Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale, reţinut de procurori după ce ar fi încercat să îşi vândă caprele: „Nu înţeleg ce mi se întâmplă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă este acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie FOTO Mediafax
Toni Greblă este acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie FOTO Mediafax

Toni Greblă, fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR), a fost reţinut de procurori pentru că ar fi încercat, ilegal, să-şi vândă caprele. Acesta s-a prezentat, marţi dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie. Înainte de a intra în sediul instituţiei a precizat că, din punct de vedere penal, nu ştie ce i se întâmplă.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Toni Greblă a fost reţinut fiind acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Concret, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până pe 18 decembrie 2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină, în perioada 2010 – 2015,  folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină), în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, în perioada 2010 – 2015, ar fi folosit, gratuit, un telefon înregistrat pe una din firmele omului de afaceri.

Pe 2 noiembrie 2011, Greblă ar fi primit suma 1.200 de lei (echivalentul unor obiecte vestimentare). În octombrie 2012, acesta ar fi primit materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

În schimbul acestor foloase, Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină că va interveni şi va determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

„În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului)”, se arată în documentul citat.

Procurorii precizează că, în acest fel ar fi rezultat că, în mod neîntrerupt, Greblă ar fi desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator/director general, în legătură cu o fermă agricolă din judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Începând cu august 2014, Greblă ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină, un cetăţean turc, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Astfel, cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, prin Turcia, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancţiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. 

„În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”, mai arată procurorii.

Anchetatorii mai precizează că, din probele administrate, a rezultat că după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma lui Toni Greblă, acesta şi-ar fi continuat activitatea infracţională, efectuând demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, Greblă ar fi efectuat, prin intermediari, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat).

UPDATE Toni Greblă a fost reţinut de procurorii anticorupţie. 

Avocatul fostului judecător al CCR, Petre Buneci, a declarat că Toni Greblă a fost reţinut după ce ar fi încercat să îşi vândă cele 50 de capre prin intermediul unor persoane interpuse.

„S-a emis o ordonanţă de reţinere mergându-se pe ideea că ar fi încercat să îşi vândă caprele, pe care nu le are, prin persoane interpuse. Ar fi încercat să vândă 50 de capre”, a declarat apărătorul acestuia. 

Buneci a adăugat că procurorii anticorupţie vor cere Curţii Supreme, miercuri, arest la domiciliu pentru Toni Greblă.

La intrarea în sediul DNA, Greblă declara că nu înţelege ce i se întâmplă şi că nu este vinovat de nimic.

„Având în vedere că am fost întotdeauna  responsabil de activitatea pe care am avut-o, am demisionat (din funcţia de judecător al CCR - n.r.). Acum sunt simplu cetăţean, nu am nicio funcţie publică. Dacă din punct de vedere am politic am înţeles că se vrea schimbarea clasei politice, din punctul meu de vedere, penal, nu înţeleg ce mi se întâmplă”, a precizat Greblă înainte de a intra în sediul DNA.

De asemenea, acesta a precizat că, din ce ştie, nu au apărut informaţii noi în acest dosar.

„Cunoaşteţi o parte din acuzele care mi se aduc, altele sunt nişte interpretări fanstamagorice. Nu a apărut nimic nou în dosar, ba dimpotrivă, probele confirmă punctul meu de vedere”, a mai spus Toni Greblă.Fostul judecător al Curţii Constituţionale a adăugat că ancheta va continua, cum este normal, şi s-a arătat sunt convins că adevărul va ieşi la iveală.

„Nu am furat din banul public, nu am devalizat banul public, unele acuze par de-a dreptul ... mă rog, nu vreau să le comentez", a mai spus Toni Greblă.

În ceea ce priveşte relaţia sa cu omul de afaceri din Gorj Ion Bîrcină, care îi este şi fin, fostul judecător de la Curtea Constituţională a spus că este o relaţie pe care şi-o asumă.

„Poate uneori a fost nepotrivită, dar de aici până la fapte penale e cale lungă. Nu am decât să mă prezint la DNA de câte ori sunt chemat, apoi justiţia, dacă va fi cazul, se va pronunţa", a adăugat Toni Greblă.

Greblă ar fi primit mită o maşină, dar şi rochii pentru soţia sa

Acuzat că a sprijinit exporturi ilegale în Federaţia Rusă, în timp ce Moscova impusese un embargou în acest sens, procurorii spun că Toni Greblă - fost prefect de Gorj, fost senator PSD şi fost preşedinte al Comisiei Juridice din Senat - l-ar fi sprijinit pe finul său, omul de afaceri de etnie romă Ion Bîrcină, pentru ca firma acestuia să obţină mai multe contracte. În schimbul favorurilor, fostul judecător constituţional ar fi primit o maşină de 56.000 de euro şi rochii pentru soţie.

Pe 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, în dosarul în care a fost acuzat iniţial de trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă pe 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Toni Greblă a intrat în concediu de odihnă pe 27 ianuarie, după ce cazul său a fost discutat la Curtea Constituţională.

Ulterior, procurorii au extins acuzaţiile în cazul judecătorului constituţional şi au cerut avizarea de către Senat a arestării sale şi pentru faptele de favorizare a făptuitorului şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Procurorii spun că activitatea „continuă şi neîntreruptă” a lui Toni Greblă denotă „stăruinţa infracţională a acestuia în a obţine foloase necuvenite din promisiunea traficării influenţei pe lângă diferiţi funcţionari publici în favoarea intereselor economice ale societăţilor economice controlate de Ion Bîrcină şi prin efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia". 

Mai mult, procurorii susţin că fostul judecător al Curţii Costituţionale ar fi încercat prin toate mijloacele să ascundă interesele sale reale, trecând chiar şi peste obligaţia de a depune "o declaraţie de avere şi de interese conformă cu realitatea".

Procurorii DNA arătau, în referatul prin care cereau arestarea şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, că acesta l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină, care avea datorii la CEO, Greblă spunându-i că nu îl va uita şi că va avea grijă să fie "terminat".

Anchetatorii mai spus că Toni Greblă ar fi intervenit, pentru Ion Bîrcină, în schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar şi la un funcţionar din Compania Naţională de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Greblă a demisionat de la CCR

Pe 4 februarie, Toni Greblă a demisionat de la Curtea Constituţională, însă procurorii DNA nu au cerut până acum arestarea sa.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

Ion Bîrcină este un personaj controversat, având mai multe dosare penale.

De altfel, în octombrie 2012, Bîrcină a fost trimis în judecată de DNA, alături de alţi trei parteneri de afaceri de-ai săi, pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferenţial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, în perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

În iulie 2013, Bîrcină a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar, în timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la şapte ani de închisoare. În prezent, dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au stabilit că Tribunalul nu era competent să judece cauza, întrucât fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenţa Curţii de Apel. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Ameninţările mafiote ale judecătorului CCR Toni Greblă: „O să am grijă să fii terminat. Nu este o ameninţare, este doar un avertisment”

Toni Greblă - cerere arestare. DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a judecătorului Curţii Constituţionale

Toni Greblă, cercetat pentru trafic de influenţă, la ieşirea din sediul DNA: „Voi lua o decizie în ce priveşte activitatea mea la CCR!”

Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii

 

Robert Cazanciuc, despre Toni Greblă: „Nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă“

 

Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele

 

Deputaţii Iulian Iancu şi Lucian Şova, agăţaţi de DNA după ce au tras sforile pentru transportul PSD-iştilor băcăuani la lansarea candidaţilor USL de pe Arena Naţională

 

Cum făcea judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă şpăgi şi afaceri ilegale cu Rusia

 

Toni Greblă, la DNA pentru şpăgi, inclusiv în rochii de damă. Judecătorul CCR a făcut afaceri ilegale cu Rusia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite