Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Transparency International: România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria

5
25 Jan 2022 10:02:53
Autor: News.ro
România, printre cele mai corupte ţări din UE grafic T.I.
România, printre cele mai corupte ţări din UE grafic T.I.

România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria, relevă Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat marţi de Transparency International, care mai arată că, în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupţiei, în ultimii 10 ani, iar România nu face excepţie.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt””.
 
”Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte). Percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci şi prin comparaţie cu rezultatele din anul 2012, când ţara noastră avea 44 de puncte din 1001 . La nivelul UE sunt însă şi state care au înregistrat diferenţe de peste 10 puncte în ultimul deceniu. Grecia şi Italia au câştigat câte 13 respectiv 14 puncte în perioada 2012 - 2021. Astfel că Grecia avansează de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021, iar Italia de la 42 de puncte în 2012 ajunge în 2021 la 56 de puncte. La polul opus se află Cipru şi Ungaria, care au pierdut 13 respectiv 12 puncte în ultimul deceniu, ajungând la 53 respectiv 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul statelor UE rămâne la 64 de puncte”, precizează organizaţia.
 
În ceea cepriveşte achiziţiile publice în contextul pandemiei, din analiza TI reiese că pandemia de COVID-19 a dat guvernelor ocazia să îşi extindă puterea executivă, să ascundă informaţii publice şi să restrângă din drepturile cetăţenilor. Pandemia a afectat transparenţa şi responsabilitatea inclusiv la nivelul statelor membre UE, expunând semne de îngrijorare cu privire la paşi înapoi făcuţi chiar şi de ţările din fruntea clasamentului IPC.
 
Transparency International precizează că, în România, unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achiziţiilor publice, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor publice făcute în pandemie.
 
Transparency International Romania readuce  în atenţia publică Pactele de Integritate - o soluţie pentru asigurarea transparenţei, eficienţei şi tratamentului egal în achiziţiile publice, prin care societatea civilă poate monitoriza investiţiile publice, inclusiv din prisma utilităţii şi corectitudinii.
 
Transparency International România face următoarele recomandări:
 
- Includerea Pactelor de integritate ca mecanism obligatoriu de monitorizare publică a procedurilor de achiziţii, de la momentul planificării până la execuţia integrală, pentru toate achiziţiile care depăşesc pragurile prevăzute de lege pentru publicarea în Jurnalul Oficial UE.
 
-  Introducerea Pactelor de Integritate ca măsură în cadrul proiectelor finanţate prin fondurile structurale şi de investiţii.
 
- Îmbunătăţirea SICAP cu informaţii necesare pentru a înţelege punctele slabe ale sistemului şi ale procedurilor de achiziţie şi pentru a permite formularea unor politici publice coerente în domeniu, care să remedieze problemele identificate. 
 
- Transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate.
 
Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei.
 

Vă recomandăm şi: 

 
Platformele de social media au pierdut deja 10 miliarde de dolari din cauza schimbărilor privind urmărirea utilizatorilor de iPhone
 
Pandemia a accentuat corupţia. România este pe primul loc în topul UE privind mita oferită pentru servicii medicale

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

John Moga
25.01.2022, 10:57:00

Romania a fost corupta dintotdeauna, de sus pana jos. Dezastrul armatei din Primul Razboi Mondial a fost o prima dovada a sec.XX ca tara era in ghearele coruptiei si imposturii. WW II si comunismul au adus coruptia la un nivel care nu se credea posibil de catre nimeni. Lumea crede gresit ca a fi corupt inseamna a fura. Nu numai. A fi corupt inseamna a promova in posturi de putere oameni care nu merita. Coruptia este impostura pentru ca otraveste sistemul care nu are cum sa functioneze. Vi se pare ca in Romania lucrurile merg normal?!

+4 (4 voturi)
mache
25.01.2022, 11:22:11

am senzatia ca nu intelegi in ce tara te afli. toate tarile din sudul europei, tari din care facem parte sunt la fel.

-2 (2 voturi)
mache
25.01.2022, 11:06:34

in 2013 era prim ministru stimabilul Ponta si stimabilul Ghita. E, daca in 2013 Romania era mai putin corupta decat astazi atunci eu sunt papa. Din pacate pentru Romania cele 2 partide anti-sistem promoveaza demolarea autoritatii statului roman si increderea cetatenilor in statul roman. De aia suntem asa de jos la anti coruptie si mai ales de aia aparem mai rau ca in 2013.

0 (2 voturi)
mache
25.01.2022, 11:08:53

intereseul usr e sa mentina indicele de coruptie si neincredere cat mai mare, altfel asa ageamii si aerieni dispar intantaneu din viata politica. nu are nici o importanta efectele lor distructive pe termen lung

-4 (4 voturi)
Ion Tamis
25.01.2022, 12:43:42

In occidentul european, cam lipsit de gaz metan, in criza actuala facturile au crescut, in medie, cu 30%. In Romania jafului pesedist - penelist, milioanele da facturi (chipurile gresite) pentru utilitati indica cresteri de 3 - 4 ori, in conditiile in care statul insusi, cu escroci de la partide in consiliile de administratie, este principal actionar si producator. Concluziile se impun de la sine!

+3 (3 voturi)
Modifică Setările