Greblă, actual judecător al CCR, printre responsabilii cu amendarea Codului de procedură penală. Care este explicaţia iniţiatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul senator PSD, actual judecător CCR, Toni Greblă şi deputatul UDMR Marton Arpad sunt autorii amendamentului prin care a fost eliminată din Codul de procedură penală posibilitatea interceptării tehnice a suspecţilor. Marton Arpad susţine că este în continuare  împotriva interceptărilor şi consideră justificate actualele prevederi ale CPP.

„La momentul la care am solicitat eliminarea acelui text propus de iniţiator am considerat că este restrictiv, este foarte restrictiv, este excesiv de restrictiv să poţi dispune de mijloace tehnice numai într-o anume fază, mai avansată, a procesului penal”, a susţinut Greblă, pentru Mediafax.

Întrebat dacă îşi menţine poziţia, Greblă, în calitate de judecător CCR, lasă în seama Parlamentului şi Guvernului să găsească cea mai bună variantă. „Acum nu mai sunt parlamentar, las parlamentarii, Guvernul, cei care au iniţiativă legislativă să dezbată şi să adopte cea mai bună forma posibilă“, a mai spus judecătorul CC.

Marton Arpad, celălalt iniţiator al amendamentului la Codul de procedură penală, este împotriva interceptării suspecţilor şi consideră justificate actualele prevederi ale CPP

„Am observat că din păcate presa din România atât de uşor poate fi manipulată încât nu-şi dă seama împotriva a ce se luptă. A existat o perioadă în România când orice persoană care cică a fost suspectată putea să fie ascultată, deci orice persoană. Aici unde vine manipularea, că se zice că acei urâţi corupţi nu pot fi ascultaţi. Dar dacă rămâne varianta cu suspectul, deci orice suspect este fără nicio formă prealabilă, fără nimic, poate fi ascultat telefonul oricărei persoane. Asta înseamnă inclusiv ascultarea presei“, a declarat Arpad.

Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedură Penală propus de Guvern şi transmis Parlamentului, potrivit Mediafax.

„Supravegherea tehnică se poate dispune cu privire la suspect sau inculpat. Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, precum şi localizarea sau urmărirea prin GPS se poate dispune şi cu privire la o altă persoană dacă există o suspiciune rezonabilă că aceasta primeşte ori transmite comunicări de la suspect sau de la inculpat ori destinate suspectului sau inculpatului, că suspectul sau inculpatul foloseşte telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic“, se arată în textul abrogat în Comisie.

Articolul eliminat continua cu: „Monitorizarea tranzacţiilor financiare şi dezvăluirea datelor financiare se poate dispune şi cu privire la persoana care a participat sau participă la tranzacţiile financiare ale suspectului sau inculpatului, ori la persoana care coordonează activităţile financiare ale suspectului sau inculpatului. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere în spaţii private se poate dispune şi cu privire la altă persoană decât suspectul dacă există o suspiciune rezonabilă că printr-o astfel de măsură se poate ajunge la descoperirea locului în care se află suspectul sau inculpatul“.

Amendamentul lui Toni Greblă şi Marton Arpad a fost adoptat în subcomisia pentru Codul penal şi Codul de Procedură Penală. Toni Greblă a preluat conducerea subcomisiei, după ce Victor Ponta a absentat în repetate rânduri de la lucrările forului.

Acest lucru reiese din raportul redactat de comisia specială pentru Codurile juridice, care precizează şi faptul că „după desfăşurarea mai multor şedinţe ale Subcomisiei, urmare a imposibilităţii participării deputatului Victor Ponta la acestea, datorită faptului că a fost ales preşedinte al PSD, conducerea a fost preluată de Toni Greblă“, potrivit Mediafax.

Greblă a devenit judecător CCR

Senatorul PSD Toni Greblă este judecător al Curţii Constituţionale (CCR) din 17 decembrie.

„Nu este uşor lucru ca, după 24 de ani de muncă, de zbucium în slujba binelui public, azi să vină vremea să-mi iau rămas bun de la colegii cu care am lucrat în Senat. Chiar dacă este deosebit de onorantă însărcinarea pe care o s-o îndeplinesc, nu e uşor lucru să te desparţi de prieteni, de o instituţie fundamentală a statului, Senatul. Sigur că mă încearcă frumoase aduceri aminte legate de activitatea desfăşurată aici. Mi-aduc aminte de dezbaterile pe care le-am avut de-a lungul acestor cinci ani şi mereu vor rămâne prezente în sufletul meu“, a declarat Greblă, mişcat.

Interceptările vor fi inutile

O modificare extrem de contestată este cea privind interceptările telefonice. Un text din noua lege arată că interceptările vor putea fi făcute doar după începerea urmăririi penale, nu în faza premergătoare cum se întâmpla până acum. 

Astfel, cel vizat va trebui informat că există o anchetă în desfăşurare şi că este urmărit penal, fapt ce ar face inutilă interceptarea deoarece suspectul va fi deja pus în gardă chiar de către cei care încearcă să-i dovedească vinovăţia.  

Laura Codruţa Kovesi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a explicat recent de ce noua prevedere va face „inutile” interceptările. „ Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, susţine Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite