"Trapa pentru bebeluşi" - salvarea copiilor nedoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestei săptămâni, în oraşele din Germania au fost lipite postere prin care femeile care vor să-şi abandoneze nou-născuţii sunt îndemnate să nu îi arunce la gunoi, ci

De la începutul acestei săptămâni, în oraşele din Germania au fost lipite postere prin care femeile care vor să-şi abandoneze nou-născuţii sunt îndemnate să nu îi arunce la gunoi, ci în chepenguri speciale, care le garantează anonimatul. Iniţiativa consiliilor locale a atras critici din partea clericilor şi a organizaţiilor de caritate, care susţin că încurajează mamele să îşi abandoneze copiii.

"Trapa pentru bebeluşi", amenajată în pereţii unor maternităţi, este ascunsă vederii, deseori mascată de copaci şi la adăpost de camerele de supraveghere ale oraşelor. Copilul poate fi pus pe un tobogan, alunecă lin printr-o gaură în perete şi coboară într-un pătuţ, situat în interiorul maternităţii.

Un semnal sonor alarmează personalul medical, dar numai după ce mamei i s-a dat suficient timp pentru a se îndepărta. Copilul poate fi cerut înapoi, într-un interval de până la trei luni, în cazul în care mama se răzgândeşte. Posterele din Berlin dau adresele a trei spitale ce au astfel de "trape".

Sponsorul campaniei este omul de afaceri Hans Wall, patronul unei companii ce gestionează staţiile de autobuz şi WC-urile publice şi care a devenit naşul unui copil abandonat într-unul din aceste locuri. Campania este sprijinită de ecologişti, însă guvernul este rezervat, temându-se de probleme legale.

"Epidemie" de pruncucideri

Măsura este menită să pună capăt "epidemiei" de pruncucideri care a şocat ţara. Cel puţin 23 de bebeluşi au fost ucişi în Germania de la începutul acestui an, mulţi dintre ei omorâţi în bătaie sau strangulaţi de propriile mame, iar apoi aruncaţi la containerele de gunoi.

Experţii cred însă că cifrele reale depăşesc statistica. Cei care investighează fenomenul nu au nicio explicaţie pentru valul de crime ce implică mame de toate vârstele şi din toate zonele ţării.

Incintele speciale, respinse de autorităţile române

Ideea instalării unor astfel de cutii de colectare a copiilor abandonaţi nu surâde nici autorităţilor române pentru protecţia copilului şi nici organizaţiilor neguvernamentale care activează în acest domeniu. "În România, încă nu se pune problema adoptării acestei măsuri. Deocamdată, noi ne confruntăm cu o rată crescută a abandonului în maternităţi", ne-a spus Bogdan Panait, secretar de stat, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANDPC). Directorul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Panait Sârbu" din Bucureşti, prof.dr. Bogdan Marinescu, se îndoieşte şi el de oportunitatea unei astfel de iniţiative, întrebându-se "cum am fi fost priviţi de Comunitatea Europeană dacă am fi aplicat noi această măsură…". George Roman, reprezentantul organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, este de părere că "din experienţa mea, mamele consiliate la timp nu numai că nu şi-au ucis copiii, dar n-au mai conceput să-i abandoneze".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite