Tragedia din Colectiv. Arest la domiciliu prelungit pentru patronii clubului, patronii firmei de artificii şi pentru pirotehnist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au decis, luni, prelungirea arestului la domiciliu a patronilor clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul patronilor firmei de artificii, Daniela Niţă, Cristian Niţă, şi a pirotehnistului Viorel Zaharia.

Decizia de luni a instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată.

Unul dintre patronii clubului a declarat luni, în faţa instanţei, că a comandat burete special, ignifug, pentru local, dar firma care s-a ocupat de livrare şi instalare a adus un produs mai ieftin şi mai prost calitativ. 

Cu toate acestea, după tragedia de la sfârşitul lunii octombrie 2015, reprezentanţii firmei care s-a ocupat de lucrările de renovare au declarat public că ei au făcut o ofertă pentru un burete calitativ, dar că patronii au ales o variantă mai ieftină, arată Digi24.

De asemenea, avocaţii acestora au precizat că cei trei sunt conştienţi de gravitatea acuzaţiilor care li se aduc, însă spun că fac parte dintr-un lung şir de vinovaţi.

Patronii clubului Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă

În urma tragediei, Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General. Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

Daniela Ioana Niţă (38 de ani), administrator şi asociat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists (GIFA), este acuzată de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Cristian Mihai Niţă (31 de ani), fratele Danielei Niţă, director şi acţionar al firmei de artificii, este cercetat tot pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Tragedia din Colectiv. 63 de persoane au murit în urma incendiului

Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa  63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

În prezent,  în spitalele din Bucureşti mai sunt internate două persoane, una dintre fiind în stare gravă. Unul dintre pacienţi este internat la Spitalul Floreasca, iar unul este la Spitalul Central Militar.

De asemenea, în spitalele din străinătate mai sunt internaţi 14 răniţi în incendiul de la Colectiv, dintre care un cetăţean german:

  • Belgia  – 7 persoane internate,  în stare stabilă
  • Olanda – 1 persoana internata, în stare stabilă
  • Germania - 3 persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetăţean german.
  • Marea Britanie – 3 persoane  internate, în stare stabilă

Cristian Popescu Piedone, vizat de DNA

Şi procurorii anticorupţie fac cercetări într-un dosar disjuns din cel instrumentat de Parchetul General. În acest caz sunt vizaţi Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4,  Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, de la acelaşi serviciu.

Iniţial, Cristian Popescu-Piedone a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv. Ulterior, procurorii l-au anunţat că au extins urmărirea penală şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul său pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 12 noiembrie 2014 — 30 ianuarie 2015, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL).

Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.

În acelaşi timp, funcţionarele Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea, respectiv avizarea documentelor.

Doi căpitani ISU Bucureşti - Ilfov, trimişi în judecată

De altfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au fost trimişi în judecată pentru pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Procurorii DNA susţin că prin faptele celor doi, Colectiv Club ar fi realizat un folos necuvenit în sumă de 62.298 lei, reprezentând profitul net pe care societatea comercială menţionată l-a realizat în perioada ce interesează cauza.

Procurorii spun că prin aceste fapte, Antonina Radu şi George Petrică Matei ar fi adus atingere drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi au manifestat dispreţ faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă şi integritate fizică şi psihică aşa cum este reglementat în cuprinsul articolul 22 alin. 1 din Constituţia României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite