Toader, despre lipsa candidaţilor pentru DNA: Procurorii ştiu foarte bine de câtă muncă e nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face tot în baza unor înţelegeri politice şi, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde e nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal şi să le redea încrederea românilor în instituţie.

Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA.

Tudorel Toader a făcut aceste declaraţii la sosirea la Ministerul Justiţiei, unde a fost întrebat de jurnalişti despre motivele pentru care nu există candidaţi pentru conducerea DNA, deşi luni este ultima zi de depunere a candidaturilor.

El a spus că unul dintre motive ar putea fi faptul că unii dintre procurori cred că numirea la şefia DNA se va face ca până acum - în baza unor înţelegeri politice, el dând asigurări că nu se va întâmpla aşa.

"Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute uneori - şi folosesc o formulă severă - pe baza unor înţelegeri politice, ca să nu spun troc politic. Gândiţi-vă la ultima numire la DNA - nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat, nu au fost înscrişi. S-a transmis «propun să reinvestească» şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM-ului, aviz negativ, consultativ – e adevărat – iar acum se spune: «decretul este nelegal pentru că nu are acelaşi aviz consultativ şi negativ» . Cred că unii dintre procurori au impresia că numirea se va face ca în precedentul mandat, dar eu îi asigur că nu va fi aşa ceva”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că, de asemenea, cine vrea sa devină şef la DNA ştie foarte bine realitatea de acolo şi îşi dă seama de câtă muncă este nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal.

"Pe de altă parte, cine vrea să devinăm şef la DNA - eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care ar dori să devină procuror şef la DNA sunt convins  că ştiu foarte bine realitatea de acolo. Îşi dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametrii lui constituţionali, pentru a-l face să funcţioneze normal, pentru a reda încrederea  - dacă a existat - pentru a reda încrederea românilor în activitatea pe care o face DNA", a declarat Toader. 

Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA: "Mai avem ziua de azi, când, repet, vom avea candidaţi"

Întrebat dacă consideră că DNA nu funcţionează normal, el a răspuns: "În mod evident DNA nu avea când şi cum într-un timp foarte scurt să reintre în normalitate, în condiţiile în care avem sute de achitaţi".

Luni este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA, iar până acum nu a fost depus niciun dosar de candidatură. Selecţia pentru acest post a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite