Top 10 teme conspiraţioniste despre COVID-19 în anul 2020

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

În 2020 întreaga planetă fusese zguduită de pandemia COVID-19. Acest eveniment global a dus la luarea unor măsuri fără precedent – carantină, întreruperea activităţii economice, a liberei circulaţii a cetăţenilor, sau a schimburilor transfrontaliere.

Noul coronavirus a reuşit să introducă în vocabular noi cuvinte, definiţii sau concepte cum ar fi „lockdown” (autoizolare), „distanţă fizică/sanitară”, „infodemie”, „teste Real Time PCR”, „teste anticorpi”, „Zoom” „ARN mesager”, etc. Pe lângă asta, criza sanitară de anul trecut ne-a impus noi obiceiuri, dându-ne peste cap modul de viaţă cu care ne obişnuisem până nu demult. Organizaţiile publice şi private au fost nevoite să treacă la activităţi de „home office”, iar zona afacerilor şi-au adaptat repede modelul de „e-comerce” pentru a supravieţui financiar, în timp ce instituţiile de învăţământ (preuniversitar şi universitar) au trebuit să se acomodeze într-un ritm alert cu predarea online. COVID-19 în 2020 a putut exprima, pe rând şi dintr-o dată, toate instituţiile, pentru că a fost şi este un „fapt social total”, aşa cum îi spun sociologii.

Dar, pandemia globală a coronavirusului a creat şi un teren propice pentru anxietate, neîncredere în autorităţi şi ceilalţi semeni, polarizarea societăţii – teren peste care s-au aşternut şi au înflorit teme conspiraţioniste, ştiri înşelătoare, dezinformări digitale, minciuni sfruntate, zvonuri, mituri urbane şi alerte false pentru a genera panică în rândul publicului.

Experţii în comunicare au ajuns chiar la concluzia că fenomenul dezinformării indică o „stabilitate de conţinut şi vizuală” cel puţin la nivel online. Aceste teme au fost „instalate” anul trecut pe toată perioada stării de alertă şi apoi celei de urgenţă, iar acum acestea cunosc doar mici extensii şi adăugiri în contextul desfăşurării campaniei naţionale de vaccinare.

Pandemia COVID-19 a accentuat şi vulnerabilitatea (sau, dacă vreţi, susceptibilitatea) oamenilor faţă de conţinuturile false şi dezinformările digitale, unele cu potenţial dăunător pentru sănătate. Este de ajuns doar să ne amintim de diversele remedii „tămăduitoare” care circulau nestingherit pe social-media şi platformele de mesagerie instant, unele chiar de-a dreptul hilare (de la usturoi, gargară cu apă caldă, suc de lămâie, vitamina C, şi până a consuma înălbitor pentru că aşa afirmase preşedintele Donald Trump).

s

Protestatari împotriva măsurilor de protecţie anti-Covid scandând în Piaţa Victoriei din Bucureşti, iulie 2020

Sursa: Facebook 

Dar să nu uităm nici de „infodemie”, termen folosit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a defini „supraabundenţa de informaţii – unele dintre ele adevărate, altele nu – care îi împiedică pe cetăţeni să identifice sursele credibile de informaţii, tocmai atunci când au nevoie mai multă de orientare”.

În altă ordine de idei, o radiologie aprofundată a fenomenului dezinformării pe tema COVID-19 a permis comunităţilor de fact-checkeri la nivel internaţional să inventarieze principalele teme (sau narative) înşelătoare:

  • „Pandemia/mascarada COVID-19”: naraţiune care contestă relaţia de cauzalitate între infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi decese. Adepţii acestei manipulări consideră că numărul deceselor şi severitatea bolii ar fi exagerate de autorităţi, şi că acestea ascund numărul real. Deseori se folosesc sintagme de genul „mort CU Covid, nu DE Covid”. Există şi o extensie la această temă – „Pandemia de coronavirus este o mascaradă, pentru a distrage atenţia de la adevăratele probleme ale omenirii (antenele 5G, tăierile de păduri, vaccinarea obligatorie, etc.);
  • „Conspiraţia globală – Virusul NU există!”: această temă conspiraţionistă vrea să atragă atenţia asupra existenţei unui organizaţii secrete, cum ar fi „oculta mondială” (Bill Gates, George Soros, Rotschild, Big Pharma, Big Tech) care pune la cale un plan secret. Planul, în sine, este unul din domeniul SF-urilor (controlul sau reducerea populaţiilor), dar asta e şi un element de legitimare. Aşa, la protestele negaţioniştilor COVID-19 din Piaţa Victoriei a apărut conceptul de „P(l)andemie”. Ca extensie, putem deosebi şi naraţiunea că pandemia de coronavirus ar fi cauzată de o otrăvire chimică (chemtrails) sau electromagnetică (prin undele 5G) globală, care va duce într-un sfârşit la izbucnirea celui de-al treilea război mondial (de exemplu, „nu e virus, e gaz sarin”, sau „suntem contaminaţi cu covid-19 prin wireless”), etc.;
  • „Instaurarea dictaturii medicale”: falsa naraţiune reprezintă, în sine, doar o formă de contextualizare a măsurilor de protecţie a populaţiilor întreprinse de guvernele naţionale la recomandarea specialiştilor în epidemiologie. Astfel, măsurile întreprinse de state, inclusiv instituirea stării de urgenţă, au fost asociate cu practicile regimurilor dictatoriale (fascism, comunism, „ca în romanul 1984” ş.a.m.d.). Această naraţiune se află în strânsă legătură cu tema „mascaradei COVID-19” sau „epidemia COVRIG/GUVID”. Anti-vacciniştii chiar insinuează faptul că acceptarea vaccinurilor anti-Covid ar echivala cu participarea la un „experiment global” făcut pe cetăţeni în calitate de „cobai”, „oi”, „vite”, „sclavi”, „maimuţe”, unde vocea oamenilor nu ar mai conta.
  • „Microciparea populaţiei / Supravegherea în masă / Controlul populaţiei cu ajutorul tehnologiei 5G/6G/9G”: această temă conspiraţionistă se află în legătură cu alte trei teme descrise anterior, despre „dictatura medicală”, „conspiraţia globală” şi cea a „mascaradei COVID-19”. Această naraţiune conţine o multitudine de extensii şi sub-teme asociate deoarece are la bază „false ipoteze” care circulau chiar înainte de apariţia coronavirusului (unele chiar din anii 2010-2013). De data aceasta se pune accentul pe faptul că pandemia nu ar fi reală, ci doar un pretext pentru vaccinarea în masă a populaţiei şi controlul (creşterii) populaţiei. Interesant e că în realizarea acestui „control”, sunt invocate tehnologii avansate încă nedezvoltate de omenie – 6G şi chiar 9G! Şi asta în condiţiile unei societăţi post-tranziţie care încă nu interacţionează cu un sistem public digitalizat în adevăratul sens al cuvântului.

Schematic, principalele teme ar putea fi ilustrate astfel:

aa

Un alt factor important, remarcat de experţi, ţine şi de originea transnaţională a celor mai multe conţinuturi înşelătoare cu privire la pandemie, sau vaccinare. Cu alte cuvinte, designerii autohtoni ai dezinformărilor şi conspiraţiilor nu sunt prea originali şi se limitează la copierea, traducerea şi adaptarea conţinuturilor false lansate de diverşi specialişti străini (sau medici) cu credibilitate îndoielnică şi care se opun vaccinării sau neagă măsurile de protecţie împotriva pandemiei. Multe din aceste conţinuturi cu impact digital sunt distribuite în format video sau imagine însoţite de mesaje emoţionale şi, pe alocuri, chiar de minciuni grosiere (ştiri şi noutăţi fabricate de la „0”). Repetiţia lor constantă în aşa-numitele „echo chambers” (grupuri închise de discuţii sau în grupurile din mesageriile criptate) creează o realitate alternativă care se autoalimentează constant, odată cu creşterea numărului de „adepţi”, fiind tot mai greu de combătut, negat sau corectat.

Pentru a ilustra mai bine aceste clustere de „teme dezinformaţionale”, am realizat un TOP 10 al celor mai virale falsuri despre coronavirus vânturate în sfera digitală din România. Precizez că pentru realizarea acestui TOP 10 am folosit platforma de monitorizare ZeList Monitor şi extensia CrowdTangle – instrumente utile pentru identificarea celor mai virale/vizualizate conţinuturi online.

1.

aa

Captură Facebook.com

Site-ul DE-GATIT.COM a „gătit” la începutul pandemiei un material înşelător cu teme conspiraţioniste în încercarea de a nega existenţa coronavirusului şi a-l compara cu o „mega-înşelătorie” pusă la cale de „oculta mondială” în frunte cu OMS. În articol (disponibil momentan în arhiva digitală) se menţiona că ţările care au aplicat măsurile de urgenţă şi lockdown ar fi conduse de marionete ale NWO (Noua Ordine Mondială). Şi că aceasta ar acţiona (cum altfel?) prin presă cu scopul de a induce panică şi frică, ca mai apoi să bage „maimuţele” în cuşcă.

Postarea a avut un impact „foarte puternic”, conform datelor generate de ZeList, cu un număr de potenţiali cititori de 986.558, şi cu 131.200 de interacţiuni cumulate pe Facebook.

Naraţiunea respectivă se adresează unui public predispus să creadă cele mai năstruşnice idei despre cum „oculta mondială” care ar fi inventat COVID-19 pentru a implementa tehnologia 5G, şi a restricţiona permanent libertăţile umane „mai rău ca pe vremea comuniştilor”. Apar şi nelipsitele nano-cipuri implantate, chipurile prin vaccinuri pentru „controlul bolilor” şi „controlul emoţiilor” populaţiilor. Singurele dovezi aduse în text sunt cuvintele scrise cu caps lock, semnele de exclamare repetate aproape obsesiv.

Ca să vă faceţi o idee despre enormităţile acestor aserţiuni, vă recomand să urmăriţi materialul video realizat de fizicianul Cristian Presură despre ce reprezintă, de fapt, tehnologia 5G.

2.

g

Captură saccsiv.wordpress.com

Blogul SACCSIV a fost una dintre sursele care a distribuit postări virale, cum ar fi anunţul făcut pe contul de Facebook de medicului Răzvan Constantinescu de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, cum că se oferă voluntar să se infecteze „cu virusul vieţii” pentru a demonstra „imbecililor” care poartă măşti că de COVID-19 „nu se moare, frate”. Şi argumentul de bază e ipoteza precum că noul coronavirus n-ar fi mai periculos decât o gripă comună, plus o falsă statistică despre ratele de deces în cazul gripei sezoniere versus cea a coronavirusului: „Mortalitatea gripei ”Covid-19” este de 2,4%, comparativ cu 2,1% cât a fost cea a epidemiei de gripă din 2018. Şi atunci de ce vă isterizaţi, glezno-barbişoanelor?”. Afirmaţie contrazisă pe atunci chiar de studiile făcute de specialişti. Ori, în cazul gripei comune sezoniere, rata mortalităţii e de 0,1% (aproximativ o persoană dintr-o mie de persoane infectate), comparativ cu rata deceselor înregistrată în cazul COVID-19 - de şase până la 16 ori mai mare decât gripa comună (aproximativ 0,6–1,6% dintre cei infectaţi). Apoi, riscul de a muri din cauza COVID-19, ca şi în cazul gripei comune, creşte odată cu vârsta - până la 3% sau chiar mai mult în cazul persoanelor care au peste 60 de ani. În prezent, rata deceselor estimată la nivel global, conform datelor oferite de Worldometers.info este de 2,14%.

Impactul postării pe social-media a fost unul „foarte puternic”, cu un potenţial univers de cititori estimat la 986.558 (ZeList). Şi CrowdTangle arată un impact cumulat pe Facebook de 134.118 de interacţiuni (comentarii, distribuiri, reacţii), cu prezenţa în 117 de pagini şi grupuri, acumulând un potenţial reach de 1,5 milioane de utilizatori.

De altfel, recent pe numele lui Constantinescu a fost depusă şi o sesizare din partea Colegiului Medicilor pentru încălcarea Codului de Deontologie Medicală în urma răspândirii de informaţii false referitoare la vaccinul anti-COVID.

3.

aaa

Captură paulghitiu2009.blogspot.com

Această campanie de propagandă anti-SUA şi anti-NATO a venit pe fundalul răspândirii în societate a temei că virusul ar fi fost creat într-un laborator din SUA. Amintesc că în martie 2020, sondajul realizat de Asociaţia Eurocomunicare arăta că 41% din români împărtăşeau această teorie conspiraţionistă. Se insistă pe o temă deja consacrată – „COVID-19 este o mascaradă”, numai că de data aceasta e vorba de o amplă campanie de dezinformare şi propagandă desfăşurată în statele Europei de Est de către un actor extern.

În spatele acestei campanii anti-occidentale s-ar afla entităţi din Rusia, care au coordonat concomitent cu promovarea ştirilor false, şi atacuri cibernetice. Au fost vizate statele participante la exerciţiul „Europe Defender 2020” într-o încercare de fragmentare a coeziunii statelor membre ale NATO, de a „distruge imaginea SUA”, de a slăbi angajamentul Alianţei în Europa şi de a ridica semne de întrebare cu privire la fiabilitatea infrastructurii NATO pe flancul estic şi în statele baltice.

În România, campania a ajuns prin intermediul unei traduceri din limba italiană a unui material publicat de site-ul anonim varesepress.info, afiliat indirect reţelei de propagandă pro-Kremlin. Blogul personal care a preluat materialul atinsese un impact puternic de 183.197 de interacţiuni (comentarii, reacţii, distribuiri) şi un reach potenţial de 5,12 milioane de utilizatori din 496 de grupuri de discuţii (ZeList). Apoi, au apărut o serie de site-uri care au generat pseudo-ştiri cu titluri alarmiste: „Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?” (România-Veche.ro). Tema e rostogolită intens pe social-media, nu numai pe Facebook, dar şi pe Instagram sau chiar Pinterest.

Pe acelaşi subiect al campaniei de dezinformare a speculat şi Puterea.ro, ridicând false „semne de întrebare” pentru a alimenta şi mai mult teme ale conspiraţiei: „1.de ce soldaţii americani mărşăluiesc prin Europa, în plin coronavirus; 2.pentru ei nu se aplică regula “se interzic adunările cu mai mult de…”; 3.au cumva americanii antidotul pentru coronavirus?”. Ştirea controversată (disponibilă acum sub formă de arhivă digitală) a avut şi ea un impact puternic în rândul a 893.408 de cititori (număr estimativ), şi cu 119.733 de interacţiuni pe Facebook (ZeList). Drept reacţii care să întărească aceste ştiri false, au apărut câteva filmări virale cu coloane de blindate pe şesele, cu mesaje tipice temelor conspiraţioniste: „Coronavirusul european – o perdea de ceaţă pentru exerciţiul Europe Defender 2020”  stârnind reacţii de indignare, panică şi chiar ură în rândul societăţii faţă de autorităţile naţionale, SUA şi NATO (AICI şi AICI).

4.

cc

Captură Facebook

Aici pandemia COVID-19 este prezentată repetat drept o „mascaradă” sau „mare minciună”. Se face din nou legătura cu aşa-numitele „forţe oculte” care ar fi pus la cale pandemia pentru a instaura panica, teroarea, şi controlul maselor. Existenţa coronavirusului este negată în totalitate pe baza unor argumente cel puţin interpretabile din punct de vedere ştiinţific. Astfel, existenţa coronavirusului a fost pusă doar pe seama presei, a liderilor globali sau a unor oameni creduli.

De exemplu, un clip video cu Pompiliu Diplan, militant împotriva restricţiilor şi recomandărilor autorităţilor de protecţie anti-Covid, publicat de pagina Iubirea şi Adevărul a strâns peste 275 mii de vizualizări pe Facebook, plus 2,2 mii de reacţii de la utilizatori. Postare e însoţită şi de un apel alarmist: „Opriţi mascarada!!!” şi „Distanţarea fizică este mascaradă!”, şi că responsabil de morţi ar fi „sistemul criminal”.

5.

f

Captură Facebook

„Virusul COVRIG ...a MURIT la Londra sau...” e postarea unui video viral cu un protest al negaţioniştilor COVID-19 din Marea Britanie făcută de contul fals Nicolae Velimirovici. Aici nivelul registrului se limitează la aceeaşi temă conspiraţionistă despre „pandemia planificată” şi că omenirea ar asista la un „scenariu scris” de „subjugare a rasei umane”.

Printre comentarii putem descoperi reactualizări a falsei naraţiuni că „se moare cu Covid, nu de Covid” sau că recomandarea pentru purtatul măştilor sau păstrarea distanţei fizice n-ar fi altceva decât o „spălare de creier” a populaţiei pentru instaurarea „dictaturii medicale” – un soi de regim „ca în romanul 1984”. Soluţia prezentată e „rezistenţa” în stradă, prin proteste pentru „apărarea copiilor de abuzurile medicale”. Aceste elemente discursive sunt printre cele mai populare şi puternice în online-ul românesc, mai ales că se invocă un discurs „anti-sistem” despre „tentativele de cenzurare a oamenilor treziţi la realitate” din partea statului – naraţiuni care, din păcate, încă mai captează segmente semnificative din public.

Astfel, postarea devine virală, reuşind să acumuleze peste 300 K de vizualizări datorită a 40K de redistribuiri şi 8,7 K reacţii din partea utilizatorilor.

6.

tf

Captură Facebook

Aici avem un caz de exploatare a unei tragedii în folosul legitimării falsei naraţiuni despre „vaccinurile ucigătoare” de copii. Dincolo de asta, este vorba de o reciclare a o înregistrări mai vechi a şedinţei Comisiei de Sănătate din Senat care a avut loc în septembrie 2017 (cu trei ani în urmă!).

„Dezbaterea este actuală!”, ar răspunde adepţii temelor conspiraţioniste, chiar dacă atunci nu aveam de-a face cu o pandemie globală cum e COVID-19 şi se discuta despre cu totul alte vaccinuri. Dar asta n-a contat pentru utilizatorii de Facebook, care au distribuit înregistrarea video de peste 40 mii  ori, generând un angajament estimativ de peste 500 mii de vizualizări.

Iar pentru a demonta falsa naraţiune, precizez că vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară şi ne-obligatorie. Autorităţile doresc doar o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului SARS-CoV-2, dar nu se are în vedere introducerea obligativităţii vaccinării sau a unor măsuri restrictive faţă de persoanele nevaccinate (www.vaccinare-covid.gov.ro).

7.

ssss

Captură Facebook

„Am făcut un experiment. Iată rezultatele”, spune medicul estetician Adina Alberts pentru a le demonstra urmăritorilor paginii sale că utilizarea măştilor ar provoca hipoxie. Se face trimite la nişte studii, dar fără a indica vreo sursă anume. Iar pentru a-i oferi o anumită credibilitate, „experimentul” este realizat în afara condiţiile de laborator şi se foloseşte un pulsoximetru care arată o concentraţie -normală- a sângelui de 95% şi 77 de bătăi/minut.

Medicul estetician foloseşte o mască chirurgicală, iar după câteva minute pulsoximetrul ascuns arăta 91% şi 84 bpm, dar fără a aduce explicaţii despre variabilele care ar fi influenţat aceste rezultate. Impactul scurtului „experiment video” este mare: peste 620 K vizualizări, plus 7 K reacţii şi comentarii.

Postarea fusese distribuită mai cu seamă în grupurile de discuţii anti-mască. În aceste medii, masca devenise deja simbolul supunerii şi dresării de către autorităţi a cetăţenilor „laşi”.

Totuşi, cum e posibil ca toţi ceilalţi medici şi experţi să repete aceste experiment, ba chiar să-l aprofundeze, şi să demonteze acest mit urban cu măştile şi hipoxia?

În primul rând, chiar OMS dezminte informaţia asta, menţionând că „utilizarea prelungită a măştilor medicale poate fi incomodă. Cu toate acestea, nu duce la intoxicaţie cu CO2 şi nici la deficit de oxigen”.

Urmează şi Dr. Mihail Pautov care demonstrează că masca nu poate provoca hipoxie, mai ales dacă o porţi corect. Joshua Wolrich, un medic chirurg englez, face un experiment la fel de scurt ca al Adinei Alberts, cu două menţiuni: nu-ţi spune concluzia dinainte şi ţine permanent pulsoximetrul pe deget. Fizicianul Cristian Presură a purtat două măşti timp de 6 ore pentru a demonstra tuturor că saturaţia cu oxigen a sângelui nu scade. Nemaivorbind de medicii chirurgi care poartă masca mai multe ori şi se pot concentra pentru operaţii complicate, fără să leşine din cauza lipsei de oxigen.

8.

aa

Captură Facebook

Acest cluster de temă analizată exploatează fricile unor segmente de populaţie faţă de pandemie percepută ca „plan luciferic” de a introduce vaccinarea obligatorie şi instaurarea unor forme de control al populaţiei. Prezente în toată lumea şi în multe limbi, aceste postări pot fi găsite pe Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp sau pe forumurile 4chan, Reddit, etc.

Dar, de data aceasta, „omul de paie” al conspiraţioniştilor este Bill Gates care „a creat COVID-19”, şi doreşte „depopularea Pământului”, „implantarea microcipurilor populaţiei”, ş.a.m.d. Toate aceste naraţiuni efectiv au explodat anul trecut pe internet la nivel global. Inclusiv în sfera românească a internetului, conţinuturile false despre Bill Gates circulă şi generează angajament printre utilizatorii coronasceptici şi în 2021. Videoclipurile despre Bill Gates, care ar vrea, chipurile, „să elimine 15% din populaţie” prin intermediul vaccinurilor şi a implantului de microcipuri, a generat anul trecut aproape două milioane de vizionări pe YouTube în mai puţin de două luni.

Exemplul analizat de mai sus (cu peste 15 K de vizualizări), reprezintă doar o parte din multitudinea de teme conexe dedicate omului de afaceri şi filantropului american. Naratorul anonim îl acuză pe Bill Gates că vrea doar să profite de pe urma pandemiei „organizate” (plandemie) ca un adevărat „profitor de război”, şi că ar dori în final să se îmbogăţească vânzând vaccinuri scumpe liderilor lumii. Ca extensie, putem asocia şi temele conspiraţioniste vehiculate de anti-vacciniştii autohtoni: „Vaccinarea – un experiment în masă al lui Bill Gates”, „Bill Gates admite că peste 700.000 de oameni vor avea efecte adverse sau muri în urma vaccinării obligatorii” (newsconspy.wordpres.com), sau că „Vaccinarea Bill Gates lasă paralizaţi 496.000 de copii în India” (yogaisoteric.net).

9.

s

Captură Facebook

Dezinformările pe tema tehnologiei 5G nu reprezintă o noutate pentru publicul din România, dar în contextul pandemiei COVID-19 naraţiunile false s-au amplificat semnificativ, captând elemente din cărţi şi articole pseudo-ştiinţifice, mituri urbane, zvonuri, filme sau seriale SF – toate folosite într-un bombardament dezinformaţional pentru a creşte aversiunea populaţiei faţă de tehnologia 5G.

În primul rând, s-a insistat pe ideea că pandemia fusese planificată de marile corporaţii pentru a distrage atenţia de la instalarea antenelor „mascate” 5G. Ca extensie, s-a insistat foarte mult pe naraţiunea despre legătura între undele electromagnetice ale respectivelor antene şi transmiterea virusului.

Totuşi, unul din cele mai virale clipuri video conspiraţioniste distribuite pe online-ul românesc (62,6 K vizualizări, 1,3 K reacţii şi 114 comentarii) se referă la scopul ultim al tehnologiei 5G de a se conecta la sistemul nervos al oamenilor (nu ştim cum) pentru a le controla gândurile, trăirile emoţionale, „chimia creierului”.

Dincolo de asta, undele electromagnetice emise de antenele 5G ar „replica” viruşii latenţi din vaccinurile inoculate acum 30-40 de ani, provocând distrugeri „corpului (sistemului)”, iar, într-un final, ar impune controlul şi supravegherea mulţimilor (Secret Culture TV).

Şi aici inevitabil apare marea dilemă: dacă antenele 5G distrug omenirea, de ce ar mai fi nevoie de controlul acesteia? Întrebarea rămâne deschisă în continuare mai ales pentru adepţii unor astfel de aberaţii virale.

Se vehiculează periodic şi falsa ipoteză că semnalele antenelor 5G ar provoca boli precum cancerul, sau alte boli cardiovasculare din cauza efectelor pe care l-ar avea asupra sistemului sanitar. Drept argumentare, se susţinea în mod fals că OMS ar fi clasificat tehnologia drept posibil carcinogenă.

De fapt, dacă verificăm informaţia pe site-ul instituţiei, vom vedea că „nu s-a identificat nicio asociere între expunerea la tehnologiile wireless şi efecte negative asupra sănătăţii”, iar „încălzirea ţesuturilor este principalul mecanism de interacţiune între câmpurile de radiofrecvenţă şi corpul omenesc”. Acelaşi lucru este confirmat şi de fizicianul Cristian Presură într-un material video publicat pe canalul său de YouTube. Se cunoaşte că tehnologia 5G va folosi frecvenţe de până la 70 GHz, cu mult sub limita de 3.000.000 GHz când undele electromagnetice devin ionizante. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să ne aşteptăm să provoace riscuri de îmbolnăvire de cancer, cel puţin la nivel teoretic.

10.

sss

Captură fluierul.ro

Postările cu false naraţiuni cum că George Soros ar „deţine” un laborator de virusologie din Wuhan şi că ar fi „inventat” pandemia COVID-19 pentru „a îneca economia mondială, de a obţine miliarde de dolari puse de guverne sub formă de obligaţiuni verzi” (invictuswebmedia.com) au fost printre cele mai virale pe social-media şi au circulat transnaţional. George Soros a devenit deja o clasică „sperietoare” a conspiraţioniştilor şi nu numai.

Pentru mass-media pro-Kremlin, pandemia a oferit noi oportunităţi de a dezvolta naraţiunile existente de dezinformare şi de a inventa altele noi. Pe măsură ce pandemia COVID-19 se răspândea, Kremlinul a reanimat vechea campanie de dezinformare lansate de KGB în anii 1980 (Operaţiunea Infektion), dar adaptată contextului de pandemie şi publicurilor din Europa de Est. Sursele de dezinformare pro-Kremlin au exploatat falsul laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident „în vecinătatea Rusiei”, cum ar fi cele din Georgia, Ucraina sau chiar Republica Moldova. Astfel, pentru a identifica un „ţap ispăşitor”, George Soros a fost prezentat de propaganda pro-Kremlin drept ameninţare pentru Armenia, Ucraina sau R. Moldova încă din 2013, asociindu-l direct cu fabricarea virusului în respectivele laboratoare. Iar obiectivul Moscovei a devenit acum mai clar –  provocarea unui blocaj în relaţia dintre UE şi partenerii săi din vecinătatea estică.

Dar, aici mica sămânţă de „argumentare” din falsele naraţiuni despre George Soros se reduce doar la adresa „satanică” a companiei din Wuhan (666 Gaoxin Road East Lake) şi că omul de afaceri a fost investitor al WuXi Pharmatech în 2011 (cu 8 ani înainte de apariţia virusului în zonă). Dar pentru conspiraţionişti, nimic nu e o coincidenţă sau pură întâmplare. Şi asta în ciuda faptului că oamenii de ştiinţă au descoperit că originea virusului SARS-CoV-2 este una naturală - nu creată de om, aşa cum se vehiculează pe site-urile obscure de „ştiri alternative”.

Mai multe surse online din ecosistemul informaţional alternativ, arată că „virusul COVID-19 nu este făcut de om” şi „că ar fi putut scăpa din laboratorul din Wuhan” (puterea.ro, national.ro), şi că planul final s-ar reduce la „eliminarea familiei”, „promovarea homosexualităţii” şi „pierderea contactului fizic” cu realitatea (invictuswebmedia.com). Şi toate au fost distribuite insistent în sute de grupuri şi pagini, generând zeci de mii de reacţii pe Facebook.

Schema a fost testată în timp, aşa că ori de câte ori va apărea o nouă boală sau virus, să ne aşteptăm să apară automat şi naraţiuni despre George Soros sau Bill Gates.

Echipa LARICS vă doreşte multă sănătate în 2021. Aveţi grijă de voi şi de imunitatea dvs., inclusiv de cea informaţională pentru a vă proteja de falsele conţinuturi.

 Analiză realizată de Nicolae Ţîbrigan, membru în Consiliul de Experţi LARICS şi expert asociat LID Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite