#tricolorchallenge

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La estul României avem 3 milioane de români. Republica Moldova are tricolorul adoptat ca drapel al statului şi limba română ca limbă oficială. Pentru că duminică este Ziua limbii române şi pentru că organizaţiile unioniste şi-au propus ca tricolorul să ajungă în toate şcolile de peste Prut, şi , bineînţeles, pentru că-i la modă chestia asta, vă întreb: ACCEPTAŢI PROVOCAREA?

Prolog

Ani de zile, republicile ex-sovietice, inclusiv Republica Moldova, au fost dominate imagologic de către propaganda de la Kremlin prin răspândirea unei panglici negru-orange, numită de către nostalgicii sovietici panglica Sfântului Gheorghe iar de opozanţi panglica gândacului de Colorado. Anul acesta, coloristica negru-orange a fost adoptată ca simbol al separatiştilor din estul Ucrainei şi a ajuns să nu mai fie agreată nici în ţări precum Belarus sau Kazakhstan.

image

Pe locuri, fiţi gata...

Pe an ce trece, organizaţiile tinerilor unionişti din Republica Moldova au devenit din ce în ce mai puternice: ca o confirmare a eforturilor depuse, preşedintele României a anunţat ieri că sentimentele unioniste de peste Prut au ajuns de la 8% la aproape 50%.

panglica tricolor
panglica tricolor

Pentru promovarea simbolului naţional care leagă cele două state româneşti, Tinerii Moldovei şi Acţiunea 2012 şi-au propus pentru august şi septembrie împărţirea a 1 milion de panglici tricolore.

Începutul acţiunii a fost unul fulminant: peste 100 000 de panglici tricolore au fost distribuite pe 27 august în Chişinău, tuturor celor care au mers cu autobuzele. (vedeţi imagini aici). Acţiunea continuă pe 31 august, de Ziua Limbii Române. Planul organizatorilor este ca aceste panglici tricolore să fie împărţite în fiecare instituţie de învăţământ din Republica Moldova. Acest plan se va realiza numai prin implicarea noastră.

Start!

Din fondurile organizatorilor şi din donaţiile primite până acum s-au strâns bani pentru panglicile distribuite până acum şi pentru câteva şcoli. Tinerii Moldovei au ales ca primele care beneficiază de acest cadou pentru prima zi de şcoală să fie şcolile româneşti din regiunea transnistreană. Este un superb gest de solidaritate românească a tinerilor basarabeni, acela de a pune pe primul loc pe cei mai necăjiţi dintre ei.

Mai departe, e nevoie de panglici tricolore pentru cei 450 000 de tineri care frecventează o instituţie de învăţământ din Republica Moldova. Singurii care pot ajuta tinerii Moldovei sunteţi voi, cei care citesc acest articol şi acceptaţi provocarea. Solidaritatea cu Basarabia poate să se facă, pe lângă toate celalalte, prin noi!

aplicatie panglica
aplicatie panglica

Aplicaţia online de pe http://actiunea2012.ro/lunile-tricolorului/doneaza-tricolor colorează panglica pe măsură ce donaţiile se strâng.

Provocarea mea

Cred că e normal să începem această provocare pe Adevarul.ro, datorită spaţiilor generoase pe care această platformă l-a acordat subiectului apropierii celor două state româneşti.

Provoc pe ceilalţi colegi ai mei de blog Adevărul să:

- publice fie o poză cu un tricolor fie un articol în care să povestească ce înseamnă tricolor pentru el

şi

- să doneze 10-20- x lei, fiecare după posibilităţi, pentru procurarea panglicilor tricolore destinate şcolilor basarabene.

Eu voi dona 30 de euro şi provoc mai departe pe următorii:

- Profesorul Marius Diaconescu

- Jurnalista Iulia Roşu

- Politicianul Bogdan Diaconu

În loc de epilog...

Din punct de vedere geo-politic suntem în mijlocul unui inevitabil conflict la scară mare, al cărui deznodământ nu-l cunoaşte nimeni. Nu putem face fiecare decât ceea ce ţine de noi: autorităţile gazoducte, presa informare, societatea civilă sensibilizare şi sprijin. Om cu om, trebuie să ajutăm ca, la finalul zilei, românii de peste Prut să ne simtă alături. Cine ştie, s-ar putea să fie factorul care să facă diferenţa...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite