UPDATE Dan Voiculescu, după ce procesul său a fost amânat pentru 8 martie: Nu sunt Traian Băsescu să câştig la masa verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Bucureşti a judecat astăzi dosarul „ICA” FOTO Adevărul
Tribunalul Bucureşti a judecat astăzi dosarul „ICA” FOTO Adevărul

Dosarul în care Dan Voiculescu este cercetat, alături de alte 12 persoane, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a fost amânat de Tribunalul Bucureşti pentru 8 martie, după ce instanţa a constatat că trei dintre inculpaţi erau lipsiţi de apărare. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti după ce Curtea Supremă a luat act de faptul că Voiculescu a renunţat la calitatea de senator.

UPDATE: Dan Voiculescu a cerut astăzi instanţei care judecă dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, să ia în considerare şi fapta care s-a prescris, precizând că acesta mizează pe o achitare. 

Fostul senator spune că vrea să fie judecat în continuare şi pentru fapta de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, chiar dacă aceasta s-a prescris.

„Cauza de la care a pornit procesul - şi anume că eu în calitate de preşedinte al unui partid am intervenit într-o operaţiune comercială - a fost prescrisă fapta. S-a prescris acum câteva luni, iar eu astăzi am depus o cerere să nu beneficiez de prescripţie. Doresc să se continue procesul până la aflarea adevărului”, a mai spus Voiculescu.

Avocatul lui Voiculescu a arătat în faţa instanţei că acesta doreşte să-şi demonstreze nevinovăţia în cazul acelei fapte şi să nu beneficieze de prescrierea ei.

Magistratul Tribunalului Bucureşti a amânat judecarea dosarului pentru 8 martie, după ce a constatat că trei dintre inculpaţii din dosar erau lipsiţi de apărare.

UPDATE: Procesul lui Dan Voiculescu a fost amânat. La ieşirea din Tribunal, omul de afaceri a precizat că vrea să răspundă penal pentru faptele de care este acuzat.

„Se putea câştiga, în acest caz, la masa verde, însă eu nu sunt Traian Băsescu şi eu nu accept să câştig la masa verde”, a menţionat omul de afaceri, care a cerut de asemenea să fie continuat procesul.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au atras atenţia asupra faptului că, prin schimbarea repetată a statului său, fostul parlamentar ar fi încercat să tergiverseze acest proces, început în 2008, întrucât de fiecare dată a fost nevoie de schimbarea competenţei instanţei.

„Atitudinea inculpatului este un abuz de drept, deoarece suntem în situaţia ca pentru a doua oară instanţa să-şi decline competenţa împotriva Tribunalului Bucureşti, în urma unei demisii din Senat, ceea ce dovedeşte reaua-credinţă a inculpatului. Inculpatul nu a dorit decât să tergiverseze dosarul", a declarat procurorul DNA.

Procesul privind privatizarea ICA, în care este inculpat Dan Voiculescu, a fost reluat în 31 ianuarie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 ianuarie, cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului şi a schimbat termenul stabilit iniţial în 25 aprilie.

La termenul din 31 ianuarie, judecătorii Ionuţ Matei, Luminiţa Zglimbea şi Cristina Rotaru au arătat că trebuie asigurată, potrivit legii, continuitatea completului de judecată. Astfel, instanţa a arătat că dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu privind privatizarea frauduloasă a ICA trebuie să fie judecat de primul complet ce a fost stabilit în acest dosar, înainte de declinarea la Tribunalul Bucureşti, şi a anunţat că dezbaterile vor continua în 5 februarie, la completul format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena.

Dosarul „ICA”, din nou la Curtea Supremă

Dosarul privind privatizarea ICA s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ, ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul. El şi-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat „speculaţii” cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica „actul de justiţie" în cazul dosarului său.

Demisia sa determină din nou mutarea procesului său de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanţa competentă a judeca fiind atunci Tribunalul Bucureşti.

În 3 martie 2009, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obţinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, Instanţa Supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

În 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie dosarul lui Dan Voiculescu, constatând că în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind validarea mandatelor senatorilor aleşi în 9 decembrie. Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Prejudiciu de peste 60 de milioane de euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite