Trei propuneri pentru libertatea presei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libertatea presei este un drept fundamental
Libertatea presei este un drept fundamental

Pe 3 mai se sărbătoreşte ziua libertăţii presei. Nu că ar fi motive de sărbătoare, crede redactorul- şef al Deutsche Welle, Ines Pohl. Ea face trei propuneri prin care libertatea presei ar putea fi sustenabil consolidată.

Interzicerea unor publicaţii, sabotarea economică a instituţiilor de presă, condamnarea la închisoare a jurnaliştilor sunt metode binecunoscute aplicate de statele represive pentru a submina libertatea de exprimare în ţările lor.

Între timp, au apărut însă şi pericole mai greu de identificat, mai ales structura virală a Internetului: oameni, dar şi tot mai mulţi boţi, răspândesc minciuni, ştiri false, imagini şi materiale video falsificate cu scopul clar de a manipula. Fake News, campanii de dezinformare pe Social Media, calomnii şi ameninţări au devenit rutină în peisajul zilnic. Tot mai des, astfel de acţiuni sunt puse la cale şi executate de adevăraţi specialişti în comunicare. De exemplu la postul RT (Russia Today) şi între timp şi la Al Jazeera din păcate. Comunicarea lor pare prietenoasă, uneori chiar amuzantă. Într-o lume complicată, aceste canale oferă o simplificare a lucrurilor. În plus, în tot mai multe state se încearcă transformarea unui Internet deschis şi accesibil global într-un Intranet cenzurat valabil doar în ţara respectivă. Este un fenomen care are loc în Iran, China, Rusia şi Turcia.

La aceste manevre există doar un răspuns: oamenii trebuie să înveţe să recunoască adevărul şi minciuna, această competenţă mediatică trebuie predată în educaţia şcolară, trebuie create oferte atractive în acest sens pentru adulţi. Oferte în care trebuie transmis mereu şi mesajul că nu doar libertatea media este periclitată, ci şi potenţial libertatea de a-ţi exprima opinia inclusiv în spaţiul "privat", fără a te teme de eventuale consecinţe negative sau chiar represalii.

Politicienii trebuie să ia măsuri

Politicienii democraţi din lumea întreagă, inclusiv din Europa şi din Germania, se întrec în tentative de a se da bine pe lângă China. Nu contează că în această ţară libertatea presei practic nu există iar oamenii nu au acces nici la oferta presei independente străine, precum Deutsche Welle. Reprezentanţii economiei se gândesc la China ca la o mare afacere, fără a pune preţ pe drepturile omului.

image

Redactorul-şef al DW Ines Pohl

Şi când vine vorba de Iran se discută despre posibilităţile economice, fără să se spună nimic de cei peste 20 de jurnalişti torturaţi în închisorile Gărzilor Revoluţiei. În Bangladesh şi Pakistan, bloggerii îşi riscă viaţa atunci când scriu critic despre  islamismul tot mai exacerbat din ţările lor. Sprijin pentru aceşti oameni din străinătate nu se prea vede. Lumea îl felicită pe prinţul regal saudit pentru că le-a permis femeilor din ţara sa să meargă la cinema, pe stadion şi chiar să conducă o maşină. Dar cine se mai indignează de faptul că bloggerul saudit Raif Badawi se află încă în închisoare?

Iar lista ar putea continua. Este o listă tristă. Iar azi este o zi potrivită pentru a le atrage atenţia politicienilor că au responsabilitatea de a face ceva împotriva atacurilor tot mai dese asupra libertăţii presei. Le arată ei dictatorilor din această lume care sunt valorile noastre? Sunt ei dispuşi să renunţe la anumite afaceri atunci când aceste valori sunt încălcate flagrant? Leagă ei disponibilitatea de a acorda ajutoare de dezvoltare de situaţia drepturilor omului şi a libertăţii presei?

Jurnaliştii sunt factorul decisiv

Libertatea presei nu se apără şi respectă însă doar de sus în jos. Cadrul legal este una, atitudinea interioară a fiecărui jurnalist este alta. Mai ales jurnaliştii din ţările cu presă liberă ar trebui să fie un exemplu pentru colegii din alte state care sunt nevoiţi să lucreze în condiţii mult mai dificile.

Să fiu jurnalistă înseamnă pentru mine să pun mereu sub semnul întrebării propriile mele convingeri şi cele ale breslei mele, să contest lucrurile care par sigure. Şi să nu mă tem, în context, că aş putea primi aplauze de la publicul greşit. De exemplu o temă din Germania: privesc cu mare îngrijorare întrebarea dacă ar trebui sau nu să discutăm şi cu politicienii din formaţiunea populistă de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania). Dacă ignorăm grupuri politice întregi, politicieni controversaţi sau alte figuri publice doar pentru că aceştia nu corespund viziunii noastre despre lume, atunci permitem crearea unei găuri în societate şi în dezbaterea publică, o gaură care va fi apoi umplută de altcineva.

La final, prin această atitudine facem rău chiar libertăţii presei, pe care o sărbătorim astăzi.

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite