Tragedia din Colectiv. 68 de persoane cer daune morale şi materiale în dosarul în care sunt judecaţi pompierii ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
63 de persoane au murit în urma tragediei din Colectiv FOTO Adevărul
63 de persoane au murit în urma tragediei din Colectiv FOTO Adevărul

Tragedia din Colectiv. 68 de persoane s-au constituit părţi civile în dosarul în care sunt judecaţi George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov. Aceştia cer daune morale şi materiale.

De altfel, este posibil ca numărul celor care cer daune în acest dosar să crească, în condiţiile în care numărul persoanelor decedate a ajuns la 63, în timp ce alte 200 de persoane au fost rănite în urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean Colectiv, potrivit Agerpres.

Pe o pagină de Facebook, intitulată „Împreună rezistăm”, a fost postat un mesaj prin care persoanele rănite, dar şi rudele celor care au murit, sunt îndemnate să meargă în instanţă pentru a cere despăgubiri.

„Mesaj pentru toate persoanele care au suferit o vătămare fizică, materială sau morală în urma incendiului din Clubul #Colectiv. La nivelul Tribunalului Militar Bucureşti a fost înregistrat dosarul penal nr. 129/753/2015. Judecata va începe în foarte scurt timp (maxim 7 — 10 zile). Detalii — http://goo.gl/wqg8R1. Toate persoanele care au suferit o vătămare fizică, materială sau morală se pot constitui #PărţiCivile doar până la începerea judecăţii, împotriva Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi împotriva Ministerului Afacerilor Interne, pentru a solicita daune materiale şi morale. Prin 'membru de familie' se înţelege atât părinţii, copiii, fraţii şi surorile, cât şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare (concubini). Cererea de constituire parte civilă trebuie să conţină cuantumul daunelor materiale şi, separat, cuantumul daunelor morale; motivele pentru care sunt solicitate aceste daune; probele care dovedesc aceste daune: chitanţe, facturi, documente, martori (nume, prenume, adresa), acte medicale, fotografii etc”, este îndemnul de pe Facebook. 

Acuzaţiile pe care le aduc procurorii DNA

George Matei şi Antonina Radu, foşti ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deşi ştiau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv, au reţinut anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite