Totul despre înfiinţarea liceului care a stârnit scandalul diplomatic între România şi Ungaria. Cazul inspectorului şcolar care s-a crezut ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Someşan, inspector şcolar general în cadrul ISJ Mureş Foto: ziuadeconstanta.ro
Ştefan Someşan, inspector şcolar general în cadrul ISJ Mureş Foto: ziuadeconstanta.ro

Fostul ministru al Educaţiei Remus Pricopie şi alţi martori audiaţi în dosarul în care a fost anchetat modul în care s-a luat decizia de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş spun că şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ştefan Someşan, a fost forţat de factori politici să fondeze unitatea de învăţământ

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu-Mureş, a mărturisit că „a fost forţat de factori politici de la Bucureşti să înfiinţeze acest liceu şi să-i atribuie personalitate juridică“. Cel puţin aşa a susţinut în faţa procurorilor Andrei Mureşan, fost secretar al oraşului Târgu-Mureş. „I-am reproşat modul abuziv în care a procedat, la un moment dat acesta mi-a răspuns că fusese forţat de factori politici de la Bucureşti să înfiinţeze acest liceu şi să-i atribuie personalitate juridică, că asupra sa se efectuaseră în acest sens presiuni constante de către diverse persoane din cadrul UDMR”, a declarat Mureşan în timpul anchetei.

Ancheta procurorilor în acest caz a vizat modul în care Someşan a emis mai multe acte în perioada 2014-2015, care au dus la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş cu predare în limba maghiară care - după ce a fost desfiinţat printr-o decizie judecătorească - a declanşat un adevărat scandal diplomatic între România şi Ungaria. 

Decizia, defiinţată

Concret, procurorii DNA au susţinut că liceul nu a deţinut autorizări provizorii sau acreditări de funcţionare, pe parcursul anilor şcolari 2015–2016 şi 2016–2017, de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, elevii ar fi fost puşi în situaţia de a urma şi absolvi cursurile unei unităţi de învăţământ neautorizate şi neacreditate.

De aceea, decizia lui Someşan de înfiinţare a liceului a fost atacată în contencios-administrativ de primăria locală şi de Consiliul Reprezentativ al părinţilor din Colegiul „Unirea”. Pe 13 iulie 2017, Tribunalul Mureş a decis anularea acesteia, iar activitatea liceului a fost suspendată.

De unde veneau ordinele

Martorii audiaţi de procurori în timpul anchetei au arătat că în 2014 guvernul condus de Victor Ponta, care era la guvernare alături de UDMR, ar fi sprijinit tacit demersurile de înfiinţare a liceului. Unul dintre semnale a fost atunci când Ponta l-a destituit din funcţia de prefect pe Vasile Oprea, care contestase în instanţă mai multe hotărâri ale Consiliului Local care priveau liceul.

„Astfel, am înţeles cât de mari au fost interesele prin înfiinţarea acelui Liceu Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş şi de la ce nivel, de la cel mai înalt din stat, era interesul faţă de această «problemă». De altfel, totul este explicabil prin faptul că, la acea vreme, unul dintre consilierii primului ministru, era domnul Frunda Gyorgy“, a declarat, la DNA, mama unui elev. Aceasta este semnatară a petiţiilor prin care au fost sesizate presupusele ilegalităţi comise cu privire la înfiinţarea liceului.

A dat vina pe subordonate

Someşan nu a vrut să facă declaraţii la DNA şi s-a prevalat de dreptul la tăcere. În 2016, când a fost propus la arestare preventivă, Someşan a dat însă o declaraţie în faţa judecătorului în care a recunoscut în esenţă săvârşirea faptelor. El a motivat că pe de o parte, nu a avut cunoştinţele juridice şi s-a bazat pe părerea consilierului juridic şi a consilierului de reţea şcolară din cadrul ISJ Mureş. Pe de altă parte, a arătat că presiunea politică creată asupra sa venea atât de la administraţia publică locală, cât şi de la nivel central, atât ministerial, cât şi guvernamental, „presiune care i-a creat convingerea că, indiferent de poziţia sa, liceul urma să fie oricum înfiinţat”, se arată în documentele care au ajuns pe masa judecătorilor.

La rândul lui, fostul ministru al Educaţiei Remus Pricopie a confirmat la DNA că Someşan i-ar fi spus de aceste lucruri. „Din discuţiile telefonice avute cu Someşan, acesta mi-a comunicat faptul că se făceau presiuni asupra dumnealui de către factori politici locali, pentru a înfiinţa acel liceu, în caz contrar punându-i-se în vedere că va fi demis”, a spus acesta.

În atenţia lui Orbán

Imediat după suspendarea activităţii liceului din Mureş, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar. În acelaşi timp, oficialii de la Budapesta au ameninţat că vor bloca aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Ulterior, problema liceului catolic a fost discutată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea cu premierul Ungariei, Viktor Orbán. Cei doi au convenit că partea română va rezolva problema de la Târgu-Mureş, iar Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite