Traficul aerian din Europa, perturbat de o defecţiune la sistemul Eurocontrol. 10% din zboruri vor fi anulate, iar jumătate vor avea întârzieri. Situaţia pe Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul aerian din Europa este perturbat de o defecţiune la sistemul Eurocontrol, potrivit unui anunţ făcut de agenţia europeană pentru siguranţa traficului aerian. Jumătate din cursele aeriene vor fui afectate de întârzieri, iar 10% vor fi anulate.

Concret, situaţia a fost generată de o eroare la sistemul ETFMS, care procesează planurile de zbor. Defecţiunea afectează cursele aeriene înregistrate în sistem înainte de ora 10:26 GMT (13:26, ora României), transmite Mediafax. 

„Am pus în practică măsuri de urgenţă, iar capacitatea disponibilă în întreaga reţea a fost redusă cu 10%. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu aşa ceva. Centrul de control pentru traficul aerian nu a fost afectat în mod direct şi nu există implicaţii de siguranţă generate de acest incident”, notează Eurocontrol. Astfel, circa 10% din zboruri vor fi anulate.

Jumătate din cursele aeriene vor fi afectate de întârzieri, potrivit Sky News.

Afectaţi de această situaţie sunt 500.000 de pasageri. Circa 15.000 de zboruri sunt afectate.

Până în prezent, aeroporturile din Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt şi Helsinki au avertizat că vor fi înregistrate întârzieri semnificative în cazul decolărilor, iar frecvenţa acestora a fost limitată la 10 pe oră.

Situaţia zborurilor de pe Aeroportul Henri Coandă

Potrivit tabelei de Plecări de la Aeroportul Henri Coandă, la ora 19.30 figurau ca „întârziate“ două zboruri spre Oslo şi Londra operate de WizzAir, iar o cursă Austrian Airlines spre Viena era anulată. În cazul Sosirilor, cursa Tarom de la Viena, programată să aterizeze la 20:20 avea o întârziere de 22 de minute. Puteţi consulta situaţia zborurilor de pe Otopeni în timp real aici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache, pe aeroportul Otopeni au fost înregistrate marţi întârzieri, însă problemele nu au fost provocate de sistemul de supraveghere Eurocontrol, ci din cauze obişnuite, transmite Mediafax.ro

Eurocontrol coordonează traficul aerian pentru 41 de state europene. Sediul este la Bruxelles, dar organizaţia nu este o agenţie a Uniunii Europene. Sistemul ETFMS calculează ruta ideală de zbor şi alocă anumite culoare de zbor, reducând complexitatea comunicării între state.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite