O nouă amânare în dosarul „Colectiv”, pe 15 ianuarie 2018. Tribunalul Bucureşti încearcă de mai multe termene să înceapă judecarea procesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a amânat din nou, luni, judecarea dosarului Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului.

UPDATE 15.55 Procesul a fost amânat pentru 15 ianuarie 2018, pentru neîndeplinirea procedurii de citare cu părţi civile, acelaşi motiv fiind invocat de altfel şi la termenele anterioare, potrivit Agerpres.

Ştirea iniţială

Tribunalul Bucureşti ar putea începe luni dezbaterile în dosarul Colectiv, după ce procesul a fost amânat de mai multe ori deoarece nu au fost îndeplinite diverse acte de procedură. Astfel, la termenele anterioare, judecătorul care se ocupă de acest caz a constatat că nu au fost citate mai multe părţi vătămate din dosar, fapt ce i-a nemulţumit pe părinţii tinerilor decedaţi în urma incendiului de la Colectiv.

Părinţii tinerilor tinerilor decedaţi în urma incendiului de la „Colectiv” s-au arătat nemulţumiţi pe 20 noiembrie după ce Tribunalul Bucureşti au amânat procesul în care sunt judecaţi patronii clubului şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Tatăl unuia dintre tinerii decedaţi, Jean Chelba a explicat că el se aştepta ca ieri să se dea citire rechizitoriului. Potrivit procedurii penale, acest lucru reprezintă începerea procesului. Cazul a  fost amânat pe data de 4 decembrie, pe motiv că nu au fost citate mai multe părţi vătămate din dosar. „ De doi ani de zile, avocaţii nu au reuşit să îşi facă lista cu clienţii pe care îi au şi acum invocă fel şi fel de motive puerile ca să amâne procesul”, a declarat Chelba.  

Bărbatul a explicat că o să vorbească cu toate părţile pentru a face o apărare comună, pentru ca procesul să nu se mai amâne din motive procedurale. „Anul trecut am făcut un pariu cu unul dintre supravieţuitori, că o primă hotărâre se va da până în Anul Nou. O să pierd pariul. Se pare că o să dureze mai mult până la prima sentinţă. Văd că şi judecătorului îi convine, vin sărbătorile de iarnă, toată lumea la cumpărături, nu le mai arde de proces", a spus Jean Chelba.

Se solicită daune uriaşe

Tribunalul ar fi trebu să discute ieri o cerere formulată de procurori, de introdcere a statulu ca garant în acest proces. Practic, în cazul unei condmnaări, statul ar putea să plătească o parte din daunele materiale şi morale. Nici această solicitare nu s-a discutat.

Avocata Beatrice Comăniceanu a explicat că Tribunalul Bucureşti se chinuie de două termene să pună această solicitare în discuţie. Ea  a precizat aceste sume de bani nu vor putea fi plătite în solidar doar de către Primăria Sector 4 , ISU şi inculpaţi: „Statul este o garanţie pentru noi că aceste sume vor fi achitate. „În dosarul «Colectiv» de la Tribunalul Bucureşti sunt 340 de părţi civile, iar suma estimată ca daune se ridică la 280 milioane euro, bani pe care inculpaţii nu vor putea să-i plătească vreodată”, a mai spus Comăniceanu. 

„O să vorbesc cu toată lumea, ori ne punem de acord să mergem toţi în aceeaşi direcţie, ori fiecare cum vrea”, Jean Chelba, părinte

Procesul de la Tribunal a  durat pe 20 noiembrie aproape şase ore, judecătorul care se ocupă de acest caz, avocaţii victimelor şi doi procurori s-au contrat pe îndeplinirea unor acte de procedură. În plus, un avocat a cerut ca instanţa să trimită o adresă la Tribunalul Militar, pentru a se cere conexarea dosarului Colectiv cu cel în care sunt judecaţi cei doi ofiţeri ISU, Antonina Radu şi George Matei. Au urmat alte discuţii în contradictoriu. Procurorii s-au opus, arătând că Parchetul a anticipat faptul că acest dosar va fi tergiversat, astfel încât au „spart” ancheta în mai multe dosare. În final, judecătorul a respins cererea de conexare.

„O să vorbesc cu toată lumea, ori ne punem de acord să mergem toţi în aceeaşi direcţie, ori fiecare cum vrea”, Jean Chelba, părinte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite