Transferul pacienţilor cu COVID în Ungaria: Un avion al Forţelor Aeriene va duce primii cinci pacienţi la Oradea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform lui Hadrian Borcea, coordonator UPU Oradea, un avion al Forţelor Aeriene Romţne va aduce joi după-amiază  la Oradea cinci pacienţl care vor fi preluaţi cu ambulanţele şi tranportaţi către Debrecen. Foto: Mediafax
Conform lui Hadrian Borcea, coordonator UPU Oradea, un avion al Forţelor Aeriene Romţne va aduce joi după-amiază  la Oradea cinci pacienţl care vor fi preluaţi cu ambulanţele şi tranportaţi către Debrecen. Foto: Mediafax

Un avion al Forţelor Aeriene române va transporta primii cinci pacienţi cu COVID-19 care vor fi transferaţi în Ungaria joi seară. Aceştia vor fi aduşi pe Aeroportul Oradea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe şi duşi la Debrecen. Deja un medic de la Timişoara este la Szeged, în Ungaria, pentru a ţine legătura cu medicii de acolo. Un criteriu important de eligibilitate a pacienţilor, dincolo de cel medical, este consimţământul familiei.

Conform lui Hadrian Borcea, coordonator UPU Oradea, un avion al Forţelor Aeriene Romţne va aduce joi după-amiază  la Oradea cinci pacienţl care vor fi preluaţi cu ambulanţele şi tranportaţi către Debrecen.

„Domnul Raed Arafat a emis un ordin de comandant al acţiunii ieri seară prin care a desemnat două UPU-ri din România care să coordoneze trasferul pacienţilor în Ungaria, în două centre medicale din Ungaria, UPU Oradea Bihor va coordona transferul către centrul Debrecen, iar UPU spitalului Judeţean Timişoara va coordona transferul către Szeged. Aici sunt disponibile 10 locuri pentru ATI momentan şi 50 de locuri pentru pacienţii pre critici”, a precizat .pentur News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

UPU Judeţean Timişoara şi UPU Arad coordonează aceste transferuri. Deja un medic din cadrul UPU Spitalului Judeţean Timişoara se află la Szeged, a plecat de dimineaţă acolo pentru a ţine legătura cu autorităţile din Ungaria, procedura va fi următoarea:

„Se fac evaluări în UPU-rile din ţară, îndeosebi în cele din vestul ţării, dar şi în Bucureşti, pentru a selecta pacienţi care vor merge. Criteriile sunt criterii de severitate ale bolii, atât pentru pacienţii de ATI, cât şi pentru pacienţii pre-critici, dar un alt criteriu important este consimţământul pacientului sau al familiei. Deja la Arad a existat un caz în care familia şi-a exprimat opţiunea ca pacientul să rămână în UPU la Spitalul Judeţean Arad şi să nu fie transferat în Ungaria pentru că le-ar fi foarte dificil dânşilor să afle informaţii de acolo sau să poată să se deplaseze acolo. Cum vă spuneam pentru Szeged sunt 10 locuri de terapie intensivă şi 50 de locuri pentru precritici, de la Spitalul Judeţean Timişoara maximum doi pacienţi am trimite către Szeged. Pacienţii aceştia sunt din UPU Judeţean”, a declarat pentru News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite