Traseul şpăgilor din dosarul Microsoft. Comisioanele ministrului Sandu şi discuţiile din crama lui Pinalti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, sunt aşteptaţi pe 24 februarie 2016 la Curtea Supremă pentru a fi audiaţi în dosarul “Microsoft”. Ei vor da detalii despre implicarea fostului primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti în acest caz. Pinalti nu a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori, iar acum magistraţii îşi fac ancheta judecătorească.

Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi afaceristul Dumitru Nicolae au recunoscut la un termen anterior acuzaţiile în acest caz, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei, iar acum judecătorii administrează probe doar în ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Ştefan - care neagă implicarea sa în dosarul Microsoft.

Avocatul lui Gheorghe Ştefan a cerut instanţei audierea unuia dintre denunţători, Dinu Pescariu, procurorul DNA nu s-a opus, dar instanţa a arătat că va delibera pe acestă solicitare.

Declaraţia consilierului lui Gheorghe Ştefan

La termenul de astăzi a fost audiat ca martor afaceristul Gabriel Muraru, care a fost consilier şi apropiat al lui Gheorghe Ştefan, care a menţinut declaraţiile date la DNA.
Gabriel Muraru: “L-am cunoscut pe Gheorghe Ştefan in 2005-2006, când era primar în Piatra Neamţ. Aveam afaceri acolo şi aveam nevoie de avize de la Primărie, în acest context l-am cunoscut. Relaţia a devenit mai apropiată după 2009, când am lucrat la Strategia de Turism a municipiului Piatra Neamţ.  In perioada respectivă aveam si o fabrică de confecţii şi un restaurant în Piatra Neamţ.

Pe parcusul discuţiilor i-am spus lui Gheorghe Ştefan că am dificultăţi cu afacerile, iar dansul mi-a spus că poate să mă ajute cu nişte contracte. Dânsul avea  poziţie mai mult decat influentă, atât în oras cât şi la nivel naţional, din perspectiva faptului că era influent în partidul aflat la putere (PDL- n.r.).  În acea perioadă, 2009-2010, am început să merg des cu Gheorghe Ştefan la Bucureşti la întâlnirile pe care acesta le avea la Hotel Marshall cu oameni de afaceri, politicieni, miniştri, în general oameni cu funcţii de conducere şi putere de decizie în diferite autorităţi. Pe parcursul întâlnirilor i-am cunoscut pe Gabriel Sandu, Claudiu Florică, Decebal Draghiş sau pe directorul Transelectrica de atunci”.

Despre afacerea “Microsoft”

Judecător: “Când aţi aflat de afacerea cu soluţii IT? Cand l-aţi cunoscut pe Draghiş, eraţi prieteni?”
 

Gabriel Muraru: “La acele întâlniri l-am cunoscut pe Draghis, el mi-a spus ca ar fi nepotul lui Gheorghe Ştefan. Prima interacţiune a fost legată de proiectul de strategie turistică, tocmai de aceea m-a trimis la el Gheorghe Ştefan. Am început să îl vizitez pe Draghiş la biroul său de la Marriot, pentru a-i da detalii despre proiectele turistice.Draghiş mi-a povestit că îl ştie pe Gheorghe Ştefan din 2004-2005, când facilitase numirea directorului de la Oil Terminal. Mi-a detaliat un întreg parcurs al afacerilor cu Oil Terminal şi al banilor care ajungeau la Gheorghe Ştefan din contractele pe care le derula acolo.

Pe parcursul discuţiilor m-a intrebat inclusiv daca nu vreau sa intervina la GS sa ma puna directorul la Oil Terminal. I-am spus că nu cunosc domeniul şi nu mă interesează acea funcţie, dar că mă interesează altceva. In acea perioadă Draghiş mi-a solicitat să îi transfer compania de consultanţă pe care o aveam, mai ales având în vedere că urma să fiu numit într-o funcţie publică şi nu puteam avea o firmă”.

Discuţiile din crama lui Pinalti

Gabriel Muraru: “Revenind la întalnirile de la Marshall. In aceeaşi perioada 2009-2010, până a fi numit director la Compania Sării, se discuta la acele întâlniri despre afacerea cu licenţele Microsoft. La acele discuţii participau, în afară de Gheorghe Ştefan, Claudiu Florică, Decebal Draghiş. Concluzia a fost ca Florică are susţinerea politica a lui Gheorghe Ştefan in acea afacere, sustinere confirmata si de legatura foarte strânsă pe care Gheorghe Ştefan o avea cu ministrul Comunicaţiilor de atunci, Gabriel Sandu. Pe fondul acelor discuţii, Draghiş mi-a spus că este implicat şi el în afacerea cu licenţe Microsoft şi mi-a cerut din nou să renunţ la acea companie de consultanţă a mea, având în vedere că urma să fiu numit la Compania Naţionala a Sării”.

"Intr-un week-end, Draghiş a convocat o întâlnire acasă la Gheorghe Ştefan. Ne-am vazut în crama casei lui Gheorghe Ştefan. Acolo mi-a spus de ce avea nevoie sa deţină acea companie de consultanţă: într-un off-shore al dânsului trebuia să primească nişte bani de la Microsoft. Avea nevoie de firmă pentru a albi nişte bani care se rulau prin companiile sale care avea lucrări cu primăria. Dupa discuţie i-am cedat părţile sociale ale companiei mele. Ştiam că Draghis are mai multe offshore-uri, îmi povestea des cum le foloseşte pentru a transfera banii dintr-un cont in altul in ideea de a le pierde urma”.  


Prins la mijloc

Gabriel Muraru: “Eu aveam la teatru o cafenea, un contract de inchiriere pe 10 ani. Am primit o notificare ca se reziliază contractul de la Consiliul Judeţean, intra teatrul în renovare, cu 10 milioane de euro, fonduri europene. Eu am refuzat sa renunţ, aveam de recuperat investiţia. Am avut o discuţie cu Draghiş şi Ştefan chiar la cafeneaua mea de la teatru, a fost mai tensionată, că nu voiam să renunţ.
Ştefan mi-a spus că îi stric afacerile.‎ Am ajuns la o soluţie. Ştefan mi-a spus ca e preşedintele PDL Neamt, poate interveni la preşedintele CJ Neamţ să îmi acorde despăgubirile solicitate de mine, condiţionând intervenţia de prestaţia din partea mea a unor servicii, adică să predau anumite sume de bani domnului Sandu. În numerar.  Am fost de acord. Solicitarea era să transferăm şi 50% din companie”.
 

Traseul banilor

Gabriel Muraru a povestit cum s-au transferat banii. Decebal Draghiş a transferat din contul unui off-shore al lui către firma Studio SRL unde era asociat Muraru alături de Marius Novac 86.000 euro, care reprezenta “majorare capital social”.  Din contul Authentic Travel s-a transferat în contul lui Marius Novac 40.000 euro, “contravaloare părţi sociale”.


Gabriel Muraru: "Precizez că, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan, am dat această suma cash lui Gabriel Sandu. I-am dat banii în parcarea din proximitatea Ministerului Comunicatiilor. L-am sunat, i-am spus că am sî îi transmit un mesaj din partea lui Gheorghe Ştefan, sens în care a coborat în parcare. Aveam numărul lui Sandu chiar de la el, făcusem schimb de numere chiar la una din întalnirile de la Marshall. I-am spus apoi lui Gheorghe Ştefan ca i-am dat banii lui Sandu, iar el mi-a spus sa stau cuminte, că e în regulă. I-am dat bani din banii mei personali, nu am scos acele sume din conturile firmelor, a fost un artificiu pentru disimularea sumelor care erau primite pe numele lui Novac”.

Apartamente pentru copiii lui Gheorghe Ştefan

Gabriel Muraru: “Draghiş şi-a exprimat dorinta de a cumpara două apartamente într-un bloc construit de fostul viceprimar din Piatra Neamt. Am aflat ulterior căa de fapt erau pentru copiii lui Gheorghe Ştefan. Banii pentru cele doua apartamente au venit de la cele doua off-shore-uri ale lui Draghiş”.
 

Judecator: “Haideţi, dumneavoastră mergeţi pe după cires foarte tare. Ce e asa greu sa imi spuneti? “
Gabriel Muraru: “Motivul cooptării firmelor lui Tomi Razvan în circuit era facilitarea retragerii sumelor din off-shore-urile lui Draghiş. Transferurile erau facute pe baza unor contracte fictive. Ştiam că operatiunile financiare derulate prin cele doua off-shore-uri vizează afacerea cu componente şi soluţii IT.

Ştiam că Tomi Răzvan îi preda lui Draghis banii pe care ii scotea din conturile firmelor sale sau pe care mi i-a dat mie în parcarea din faţa Parlamentului. Asta după ce Tomi îsi oprea comision de 4-5%. Personal nu am dus nicio sumă de bani lui Gheorghe Ştefan. Ştiam însă de la Draghiş că banii ajungeau la acesta”.

Banii din şpagă ar fi ajuns la Giga TV

Judecator: “Ştiţi ceva despre discuţii legate de investirea banilor pe care Gheorghe Stefan îi tot primea cu titlu de comision din afacerea Microsoft în campania electorală?”
 

Gabriel Muraru:  “Am auzit discutii despre o televiziune centrala Giga TV, care urma sa fie folosita in scop electoral, chiar Draghis se ocupa de ea. Erau discutii pe care le auzeai, despre investirea banilor in campania electorala, dar personal nu am participat la aceste discutii”.

Judecător: “Dezvoltaţi-ne discuţiile avute cu Gabriel Sandu şi Claudiu Florică, ce v-a determinat să credeţi că Ştefan are influenţă la ministru?”

Gabriel Muraru: “Din întâlnirile de la partid, din Modrogan, mi-am dat seama că Sandu îi era subordonat pe linie politică lui Ştefan. Aşa am perceput relaţia în urma întalnirilor la care am participat. Erau situaţii în care, pentru a sprijini un proiect de la Neamţ, trebuia să discut cu Sandu. Nu mereu eram sprijinit, uneori ministrul nu era disponibil, iar când afla, Ştefan se înfuria şi punea mâna pe telefon şi îl suna pe Sandu. Imediat rezolva problema.
La întalnirea de la Marshall cu Stefan, Florica si Sandu am aflat ca urma sa se incheie contractul de licenţiere şi că se va plati in comision care urma sa se imparta. Ştefan a spus că trebuie gasită o soluţie”.

Judecător: „Când a avut loc aceasta discutie?”

Gabriel Muraru: “Cred că la sfârşitul lui 2009- începutul lui 2010. După alegeri.”

Judecător: “A primit bani şi de la alte persoane?”

Gabriel Muraru: “Am fost de faţă când o fată a venit cu un plic cu bani în biroul de la Marriot al lui Draghi;”.
 

Dosarul Microsoft

O parte din dosarul "Microsoft" a ajuns în instanţă în 23 martie, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan fiind acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
După trimiterea unei părţi din dosar în instanţă, procurorii DNA au continuat ancheta în cazul celorlalte persoane vizate.
În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite