Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu: Să piară ţara dacă nu se face cum vreau eu!

28
12 Feb 2014 13:15:43
Mirel Palada

Acum 2000 de ani, împăratul Nero dădea foc Romei pentru a cânta poeme în faţa focului. Romanii nu l-au iertat. Istoria nu l-a iertat.

În zilele noastre, Traian Băsescu dă foc României pentru un bicisnic câştig electoral, încercând să evite pierderea puterii. 

Nero măcar avea scuza că era nebun. Traian Băsescu însă nu este nebun. Este cinic şi calculat. Face orice îi stă în putere să nu piardă puterea. După mine, potopul. 

FMI este una din instituţiile internaţionale care a ajutat România să obţină stabilitate economică şi să se redreseze în urma marii crize ce a zăticnit lumea în ultimii 5 ani. Între 2010 şi 2012, instituţiile financiare internaţionale au fost singura piedică împotriva derapajului total al guvernării Băsescu-Boc. În tot acest timp, la Bucureşti, Fondul nu avea un partener de discuţie în Guvern, ci un piroman căruia trebuia să îi ascundă chibriturile ca să nu dea foc la ţară.

Acţiunile din ultimele luni ale Preşedintelui au dus la suspendarea de facto a Acordului care a permis până acum României să se împrumute la unele din cele mai mici dobânzi din istorie şi a asigurat stabilitatea macroeconomică. Nu există vreun motiv pentru refuzul Preşedintelui de a semna decât încăpăţânarea. FMI a agreat recent măsurile economice şi fiscale, inclusiv acciza sau posibilitatea scăderii ratelor pentru un milion de români.

Dar acesta sunt detalii de ignorat pentru Preşedinte. Băsescu pur şi simplu refuză să semneze scrisoarea cu FMI din considerente politicianiste, aruncând în aer înţelegerea şi primejduind toate cele obţinute cu greu în ultimii ani: echilibru macro-economic, creştere economică şi a nivelului de trai, îmbunătăţirea ratingului de ţară.

Asta nu este singura pagubă provocată de refuzul Preşedintelui Băsescu de a semna scrisoarea cu FMI. Din cauza aceluiaşi refuz, România riscă scăderea de la 95 la 85% a cofinanţării de la UE. Zeci de milioane de euro vom plăti în plus doar pentru că acesta este hatârul locatarului de la Cotroceni.

Umorile destructive ale Preşedintelui nu se opresc aici. Pe lângă FMI, mai recent i-a căşunat şi pe BNR. Nu contează că BNR e una din instituţiile care conferă stabilitate acestei ţări. Traian Băsescu umblă pe lângă zidurile sale cu şomoiogul de câlţi îmbibaţi în motorină să-i dea foc pentru că BNR refuză să-i facă jocurile politice iresponsabile.

Aseară, Traian Băsescu se arăta nervos de felul în care BNR a decis să susţină politicile de Guvernului, să încurajeze creditarea şi consumul şi să ofere expertiză pentru măsura privind reducerea ratelor la credit pentru aproape un milion de români. Nu contează că nici BNR, nici FMI şi nici Guvernul nu împărtăşesc opinia Preşedintelui, altfel recunoscut pentru erorile majore şi dureroase pe care le-a făcut cât a controlat Executivul.

În timpul acesta, BNR este cea care, prin politicile monetare, a ajutat la atingerea celei mai mici inflaţii din ultimii 25 de ani, neutralizând monstrul care ne-a întunecat existenţa post-decembristă: creşterea preţurilor. Dacă anul trecut a crescut salariul mediu net mai mult decât inflaţia, sporindu-se puterea de cumpărare a populaţiei, aceasta este şi pentru că Banca Naţională şi-a făcut treaba.

În timp ce Preşedintele este pornit să atace tot ce îi stă în cale, Guvernul, împreună cu BNR şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, caută mecanisme pentru sprijinirea dezvoltării pieţei de capital, cea care, în perioade de criză, poate compensa timiditatea băncilor sau a investitorilor străini.

Azi, la sediul Bursei de Valori Bucureşti a avut loc conferinţa cu tema "Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România” la care conducerea BNR şi a Guvernului României, guvernatorul Mugur Isărescu şi premierul Victor Ponta au stat alături de reprezentanţii ASF, BVB şi ai mediului de afaceri pentru a găsi soluţii pentru întărirea pieţei de capital din România. Asta după ce anul trecut, prin decizia Guvernului de a privatiza pachete de acţiuni din companiile de stat pe bursă, BVB a primit un nou impuls de activitate.

Concluzia e simplă: în timp ce unii construiesc, alţii poartă ranchiună şi distrug tot în cale. 

Traian Băsescu se supără şi încearcă să distrugă tot ce nu îi este servil. Toţi cei care nu adoptă poziţia Boc în faţa sa trebuie sa fie neutralizaţi, distruşi, aneantizaţi, discreditaţi. Chiar dacă aceasta are efecte secundare catastrofale. 

Preşedintele, după cum ne-a obişnuit, aruncă ţara în aer doar pentru a plăti nişte poliţe.

Păcat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Vanatorul/d.c.
12.02.2014, 13:27:11

Al naibii, Chiru' ,cum nu-i lase pe mafiotii PSD sa-si faca de cap..! Ce te faci insa dl. Palada, daca esti amenintat cu puscaria chiar de colegii din PSD..? "Lista preşedinţilor de Consilii Judeţene care vor fi aruncaţi de DNA în justiţie este deschisă tocmai de Bunea Stancu, fostul electrician ajuns starostele Brailei, care ameninţă că dacă va ajunge la închisoare va avea grijă ca toţi ceilalţi camarazi ai săi să ajungă după gratii. Astfel, dacă "prietenii" săi din USL îl vor lăsa să ajungă la DNA, va avea grijă să spună tot ce ştie şi despre alţi politicieni sau afacerişti. Baronul de Brăila a spus că ai săi colegi „nu şi-au găsit prostul” care sa plece capul dacă va fi să pice „la suferinţă”. Deşi declaraţiile şi faptele lui au intrat în antenţia tuturor, USL nu l-a exclus din partid pe Bunea Stancu, aşa cum procedează, de obicei, în astfel de cazuri. „Nu o sa pic doar eu ca prostul, vă iau pe toţi după mine! Pe toţi! Pană şi pe procurorii care m-au scos până acum! Mă duc eu, trag tot judeţul după mine, şi Bucureştiul, ne ducem cu toţii la mititica!” - le-ar fi spus Bunea Stancu apropiaţilor. USL nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte atitudinea lui Bunea Stancu. Să le fie oare frică membrilor din partid de declaraţiile "baronului din Brăila"? Eu cred ca le tremura genuncii la toti..! Inclusiv propagandistilor de alde dl.Palada, care incerca sa ne prostesca..pe banii nostri..!

+9 (19 voturi)
Stanila Ion
12.02.2014, 13:48:36

Nici nu stiu daca sa-mi para rau, poate e bolnav acest "domn". Dar boala lui este cam generala in cercurile in care se invarteste. Nu stiu daca avem destui psihiatri pentru tratarea tuturor tuturor mincinosilor si nici nu stiu daca se mai pot face bine. In alta ordine de idei, nu toti istoricii sunt de parere ca Nero ar fi incediat Roma pentru ca "stirea" apartine unor adversari. A profitat, insa, reconstruind-o. Cat despre cine "incediaza" Romania numai cine are orbul gainilor nu vede.

+9 (15 voturi)
aurel aurel
12.02.2014, 13:48:46

Mister Pala(mi)da,acum fmi ul este institutia care a ajutat romania,insa pina mai ieri ,cind conducea boc, fmi ul era raul absolut,ar groparul initiativelor romanesti si libertatii de decizie.Faptul ca sunteti ipocrit si ipocriti,nu e o noutate si ar fi cel mai mic defect pe care l aveti,insa aveti si un tupeu de cocalari fara margini...adica mai vreti sa ne convingeti si ca scumpirea carburantului cu inca o taxa ...de parca nu aveti destule, este inspre binele romanilor,iar basescu si noi ,indaratnici nu vrem sa intelegem ca scumpirile sunt in favoarea noastra,sa ne lasam jupuiti,beliti cu zambetul pe buze, ca dragnea sa aiba bani de galeti....ce tupeu aveti...

+10 (16 voturi)
calu
12.02.2014, 14:19:10

D-le Pala(mi)da,de ce nu esti corect in ceea ce asterni p'acilea?BNR nu a impartasit acea electorata propusa de nestiutorul in ale economiei ...premierul Ponta,iar faptul ca inflatia bate pasul pe loc se datoreste interventiei artificiale pe piata financiara a Bancii Nationale.Referitor la scaderea preturilor ...sunteti in mare eroare.Deci,renuntati la manipulari pentru ca ...poporul s-a cam trezit si si-a dat seama de adevarata fata a ...noilor cocotati,prin forta as zice eu,la putere.Banuiesc ca o s-o luati in freza la viitoarele alegeri ,asta depinde de numarul cetatenilor care se vor bucura de galetile voastre ...rosii oferite in campanie.

+7 (17 voturi)
barbu brailoiu
12.02.2014, 14:55:19

nu ştiam că ziarul "adevărul" (crezut şi respectat, până acum) poate face un gest care îl transformă în "gazeta de perete" a guvernului. adică îl DESCALIFICĂ. s-a reluat, cumva, procedeul folosit de guvernul năstase, prin care presa independentă era domesticită?

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările