Toader, despre selectarea lui Kovesi pentru procuror-şef european: Îi voi informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile“ fostei şefe DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader si Codruta kovesi pt articol in 2. FOTO Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european, el spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de osta şefă DNA.

„Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie", a declarat Tudorel Toader pentru stiripesurse.ro, potrivit News.ro

Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecţia pentru postul de procuror-şef european realizată de un Comitet special, fiind trimise Parlamentului European primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să aleagă şeful Parchetului European.

Fostul procuror-şef DNA este urmată de procurorii Jean – Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Potrivit regulamentului de alegere al Procurorului European, numirea trebuie să aibă loc până la începutul lunii martie. Acest lucru înseamnă că Parlamentul European şi Consiliul UE trebuie să voteze până la finalul lunii candidatul care va ocupa această funcţie.

Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care e candidatul, fiind una exclusiv europeană. Acest juriu este format din 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute. 

Potrivit Regulamentului Consilului, numirea procurorilor-şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu. Procurorul-şef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite