Tragedia din Colectiv. 12 victime în stare critică şi gravă internate în Capitală. Patronii firmei de efecte pirotehnice, eliberaţi din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape trei săptămâni de la tragedia care a avut loc în clubul Colectiv, încă 80 de persoane se află internate în spitale, 50 în unităţi din România şi 30 în cele din străinătate. Bilanţul persoanelor decedate a ajuns luni la 56 după ce o tânără în vârstă de 18 ani a murit la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti. De altfel, Tribunalul Bucureşti a decis marţi ca patronii firmei de efecte pirotehnice să fie eliberaţi din arest.

UPDATE Patronii firmei de efecte pirotehnice, dar şi angajatul lor, au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Astfel, potrivit deciziei de marţi de magistraţilor Tribvunalului Bucureşti, patronii Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, dar şi angajatul Viorel Zaharia vor fi eliberaţi din arest.

Decizia este definitivă.

Fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, că 80 de persoane rănite în urma incendiului de pe 30 octombrie din clubul Colectiv mai sunt internate în acest moment în spitale, 50 fiind unităţile sanitare din Bucureşti, în timp ce 30 sunt internate în cele din străinătate.

Din pacienţii internaţi în Capitală, 8 sunt în stare critică, 5 sunt în stare gravă, în timp ce 37 sunt stabili.

Dintre pacienţii în stare critică, trei sunt la Spitalul Floreasca, unul la Spitalul Elias, unul la Institutul „CC Iliescu”, doi la „Sf. Ioan” şi unul la Spitalul de Arşi.

Acesta a mai precizat că, din fondul de rezervă al Guvernului, au mai fost alocate 26 de milioane de lei pentru completarea stocului de medicamente.

Tragedia din Colectiv: 56 de morţi

Numărul persoanelor decedate a ajuns, luni, la 56, după ce Ioana Victoria Geambaşu, o tânără în vârstă de 18 ani care era internată la Spitalul „Sfântul Ioan” a murit. Aceasta era în moarte cerebrală chiar din seara incendiului din clubul Colectiv, fiind ţinută în viaţă doar de aparate.

Tragedia din Colectiv. Au fost deschise trei dosare penale

În urma tragediei din Colectiv au fost deschis trei dosare penale, unul instrumentate de procurorii Parchetului General şi două de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Primul dosar îi vizează pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, acuzaţi de omor din culpă şi vătămare corporală din culpă. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv pe 3 noiembrie. 

Anchetatorii au arătat că cei trei, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

De asemenea, în acest caz sunt vizaţi pirotehnistul care a aprins artificiile în Colectiv şi patronii firmei care le-a furnizat, şi aceştia fiind plasaţi în arest preventiv.

Fostul primar Piedone, patru zile în arest preventiv

Pentru că existau suspiciuni de corupţie în modul în care a fost autorizat Clubul Groazei, o parte din anchetă a fost preluată de DNA. În cel de-al doilea dosar au fost inculpaţi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi două funcţionare. Piedone şi cele două funcţionare au fost arestaţi pe 7 noiembrie, însă pe 11 noiembrie au fost eliberaţi.

Bănuiţi de corupţie sunt şi inspectorii ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov care, deşi au controlat clubul Colectiv, ar fi ascuns neregulile. Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, ca urmare a unei decizii definitive de sâmbătă a Curţii de Apel Bucureşti.

Pentru că ISU este instituţie militară, cei doi inspectori fac obiectul unui dosar instrumentat de procurorii militari din cadrul DNA. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite