Fostul prim-procuror de la Parchetul Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu, condamnat la cinci ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul procuror a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare
Fostul procuror a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare

Fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu, Tomiţă Neagu, acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi primit un teren drept mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat, vineri, la cinci ani de închisoare cu executare.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea Supremă în termen de 10 zile.

Potrivit aceleiaşi decizii, Tomiţă Neagu urmează să fie încarcerat din nou, fiind încetată liberarea provizorie. Această măsură este executorie.

Tomiţă Neagu a fost condamnat la pedeapsa de cinci ani închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturilor, pentru luare de mită. Mai mult, acesta a mai primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru fals în declaraţii.

„În baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b, art. 35 alin. 1 Cp contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b, c Cp, în temeiul art. 65 Cp”, se arată în decizia magistraţilor.

Potrivit soluţiei dată de Curtea de Apel, din pedeapsa primită va fi scăzută perioada în care Tomiţă Neagu a fost arestat preventiv, respectiv aproape zece luni.

Judecătorii Curţii de Apel l-au achitat pe Neagu în ceea ce priveşte acuzaţia procurorilor că ar fi primit mită un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills, de la primarul Mladin.

Soţia procurorului, achitată

În acelaşi dosar este judecată şi soţia sa, Olimpia Neagu, magistraţii hotărând să o achite pe aceasta pentru infracţiunile de care era acuzată de procurori, printre care complicitate la luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În cazul procurorului Dumitru Cătălin Vlad, care lucra la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la data comiterii faptelor, acesta a fost condamnat de CAB la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.

Un alt complice al lui Tomiţă Neagu, conform rechizitoriului procurorilor, respectiv avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, a fost condamnat de magistraţii de la Curtea de Apel la o pedeapsă de doi ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturilor, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Un al cincilea condamnat în dosar este Ovidiu Szasz, care a primit o pedepasă de trei ani închisoare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Instanţa a mai dispus, prin decizia de vineri, confiscarea sumei de 40.000 de lei, de la Tomiţă Neagu, dar şi restituirea către primarul Adrian Mladin a unui televizor, în valoare de aproape 8.300 de lei, a unui teren intravilan de 3.000 e metri pătraţi, în comuna Jilava, dar şi un alt teren situat în aceeşi comună, cu suprafaţa de 707 metri pătraţi.

Ce spun procurorii

În perioada 2009-2010, susţin procurorii DNA, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiţă Neagu, cu complicitatea soţiei, a avocatului Zamfirachi şi a lui Szasz, ar fi pretins, a primit şi a acceptat, de la o persoană denunţătoare (primarul Adrian Mladin - n.r.), cu titlu de mită, mai multe bunuri pentru a fi soluţionate dosarele penale, aflate în lucru pe rolul unităţii de parchet pe care o conducea, în care denunţătorul era cercetat în calitate de primar sau dosare constituite ca urmare a sesizărilor formulate de denunţător.

Astfel, potrivit procurorilor, Tomiţă Neagu şi soţia sa Neagu Olimpia ar fi primit un teren intravilan de o mie de metri pătraţi, un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills şi un televizor de 8.300 de lei.

Un alt teren, învecinat cu cel primit de soţii Neagu şi cu aceeaşi suprafaţă, a revenit avocatului Zamfirachi, a mai precizat DNA.

Şi procurorul Dumitru Vlad a acceptat de la primarul Mladin un teren, tot de 1.000 de metri pătraţi, situat lângă primele două, acesta fiindu-i oferit, potrivit DNA, pentru a soluţiona, în mod favorabil edilului, un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta. Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestui terenului, plătit în realitate de denunţător, procurorul s-a folosit de o persoană interpusă, mai precis de mama sa, Vlad (Rădulescu) Niculina, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Neagu Tomiţă Ionuţ, Neagu Olimpia, Vlad Dumitru Cătălin şi Zamfirachi Adrian Richartt.

În acest dosar, Tomiţă Neagu a fost arestat preventiv pe 24 ianuarie, în timp ce Olimpia Neagu, Dumitru Vlad, Adrian Richartt Zamfirachi şi Ovidiu Szasz au primit interdicţie de a părăsi ţara.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorul Tomiţă Neagu, acuzat de luare de mită, eliberat după zece luni de arest preventiv

Fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu, acuzat că ar fi primit un teren drept mită, va fi pus în libertate după ce a stat aproximativ zece luni în arest preventiv. Decizia aparţine Curţii Supreme care a respins luni recursul procurorilor anticorupţie faţă de punerea în libertate hotărâtă de Curtea de Apel Bucureşti.

Prim-procurorul Tomiţă Neagu, trimis în judecată sub acuzaţia că a luat mită un teren de la primarul din Jilava

Fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind acuzat că ar fi primit un teren drept mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite