liceul pedagogic să fie din nou ce a fost odată“, este de părere Turnea. 

titularizare
Ceea ce se făcea în liceul pedagogic era cea mai solidă bază, dacă vrem calitate în învăţământ, ar trebui ca liceul pedagogic să fie din nou ce a fost odată Diana Turnea

Prea multe subiecte din teorie, spun candidaţii

Cât despre subiecte, ea spune că nu au fost foarte grele, s-a dat multă teorie, adică metodica predării, însă nu a avut timp să termine, părere împărtăşită şi de alţi candidaţi. 

Marian a absolvit, anul trecut, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, şi a dat titularizarea pentru un post de profesor de educaţie fizică în Capitală.

„S-a dat cam multă teorie, ceea ce nu este tocmai relevant pentru sport, unde partea practică este mai importantă, însă acesta este un examen scris. Am dat Titularizarea şi anul trecut, am luat 7. Am predat un an de zile pe un post de suplinitor şi în vara asta mi-am putut da şi Definitivatul, pe care l-am luat cu 8,10. Am predat la Şcoala Generală 153 şi vreau să continui să predau acolo, sunt copii buni, muncitori“, a spus Marian.

S-a dat cam multă teorie, ceea ce nu este tocmai relevant pentru sport, unde partea practică este mai importantă, însă acesta este un examen scris Marian

O altă candidată, Dana, este de părere că subiectele au fost grele, cu prea multe cerinţe pentru cele patru ore acordate pentru rezolvare. „Sunt învăţătoare de trei ani, lucrez pe un post de suplinitor fiindcă ultima dată când mi-am dat Titularizarea am luat 9.25, însă nu existau posturi de titular. Mi se pare o bătaie de joc să dăm un examen pentru a ne asigura un loc în sistem, când, de fapt, nu sunt suficiente locuri“, a spus Dana.

Peste 6.000 de posturi pe perioadă nedeterminată scoase la concurs

Pentru concursul de ocupare a posturilor din învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013, au fost scoase la concurs peste 6.000 de posturi didactice şi catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (3.141 în mediul urban şi 2.933 în mediul rural).

Cele mai multe locuri vacante sunt pentru posturile didactice de educatoare sau profesori pentru învăţământ preşcolar (1.248), învăţători sau profesori pentru învăţământ primar (1.122), educaţie fizică şi sport (344), matematică (318) şi limba engleză (261).

Reprofilare pentru un post de titular

Problema insuficienţei posturilor din învăţământ îi forţează pe unii profesori să se reprofileze.

Dacă nu sunt posturi pentru profesorii de fizică, atunci m-am gândit să mă reprofinez, fiindcă sunt destule posturi pentru învăţători şi pot să prind unul Adina

Spre exemplu, Adina a fost profesor de fizică timp de 14 ani în Mehedinţi, însă spune că nu mai sunt posturi libere la această catedră sau sunt prea puţine. Ea a terminat Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, la Măgurele şi este profesor gradul I, care, din punct de vedere ierarhic, o plasează deasupra profesorilor care au doar examenul de Definitivat.

„Dacă nu sunt posturi pentru profesorii de fizică, atunci m-am gândit să mă reprofinez, fiindcă sunt destule posturi pentru învăţători şi pot să prind unul“, a explicat Adina decizia de a se reprofila.

Nu toţi cei care dau examenul de Titularizare fac acest pas fiindcă simt o chemare specială pentru profesorat, unii dintre ei sunt nevoiţi fiindcă nu mai sunt locuri de muncă în mediul privat, spre exemplu. 

Plasa de siguranţă pe o piaţă a muncii în picaj

Gabriela a fost profesoară timp de patru ani după ce a terminat liceul, apoi a intrat la Facultatea de Sociologie şi a profesat în acest domeniu, în mediul privat, timp de 13 ani.

„Din păcate, firma la care lucram a avut nişte probleme şi ne-au îngheţat salariile anul trecut, în toamnă, astfel că am fost nevoită să îmi caut un loc de muncă în altă parte şi cum am mai profesat în sistem în trecut, am început din nou să predau ca suplinitor, fiindcă nu am avut altă opţiune la momentul acela, dar m-aş întoarce înapoi la munca pe care am făcut-o în ultimii 13 ani, ca sociolog“, a spus Gabriela.

Ea îşi aduce aminte că, la început, i-a plăcut foarte mult să fie învăţătoare. „Abia terminasem liceul, aveam 19 ani şi pe vremea aceea te descurcai mai bine cu salariul de cadru didactic, chiar şi pentru începători şi, fiind prima experienţă de muncă, eram foarte entuziasmată, îmi dădusem şi definitivatul în 2000, apoi am intrat la facultate şi am continuat pe zona aceasta, de sociologie“, a povestit Gabriela.

Am început din nou să predau ca suplinitor, fiindcă nu am avut altă opţiune la momentul acela, dar m-aş întoarce înapoi la munca pe care am făcut-o în ultimii 13 ani, ca sociolog Gabriela

Diferenţa dintre Titularizare şi Definitivat

Examenului de Titularizare le asigură profesorilor un post în sistemul de învăţământ preuniversitar, fiind primul examen pe care îl dau absolvenţii de facultate care vor să se angajeze la o şcoală. Examenul de marţi, 20 iulie, a început la ora 10.00 şi s-a desfăşurat în 97 de centre de concurs constituite la nivel naţional, potrivit Ministerului Educaţiei.

Oficialii au declarat că la examen urmau să participe cei 36.587 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau probele practice desfăşurate în perioada 27 mai - 28 iunie.

„Titularizarea îţi permite să ocupi un anumit post în sistem şi, în funcţie de nota pe care o iei, prinzi sau nu acel post. Tinerii care dau acest examen şi nu au destulă experienţă în sistem ca să-şi fi dat şi Definitivatul ocupă un loc provizoriu, în mod normal un post de suplinitor, fiindcă devii titular în mod deplin când ai şi Definitivatul“, a explicat pentru adevarul.ro, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7, atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5, atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului, explică reprezentanţii ministerului.

Nistor: ”Ar trebui reluat modulul pedagogic obligatoriu”

Faţă de Titularizare, care îţi asigură locul de muncă, examenul de Definitivat îţi atestă calitatea de dascăl.

„Definitivatul este gradul didactic obligatoriu pe care toate cadrele didactice trebuie să-l aibă. Îţi permite să profesezi în sistem fiindcă nu înseamnă că poţi să fii profesor dacă ai terminat o facultate, îţi trebuie o pregătire de bază, dar şi un minim de experienţă. După mine, modulul pedagogic, care se făcea în liceele pedagogice de pe vremea lui Ceauşescu şi în primii ani de după Revoluţie, ar trebui reluat, fiindcă pregătirea aceea făcea dascăli de carieră“, a mai spus Nistor.

Modulul pedagogic, care se făcea în liceele pedagogice de pe vremea lui Ceauşescu şi în primii ani de după Revoluţie, ar trebui reluat, fiindcă pregătirea aceea făcea dascăli de carieră Marius Nistor, lider sindical

Subiecte dificile pentru mulţi candidaţi

Şi candidaţii din ţară s-au plâns de dificultatea subiectelor date la Titularizarea din 2013, în special din cauza ponderii crescute de subiecte de metodică a predării, lucruri pe care absolvenţii nu le mai învaţă obligatoriu şi astfel ţine de fiecare să se pregătească la acest capitol.

Mulţi dintre ei au abandonat examenul când au văzut subiectele, alţii au încercat să trişeze şi au fost eliminaţi din examen. 

Pe de altă parte, candidaţii din Satu Mare spun că s-au descurcat, cei mai mulţi ieşind din sălile de examen în jurul orei 13.30, mai devreme de cele patru ore alocate probei scrise.  „Subiectele au fost pe măsura aşteptărilor. Pot să spun că am rezolvat toate cerinţele. Acum să vedem cum vor interpreta rezultatele cei care vor corecta lucrările“, a declarat unul dintre candidaţi.

Lucrările scrise vor fi evaluate de comisii specializate organizate, pe discipline, la nivel naţional, în 11 centre de evaluare. 

Primele rezultate afişează luni, 5 august, în fiecare centru de examen. Contestaţiile se înregistrează în perioada 5-6 august la sediile inspectoratelor şcolare judeţene (luni, 5 august, imediat după afişarea rezultatelor, până la ora 21.00, iar marţi, 6 august, între orele 8.00 şi 15.00). 

Afişarea rezultatelor finale are ca termen data de 8 august.

Repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă nedeterminată va avea loc la nivelul centrelor de concurs, în zilele de 9 şi 12 august. Miercuri, 14 august, se va desfăşura repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă determinată, tot la nivelul centrelor de concurs.

Calendar titularizare 2013

  • 27 mai - 28 iunie 2013 - Organizarea şi desfăşurarea probelor practice/ orale şi a inspecţiilor speciale la clasă
  • 30 iulie 2013 - Desfăşurarea probei scrise
  • 5 august 2013 - Afişarea rezultatelor
  • 5 - 6 august 2013 - Înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare şi transmiterea acestora la centrele de evaluare
  • 7 august 2013 - Rezolvarea contestaţiilor
  • 8 august 2013 - Afişarea rezultatelor finale
  • 9 august 2013 - Etapa I de repartizare - pentru angajare pe perioadă nedeterminată
  • 14 august 2013 - Etapa a II-a de repartizare - pentru angajare pe perioadă determinată
  • 30 august 2013 - Emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră 


Rezultatele Titularizării din 2012

Anul trecut, la examenul de Titularizare s-au înscris aproximativ 39.000 de candidaţi, însă, în urma probelor practice, au rămas în jur de 35.000, dintre care peste 28.000 s-au prezentat la examen şi doar aproape 25.000 au promovat (82%).

În total, peste 4.600 de candidaţi au luat mai puţin de nota 5 la examenul de titularizare din 2012, aproape 8.500 - între 5 şi 6,99, iar peste 12.000 au obţinut între 7 şi 10 (49,49%), arată datele ministerului.


TITULARIZARE 2013 Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de la titularizare

Examenul scris de la titularizare de marţi s-a încheiat, iar Ministerul Educaţiei a publicat pe subiecte.edu.ro variantele primite de candidaţi, la toate materiile de concurs, şi baremele de corectare. La proba scrisă erau aşteptaţi să participe în jur de 36.000 de candidaţi, însă sunt disponibile doar aproximativ 6.000 de posturi de titulari. Primele rezultate vor fi publicate luni, 5 august.

TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut. TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României 220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul. INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5 Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov. TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%. DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ. DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro. DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare. DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Citeste mai mult: adev.ro/mqqkd7

TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut. TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României 220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul. INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5 Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov. TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%. DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ. DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro. DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare. DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Citeste mai mult: adev.ro/mqqkd7

TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut. TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României 220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul. INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5 Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov. TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%. DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ. DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro. DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare. DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8

Citeste mai mult: adev.ro/mqqkd7

TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut. TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României 220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul. INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5 Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov. TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%. DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ. DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro. DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare. DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Citeste mai mult: adev.ro/mqqkd7

TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut. TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României 220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul. INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5 Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov. TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%. DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ. DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro. DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare. DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Citeste mai mult: adev.ro/mqqkd7

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite