Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Tudorel Toader: Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia

15
16 Jul 2018 08:17:30
Autor: Sorin Ghica
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni dimineaţă că ştie foarte bine ce putere au recomandările Comisiei de la Veneţia şi că, dacă i se va solicita, va cotribui la un eventual punct de vedere care va fi trimis Comisiei.

”Vă rog să acceptaţi că eu cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, fie şi exprimate într-un aviz provizoriu. În spaţiul public s-a vehiculat ideea că va fi trimis un punct de vedere Comisiei de la Veneţia. În măsura în care MJ va fi solicitat în furmalarea unui punct de vedere, vom contribui şi noi. Dacă unii politicieni au exprimat un punct de vedere, eu ca ministru nu pot comenta comentariile altora”, a declarat Tudorel Toader. 

Întrebat dacă raportul Comisiei de la Veneţia este unul politic, Toader a replicat: "În primul rând, este vorba de un raport intermediar, ceea ce înseamnă că dânşii, până în sesiunea din octombrie, îl vor definitiva, probabil chiar şi completa. În al doilea rând, eu de fiecare dată vă spuneam să ne recunoaştem, să ne cunoaştem competenţele, ceea ce înseamnă că cele trei legi ale Justiţiei au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi cel mai motivat îl primiţi fie de la iniţiatorii celor trei proiecte de lege, fie de la membrii comisiei care le-a adoptat şi supus ulterior dezbaterii parlamentare".
 
Toader a amintit că cele trei legi au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi motivat poate fi primit de iniţiatori şi de la comisia specială.
 
El şi-a exprimat surprinderea că prevederea referitoare la reducerea vârstei de pensionare pentru magistraţi nu a fost sesizată deşi legile au trecut de multe ori prin control de constituţionalitate.„Ştiţi că Ministerul Justiţiei nu a propus ca magistraţii să se pensioneze la 20 de ani? Propunerea pe care o găsiţi acolo, care a fost adoptată în lege şi pe care, spre surprinderea mea, deşi legile au trecut de atâtea ori prin controlul de constituţionalitate, deşi legile au fost criticate de atâtea ori de către cei care au dreptul de a le critica, de a sesiza Curtea Constituţională, nimeni dar absolut nimeni nu a criticat acea soluţie, nimeni nu a făcut referire la reducerea vârstei de pensionare", a afirmat Tudorel Toader.
 
Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Exeperţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ionel Marcu
16.07.2018, 08:39:36

E un lucru pozitiv că Toader se dezice de mizerabila legislație Dragnea-Iordache-Nicolicea. Orice fisură în odioasa coaliție e binevenită. Reținerile pe care le au Toader și Dăncilă, care nu vor să se scufunde odată cu Dragnea, îi fac probleme lui acestuia. Dragnea îi consideră lași pe cei ce nu vor să se sacrifice pentru el, e „curajos” ca un disperat ce e pe cale să-și piardă puterea, averea și libertatea. Ba chiar și amanta, că n-o să rămână Irinuca amanta unui pușcăriaș bătrân care, el însuși, poate deveni amanta unui pușcăriaș tânăr.

+5 (9 voturi)
Românul obiectiv
16.07.2018, 09:17:50

Eu nu vâd unde se dezice, nici nu are un motiv. Ca membru al Comisiei de la Venetia cunoaste situatia din interior, mult mai bine decât cei care îsi dau numai cu pârerea si încearcâ sâ bage bâtta-n gard.

-4 (10 voturi)
MV R.
16.07.2018, 10:14:34

Românule obiectiv,nominalizați cine bagă bățul prin gard!

+6 (6 voturi)
king artur
16.07.2018, 10:25:08

Bubosu,a e sulfa politica. E pus sa spele rufele murdare al lui Dragne &Co. Nu are caracter de doi bani!

+3 (7 voturi)
Ioan Ioan2
16.07.2018, 10:53:44

Ar fi mare idiot sa pice o-data cu Dracnea! Are familie are bani, sper sa isi revina la realitate!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările